CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada nüfusu 10.000’en az belediyeler için 5779 sayılı  yasanın  denkleştirme ödeneği maddesinde yardım ödeneği adı altında  para aktarma yetkisinin Cumhurbaşkanına tanınmasının  Aanayasa’ya  ve Avrupa Yerel Yönetimler Şartnamesinin eşitlik ilkesine  aykırı olduğunu söyledi..

5779 sayılı Kanunun 6. Maddesindeki değişiklik hakkında gerçekleşen görüşmelerde Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan Dr. Jale Nur Süllü, bu değişiklikle partili Cumhurbaşkanı’na, yerel seçimlere 2.5 ay kala bu ödenekten keyfi para aktarma yetkisi tanındığına dikkat çekti.

Süllü, değişikliği yapılan maddenin başlığında geçen “denkleştirme” sözcüğüne vatandaşların yabancı olmadığını belirterek“Vatandaşımız her ay bütçemizi nasıl denkleştiririz diye düşünüyor. Esnafımız, Sanayicimiz bu kriz ortamında batmadan, geleceği nasıl planlayacağını öngöremiyor. Vatandaşlarımız neyi, nasıl denkleştiririm diye düşüne dursun iktidar partisi vatandaşın denkleştirme sorununa hiç kafa yormuyor,  keyfi uygulamalarla başka işler denkleştirmeye çalışıyor” dedi.

“ Bu keyfiliğin yaratacağı eşitsizlik, anayasanın eşitlik ve Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini düzenleyen maddelerine aykırıdır.  Merkezi yönetimden hiçbir yardım almayan Eskişehir’in CHP’li belediyeleri en iyi şekilde hizmet ederken AKP’li ilçe belediyelerinin de sorunlarını çözüyor.” diyen Dr. Jale Nur Süllü “ İktidar, bırakın belediyelere yardım yapmayı, Yollar yapmak ile övünen AKP iktidarı, Eskişehir’de kendi sorumluluğundaki yapması gereken Seyitgazi - Kırka ve Alpu – Beylikova - Mihalıççık yolunu dahi yapmaktan aciz. Kendi sorumluluğunuz altındaki işleri yapın önce. El kaldırıp indirerek hiçbir şey denkleşmez. Vatandaş sizin yönetiminizde iki yakasının bir araya gelip bütçesini denk getirebileceğine inanmıyor. Şehirlere ihanet edenlere inanmıyor. Yaşadığı şehirlerde hiçbir sorununa derman olamayacağınızı biliyor.31 Mart ile birlikte bu maddenin hükmü kalmayacak çünkü bütçesini denkleştirerek hizmet veren CHP’li belediyelerin, ne bu yardıma ne de denkleştirme ödeneğine hiç mi ihtiyacı olmayacak.” dedi.

Editör: TE Bilişim