Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, önceki gün TBMM’de görüşülüp AK Parti’nin oyları ile kabul edilen; meclisin yetkilerini Bakanlar Kurulu’na devreden ‘Yetki Kanunu’ görüşmelerinde CHP Grubu adına kürsüden ulusa seslendi. Yüksel; “AKP, milletin iradesini, egemenliğini yarım günde Bakanlar Kurulu’na devrediyor” diyerek tepki gösterdi.

TBMM önceki gün Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren ‘Yetki Kanun Tasarısı’nı görüştü. Aynı gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp Meclis Genel Kurulu’na gelen tasarı; AK Parti’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi. Millet iradesi, resmen; Bakanlar Kurulu’na devredildi.

AKLINIZ NEREDEYDİ?

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına meclis kürsüsüne çıkan Cemal Okan Yüksel, böylesine önemli bir kanunun yarım günde geçmesini ‘Anayasal suç’ olarak tabir etti. Yüksel, Bakanlar Kurulu’na verilen yetkiyi şu şekilde özetledi: “521 tane yasada toplam 2.483 tane madde kaldırılacak. 2.470 tane madde değiştirilecek. Yani yaklaşık 5 bin madde üzerinde değişiklik yapılacak.” Hükümetin bu yasaları meclis gündemine alması için 1 yıl vakti olduğunu fakat bunu ısrarla yapmadıklarını dile getiren Yüksel; “Bir seneden beri, bakanlıkta çalışan onlarca bürokratın, bakanların işi neydi? Bunun için mi millet size oy verdi?” diye sordu.

NEYİNİZE GÜVENELİM?

AKP’nin ‘bize güvenin’ diyerek yasa çıkardığını ifade eden Milletvekili Cemal Okan Yüksel; “Neyinize güvenelim? 20 Temmuz 2016'da ‘Biz kırk beş günlüğüne, bir buçuk aylığına OHAL ilan ediyoruz.’ dediniz, 658 gün oldu. Bu zihniyete mi güvenelim? Biz nereden bilelim şimdi size verilen bu yetki kanunuyla görevleri taşarak, dışına çıkarak bir kanun çıkartmayacağınızı?” dedi. Hükümetin bu güne kadar bir kere ‘Yetki Kanunu’ çıkardığını ifade eden CHP’li Yüksel; o kanunla, milletin başına Fethullah Cemaati’nin musallat edildiğini söyledi ve ekledi: “Küçük bir çocuğun eli sobaya değse, o sobaya gidip ikinci defa elini uzatmaz. Siz hatalarınızdan ders almıyorsunuz.”

NEREDE MİLLET İRADESİ?

AKP’nin devleti yönetemeyince hayali düşmanlar uydurduğunu söyleyen Yüksel; “Kutsal Roma İmparatoru lakaplı III. Ferdinand ki dünyanın yarısında hüküm süren bir imparatordur. Der ki: ‘Kral olmasına kralım, onda hiç şüphe yok ama her aklıma eseni de yapamam ki.’ Ama siz, her aklınıza geleni, her aklınıza eseni yapmaya çalışıyorsunuz. Böyle devlet mi yönetilir? Hani, nerede millet iradesi? Yani sizin millet iradesinden anladığınız, partinize oy veren yüzde 50 mi? Kalan yüzde 50'nin hiçbir hakkı yok mu, bir söz hakkı yok mu” diye konuştu.

15 TEMMUZ’U BİLİYOR MUYDUNUZ?

Yetkinin geçerlilik süresinin de muallak olduğunu aktaran Yüksel, devletin tahminler üzerinden yönetilemeyeceğini söyledi. Cemal Okan Yüksel; “Sayın Bakan biraz önce, bu kanunun yürürlüğüyle ilgili itirazlarımıza dedi ki: ‘Bizim tahminimize göre seçim ilk turda bitecek.’ Ya, tahmine göre kanun mu yapılır? Onu tahmin ediyorsan o zaman 15 Temmuz darbe girişimini de tahmin etseydiniz ya da tahmin ettiniz de bize mi söylemediniz?” dedi. HSYK değişikliğinde de aynı hatanın yapıldığını belirten Yüksel; “’Yahu, yapmayın, bu iş yanlış.’ dediğimizde siz yaptınız, sonra geri değiştirdiniz. Arada ne oldu? Fethullah yargıya hakim oldu. Yaptığınız her işte bu devlete bir zarar verdiniz, yaptığınız her işte bu millete bir zarar verdiniz” dedi.

Yüksel sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Yaptığınız işten ne devlete ne millete bir hayır gelmez. Ama şundan emin olun: Bu yaptıklarınızın hesabını ama bugün ama yarın birisi, her birinizden ayrı ayrı sorar.”

Editör: TE Bilişim