Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Planın çözümsüzlük olduğunu belirterek faturanın yine vatandaşa kesildiğini belirtti.

Saray Yönetimi tarafından açıklanan OVP (Orta Vadeli Program) inandırıcılığını yitirince yeni isim bulundu: Yeni Ekonomi Programı

Dr. Jale Nur Süllü konu ile ilgili yaptığı açıklamada Orta Vadeli Planların ekonominin içinde bulunduğu kriz ortamına çare olamayacağını, hedeflerin tutmayacağını anlayan saray yönetiminin ekran karşısında Maliye ve Hazineden Sorumlu Albayrak tarafından yepyeni bir isimle “Yeni Ekonomi Programı” adı ile kamuoyuna açıklandığını söyledi.

Programda yapılan “performans ve liyakat esaslı yönetim” vurgusu, gerek ekonomi programını açıklayan isim, gerekse her gün bir yenisini duyduğumuz atamalar göz önünde bulundurulduğunda trajikomik bir durum ortaya çıkmakta; daha başından Yeni Ekonomi Programının inandırıcılığını zedelemektedir diyen Süllü açıklamasına şöyle devam etti.

Krizin suçlusu bulundu: Gezi Direnişi

Krizin tek sorumlusu kendileridir. “Ülkeyi yönetemediği”  gerçeğini kabul etmeyen yönetim,   yaptığı açıklamada “Güçlü büyüyen Türkiye’yi kıskanan dış güçler” açıklaması yerine bu kez,  krizin başlangıcını “Gezi Direnişi” ne bağlamıştır.  Üç ay boyunca süren Gezi Direnişi sırasında doların 1.88 TL’den 1.92 TL’ye çıktığı hatırlanacak olduğunda bugün 6.30 TL civarı olan dalgalanmalarla bu söylem inandırıcılığını yitirmektedir.

            Kamu bütçesinde 75,9 milyar TL tasarruf edileceği söylenirken, 1000 odalı sarayın dakikada bir asgari ücret harcadığı, 300 odalı yazlık saray,  geçen ay Ahlat’ta yapılacağı söylenen saray, 400 milyon dolarlık uçan saray konuları tartışılırken yine vatandaşın yararlanacağı hangi hizmetlerden kesintiye gidileceği ile ilgili endişeleri arttırmaktadır.  Tasarruf edilecek kalemler arasında sosyal güvenlik,  mal hizmet alımları,  teşvikler, yatırımlar ve gelir arttırıcı tedbirlerin açıklanan rakamları yeni endişelere kaynaklık etmektedir. 

Bir durgunluk ve daralmayı baştan kabul eden ekonomik programda vergi gelirlerindeki azalmalar, şirket kurtarmalara ayrılacak paylar, ihalesi yapılan ertelenecek yatırımlara ödenecek tazminatların kamu bütçesine getireceği yükle kamuda tasarruf hedefinin gerçekleşmesi imkânsız görünmektedir. Hızla artan döviz kurundaki artışın yüksek katma değerli ürünlerin ihracatını arttıracağına odaklanan programda girdilerin ithal ürünlere dayanması, artan kurun reel ücretleri baskılaması ile emek yoğun ihracata yönelme zorunluluğu Türkiye’yi geri kalmış ülkelerin ihracat modellerine yöneltecektir.

 Programda, enflasyonun en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen gıda fiyatlarının düşürüleceği söylenmektedir.  Çiftçiyi, köylüyü yüksek girdi maliyetleri ile üretemez hale getiren, samanı, buğdayı, mercimeği, ithal eden yönetimin bunu söylemesi ve gıda fiyatlarını düşüreceği ama bunu yaparken üretime yönelik tek planlama lafı etmemesi çözümsüzlüğü baştan kabul etmektir. Programın genelinde çiftçiye, emekçiye ve yüksek enflasyondan en çok etkilenecek geniş hak kesimlerinin nasıl korunacağına yönelik bir planlama olmaması, krizin faturasının çalışanlara, emeklilere, çitçiye çıktığının göstergesi olup krize saray yönetimin çare bulamayacağının da göstergesidir.

Getirilen Çözümler: Çözümsüzlük -Fatura Yine Vatandaşa Kaldı

Tek adam rejiminin savunmasında ne diyorlardı? :  “Mevcut sistemin hızlı ve etkin karar alma sürecini olumsuz etkilediği, dolayısı ile sorunların hızlı ve etkin çözümü için tüm yetki ve sorumluluğu tek elde toplanması gerekiyordu”.   Bütün güç ve yetki ellerindedir hem de büyük bir keyfilik ve her tür denetimden uzak olarak.  Programlar adları değiştirilerek açıklanıyor ancak itibarımız, paramız değer kaybediyor, enflasyon halkın belini bükmeye devam ediyor, vatandaş her gün daha da yoksullaşıyor, batan, konkordato ilan eden şirketlere her gün yenisi ekleniyor. Tüm bu kötü gidişattan sorumlu saray yönetimi,  bırakın hızlı ve etkin çözümü açıkladığı programlarla adını ne koyarsa koysun hiçbir sorunu çözemez durumda.   Bir sonra açıklayacakları programa yeni bir ad ve yeni suçlular bulmaya şimdiden başlasalar iyi olur.

Editör: TE Bilişim