Devlete bağlı Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’nde korunma altındaki 75 yaşlı ve personele covid-19 bulaşması ve 9’u yaşlı biri kurum personeli 10 kişinin koronavirüsten ölümüne neden olan ihmaller zinciri TBMM’deki bütçe görüşmelerinin gündemi oldu. Huzurevi ölümleri ile ilgili soruşturma dosyasında yer alan ciddi görevi ihmal tespitlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında açıklayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, sorumluların yargılanması için Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a çağrı yaptı.  Çakırözer, “Kurumda yetirince önlem alınmamış. Salgın belirtisi olan yüksek ateş, halsizlik, eklem ağrısı gibi şikayeti olan yaşlılar ve kurum personeli hastaneye gönderilmemiş, parol aspirin gibi ilaçlar verilerek bir arada tutulmuş. Tüm bunlar nöbet defterine yazılmamış. Nöbetçi amir de yokmuş. Tüm bunların sonucu olarak salgın 75 kişiye yayılmış ve resmi rakama göre 9 ama o dönemki toplam ölüm rakamlarına göre 20 yaşlı hayatını kaybetmiş. Kronik hasta kurum personeliniz de izin verilmeden zorla çalıştırıldığı için virüs kapıp hayatını kaybetmiş” dedi.

Soruşturmayı yürüten bakanlık müfettişlerinin raporlarında ‘Yöneticileri aklayarak, sorumluluğu en alttaki iki sağlık çalışanına yıktıklarını’ belirten Çakırözer, Bakan Zümrüt’e “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesi ise bu dosyayı böyle kapatamazsınız. Devlete emanet bu yaşlıların salgına yakalanarak ölümünde ihmali olan tüm yönetici ve çalışanları cezalandırmak bu kurumun başındaki bakan olarak sizin hem hukuki hem de vicdani göreviniz ve sorumluluğunuz” dedi.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE GÜNDEM OLDU

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de devlete bağlı  Süleyman Çakır Huzurevi’nde covid 19 kaynaklı ölümler ile ölümlerin ardından açılan soruşturma dosyasındaki vahim iddiaları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un gündemine getirdi.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 bütçesi görüşmelerinde konuşan Çakırözer, Süleyman Çakır Huzurevi’nde 75 kişinin salgına yakalandığını, resmi rakamlara göre 9’u yaşlı 1’i kurum personeli 10 kişinin, o dönemki toplam ölüm rakamlarına göre ise 20 yaşlının hayatını kaybettiğini söyledi.  Huzurevinde yaşanan ölümlerin ardından başlatılan soruşturma dosyasında yer alan ciddi görevi ihmal tespitlerini de komisyon gündeminde getiren Çakırözer, huzurevindeki yaşlılar ile huzurevi personeli Sadık Kaya’nın ölümlerinde ihmali olan tüm yönetici ve çalışanların yargılanmasını ve ihmali olanların cezalandırılmasını istedi.

“75 KİŞİ SALGINA YAKALANDI, 10 KİŞİ ÖLDÜ”

Çakırözer, huzurevinde yaşanan ölümlere ilişkin kamuoyuna bilgilendirme yapılmadığını ve verilen soru önergelerinin yanıtsız bırakıldığını söyledi. Çakırözer, “Eskişehir Süleyman Çakır Huzurevi’nde Nisan ayında yaşanan bulaş neticesinde 47 yaşlımız ve 28 kurum personeli aynı anda salgına yakalandı. Huzurevinde kalan 9 yaşlı ile bir kurum personelinin covid 19 nedeniyle öldüğü doğrulanırken, 10 yaşlının daha aynı günlerde ölmesi covid 19 şüphesi doğurdu. Eskişehir Süleyman Çakır Huzurevi’nde yaşanan ölümlere ilişkin bugüne kadar  kamuoyuna bir açıklama yapmadınız, verdiğimiz soru önergesine de yanıt vermediniz” dedi.


 

“ATEŞİ YÜKSELEN HASTALARA PAROL VERİLMİŞ”

Çakırözer, salgın döneminde huzurevinde yaşanan ölümlerin basında yer alması ve kamuoyuna yansımasının ardından başlatılan soruşturma raporunda yer alan ihmal iddialarını şöyle sıraladı:

“Soruşturma dosyasında vahim iddialar var. Ateşi çıkan, hâlsizlik, eklem ağrısı gibi şikâyeti olan yaşlılar ve çalışanlar hastaneye gönderilmiyor. Yaşlılara ateşleri düşsün diye Parol veriliyor. Bunların hiçbiri nöbet defterine kaydedilmiyor, nöbetçi amir yerinde yok. Tüm bunların sonucu olarak salgın 75 kişiye yayılmış ve resmi rakama göre 9 ama o dönemki toplam ölüm rakamlarına göre 20 yaşlı hayatını kaybetmiş. Kronik hasta kurum personeliniz Sadık Kaya da ‘kronik hastayım’ demesine rağmen İl Müdürü talimatıyla çalışmaya zorlanmış ve huzurevinde kaptığı virüs neticesinde hayatını kaybetmiş.  Denetçileriniz bu vahim ihmallerin sorumluluğunu sadece bir hemşireyle bir hasta bakıcıya yıkıvermiş.”

“HUKUKEN SORUMLUSUNUZ”

Çakırözer, huzurevinde yaşanan ölümlere ilişkin Huzurevi Müdürü  ve dönemin Aile, Çalışma, Sosyal Hizmetler İl Müdürünün görev ihmallerinin soruşturulmasına izin verilmediğini belirterek, “ Sayın Bakan, ‘Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir’ diyorsak bu dosyayı böyle kapatamazsınız. O huzurevinde hayatını kaybeden yaşlılar ve personeliniz Sadık Kaya’nın ölümlerinde ihmali olan tüm yönetici ve çalışanların yargılanması ve ihmali olanların cezalandırılması sizin hem hukuki hem de vicdani sorumluluğunuzdur” dedi.



 

Editör: TE Bilişim