EMEK Partisi Eskişehir İl Sekreteri İbrahim Akgün, Krizin yarattığı yıkımın intiharlara varan düzeye ulaşmış durumda olduğunu söyledi.

Akgün, EYT’lilerin , emeklilerin ücret ve yaşam koşulları, otomatiğe bağlanan zamlar ve yeni vergi düzenlemeleri, istihdam ve işsizlik başta olmak üzere son dönemde işçilerin emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını doğrudan etkileyen bu çalışmalar iktidar tarafından hızla sürdürülmekte olduğunu ifade etti.

Bütün işçi ve emekçileri ilgilendiren asgari ücret zammı konusunda da hükümetin tutumu krizin faturasını sömürülen ve ezilen halk kitlelerine kesmek olacağını öne süren EMEK Partisi İl Sekreteri İbrahim Akgün, “AKP ekonomik krizin ve savaşçı politikaların faturasını, vergi yükünü artırarak halka kesmektedir. Üstelik bu yükü halka ‘vergide adalet sağlanacak’ yalanıyla pazarlamaya çalışmaktadır. Lüks konutlarda emlak vergisini artırıyoruz, taşınmaz mallarda değer artışı için rant vergisi getiriyoruz diyerek bir yanıyla zenginlik ve lüks vergilendirilir gibi görünürken, asıl yükü emekçilerde olan dolaylı vergiler ve gelir vergileri arttırılmaktadır.

Asgari ücretle çalışan işçiler dahil olmak üzere, ücretli çalışan işçiler, memurlar altıncı, yedinci aylardan itibaren artan vergi dilimine girerek daha çok gelir vergisi ödemektedir. Kurumlar vergisinin oranının düşürülmesi vergide adaleti sağlamaz aksine vergide adaletsizlik daha çok artacaktır. Bu durumda yine çok kazanan az vergi ödeyecektir” dedi.

Su zammı da kervana katıldı        

Eİektrik, doğalgaz ve su zammına değinen Akgün, şunları söyledi:

“Yine aynı anlayış tekellere vergi istisnaları, indirimler, teşviklerin yanı sıra istihdamı teşvik adı altında işçinin alın teriyle oluşturulan işsizlik fonunu daha çok yağmaya açmıştır.

Emekçiye %3-4’lük ücret artışını reva gören, doğalgazdan elektriğe pek çok hizmeti ve temel tüketim mallarını %40-50 gibi yüksek oranda zamlandırmıştır. Diğer taraftan iktidarın zamlarını gerekçe gösteren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de %60 oranındaki su zammı ile bu kervana eklenmiştir.

Pazartesi günü Meclis gündemine gelecek olan 2020 bütçesi ve vergi paketi, ekonomik krizin ve savaşçı politikaların yarattığı yükü emekçilere yıkmanın paketidir. Bu yükün emekçiler tarafından taşınması kabul edilemez. Krizin faturasını ödememek, insanca yaşama ve çalışma koşulları için mücadele edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim