İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Kabukcuoğlu’nun, Türk Markaları’nın desteklenmesi için başlatılan TURQUALITY Destek Programı hakkında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesine Bakan cevap verdi.

Bakan Pekcan, 2006-2019 döneminde TURQUALITY kapsamında yerli ve yabancı firmalara toplam 3,4 milyar TL destek ödemesi yapıldığını açıkladı.

Kabukcuoğlu’nun TURQUALITY Destek Programı kapsamında Türk üreticilere verilmesi gereken desteğin neden yabancı şirketlere de verildiği sorusuna yanıt olarak Bakan Pekcan, “2006/4 sayılı tebliğde yerli yabancı ayrımı olmadığı için yabancı firmalarında bu destekten yararlandıklarını” söylemesini hayretle karşılayan Kabukcuoğlu’nun yaptığı açıklama şöyle:

“Türk firmalarının ve Türk ürünlerinin katma değerinin yükseltilip küresel pazarlarda rekabet edebilmeleri ve ülkemizin yaptığı birim ihracat değerinin gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması için sağlanan bu desteklerin bile yabancı firmalara aktarılması, hükümetin yerli ve milli politika izledikleri iddiasıyla çelişmektedir.  Siz, Türk mallarının yurtdışında değerini arttırmak, Türk firmalarını uluslararası markalarla rekabet edebilmesi için destek paketi açıklıyorsunuz; Her Türk vatandaşı bundan gurur duyar ve destekler. Ancak uygulamaya baktığımızda söylediklerinizle yaptıklarınız tamamen zıt. Türk yatırımcısı için yapılması gereken destek, yabancı yatırımcıya verilmiş. Bu nasıl yerlilik? Bu nasıl millilik? Türk firmasını destekliyoruz, büyütüyoruz ve küresel bir marka haline getiriyoruz. Sonra yabancılar bu markayı satın alıyor, devlette desteklemeye devam ediyor. Biz de diyoruz ki: Yabancılar tarafından satın alınmış markaların destekleneceğine, varolan Türk firmalarına destek verilsin, onlar da dünya markası olsun. Türk firmasının küresel pazarda rekabet edebilecek güce gelmesi kadar önemli olan bir şey daha vardır; o da bu firmaların yabancı firmalara satılması değil, ülkemize daha fazla katma değer sağlaması için Türk firması olarak kalıp küresel pazar payını daha da arttırmasıdır.”

Editör: TE Bilişim