Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, Eczacılar Günü ve Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaparak,  hükümetin uyguladığı yanlış politikaların bedelini herkes ödediğini söyledi.

Ülkemizin en ücra köşelerine kadar, her yerde, herkesin sağlıklı yaşaması için gece gündüz hizmet veren eczacılarımızın karşılaştıkları zorlukların arttığı bir dönemde Eczacılar Günü’nü kutlandığını ifade eden Adar, “Sağlık sisteminin en önemli hizmet alanlarından biri olan eczacılık, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle rahatça icra edilebilen bir meslek olmaktan çıkmıştır. Tüm zorluklarına rağmen eczacılarımız toplumumuzun sağlığı için çalışmalarını sürdürmekte, tamamen bozulmuş sağlık sistemi içinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadır” dedi. 

Adar, CHP olarak, Sağlık sisteminin neredeyse tüm yükünü çeken ve buna rağmen yaptıkları işi güler yüzle sürdürmeye çalışan eczacılarımın yüzünün gerçekten gülmesi için eczacılarımızın taleplerinin ve çözün önerilerinin hayata geçmesini istediklerini söyledi.

 Çiftçinin ve üretici büyümeden ülke büyüyemez

“Borç batağında yüzen, traktörüne haciz gelen, toprağını ekip biçemeyen ve ürettiği ile geçimini sağlayamayan tablo içindeki çiftçilerimiz için bugün Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor” diyen CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar açıklamasında şunları söyledi:

“Buna nasıl kutlama denilecek bilemiyoruz.             

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle neredeyse bitme noktasına gelen, en kolay yetiştirilen tarımsal ürünleri bile ithal eden, Kendi üreticisini ve çiftçisini üvey evlat olarak gören bir siyasi zihniyetin ortaya koyduğu yanlış politikaların bedelini bugün önce çiftçilerimiz sonra da bütün bir halk olarak hepimiz ödemekteyiz.

Traktörüne mazot dahi alamayan çiftçilerin yüzüne bakarak alay edercesine “tarımda çağ atladık” diyen bu siyasi zihniyetin politikaları sonucunda tarımda üretici fiyat endeksinin (ÜFE) %30 arttığı daha geçtiğimiz gün açıklandı. Yani bir çiftçi 100 liraya ürettiği bir ürünü bu zihniyet yüzünden artık 130 liraya üretir duruma gelmiş.

Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre;

Çiftçilerin kullandığı %21 A.S. (Amonyum sülfat)  yüzde 43

ÜRE gübrenin  ton fiyatı yüzde 44

DAP gübrenin  fiyatı yüzde 55

20.20.0 gübrenin  ton fiyatı yüzde 45 artmış durumda.

Et ve Süt Kurumu’nun verilerine göre besi yeminin fiyatı yüzde 31 artarken, süt yemindeki fiyat artışı yüzde 41’i aşıyor.

Yemlik buğday fiyatı yüzde 26 artarken, mısırın fiyatı yüzde 24,8 arttı.

Buğdaydan mısıra domatesten zeytine kadar farklı meyve, sebze ve hububat ürünlerinde kullanılan farklı zirai ilaçların son 1 yıldaki fiyatları yüzde 45 ila yüzde 95 arasında arttı.

Tüm bunlara rağmen başta Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ile Tepebaşı ve Odunpazarı Belediye Başkanlarımız Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’un ortaya koyduğu kırsal kalkınma ve destekleme projeleri tüm hızıyla sürüyor.

Çiftçisi ve üreticisi mutlu olmayan bir toplumun ileriye gitmesi, çiftçisi ve üreticisi büyüyemeyen bir ülkenin de büyümesi mümkün değildir. Tarımsal ürünlerde bile dışa bağımlı hale gelen ülkemizde bu siyasi zihniyetin politikalarının düzelmesi ile çiftçilerimizin hak ettiği üretim koşullarına ulaşacağına inancımız tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm çiftçilerimizin gününü kutluyor, her türlü zorluğa rağmen bol verimli gelecek diliyorum.”

Editör: TE Bilişim