5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle CHP Eskişehir İl Kadın Kolları, Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, saygı duruşunda bulundu. Kadın Kolları Başkanı Aysun Doğramacı, 85 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamadığını söyledi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ında katıldığı basın açıklamasında konuşan CHP Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanı Aysun Doğramacı, 5 Aralık 1934 yılında Atatürk’ün bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük ettiğini ve kadıların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçtiğini ifade etti. Atatürk’ün sayesinde kadınların bir çok gelişmiş ülkeden önce bu haklarını elde ettiğini belirten Doğramacı, “Bugün ise nüfusumuzun yarısını kadı8lar oluşturmakta olmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak ‘eşit yurttaş’ olamadıkları açıktır. Bu doğru başlangıç sürdürülememiş, 85 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamamıştır” dedi.

Cumhuriyetin kuruluş felsefesi olan “kadın erkek eşitliğinin” başta siyasette olmak üzere yaşamın her alanında yer almasını isteyen CHP İl Kadın Kolları Başkanı Aysun Doğramacı, “Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine katılamaması, siyasette eşit oranda temsil edilememesi, her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Ülkemizde 2018 verilere göre okuryazar olmayan 2 milyon 197 bin 257 kişinin, 1 milyon 872 bin 141’i ne acıdır ki kadındır.

Kadın istihdamı giderek azalıyor; her üç kadından biri ailede, sokakta veya iş yerinde şiddete uğruyor. 2019 son 11 ayında 430 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların karar verici konumlarda ve siyasette yeterli sayıda temsil edilmemesi, yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığının giderek kökleşmesine, kısır döngü halinde devam etmesine ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilememesine yol açmaktadır. Türkiye eğitimli, donanımlı ve konularında yetkin kadın potansiyelinden yararlanmamaktadır.

Kadın-erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir.

Kadın insan haklarının önündeki engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın-erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için CHP’liler olarak dün olduğu gibi bugün de çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim