İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yerli ve milli yüksek hızlı trenlerle ilgili açıklaması sonrası açıklama yaparak, “Yerlilik şartını karşılayacak yurt içi yerli ortak Tülomsaş olacak mıdır” şeklinde sorular yöneltti?

Ulaştırma Bakanı  Mehmet Cahit Turhan’ın Çarşamba günü  Eskişehir’de yaptığı ziyaret sırasında ifade ettiği  “yerli ve milli yüksek hızlı trenler Tülomsaş’ta üretilecek” sözünü İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, “Karşılıksız, içi boş, hedef çarpıtmaya, Eskişehir’in ve Eskişehirlinin hakkı olan hızlı tren setleri alım ihalesindeki yerlilik oranının Tülomsaş’tan kaçırılmasını gizlemek amacıyla yapılmış talihsiz bir açıklamadır” olarak yorumladı.

Bakanın bu sözünün kamuoyunda anlık bir sevince neden olduğunu belirten Ektaş, “Karşılığının olmadığı,  yurt dışı alımı gerçekleştirilecek ihaleye Tülomsaş’ın tekrar yerli ortak olarak şart koşulmasını kapsamadığı kısa bir sürede anlaşılmıştır.

Yüksek Hızlı Tren Setlerinin Eskişehir’de üretilmesi ve yurt dışı alımlarında da Tülomsaş’ın yerli ortak olması hepimizin bildiği gibi partimizce yakından takip edilen ve Eskişehir ekonomisine kazandırılmaya çalışılan bir konudur. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz imza kampanyası sonuçlarını da Sayın Bakana Sayın Milletvekilimiz Arslan Kabukcuoğlu teslim etmişti.

Sayın Bakanın Eskişehir’e gelip konuyu mecrasından uzaklaştırarak yaptığı açıklama, Eskişehirlinin taleplerini karşılamamaktadır” dedi.

Yüksek Hızlı Tren Setleri alım ihalesi sürecini hatırlatan İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı MehmetEktaş şunları söyledi:

“TCDD’nin halen Ankara-İstanbul-Konya hatlarında yüksek hızlı tren işletmesi devam etmektedir. Yakın bir gelecekte de Ankara-Sivas hattı işletmeye alınacaktır. Ancak TCDD’nin zamanında ihalelere çıkmaması nedeniyle bu hatlar üzerinde çok az sayıda tren işletilmekte, talep karşılanmamakta, milyarlarca dolar harcanan hızlı tren hatları boş beklemektedir.

TCDD’nin hızlı tren seti ihtiyacını karşılamak üzere 2017 yılında bir ihale sözleşmesi hazırlanmış ve 2018 yılı başında 25.01.2018 tarihinde ön yeterlilik” ihalesi yapılması planlanmıştır. İhale şartnamesine göre; Yerli Üretim ve Test Tesisi Kurulumu Eskişehir’de yapılacak olup talep edilen mallar için teslim yeri Ankara olacaktır. Talep edilen hizmetlerin gerçekleştirileceği yerler ise ilgili şartnamelerde detaylı olarak belirtilmiştir. (20 adedi en az %10 yerli katkı payı ile komple imal edilmiş olarak ithal, 60 adedi en az %53 yerli katkı payı ile Türkiye’de TCDD’nin Eskişehir’de göstereceği arazi / Tülomsaş’da kurulacak tesiste imal, 16 adedi ise milli YHT projesi dâhilinde en az %74 yerli katkı payı ile Türkiye’de TCDD’nin Eskişehir’de göstereceği arazi / Tülomsaş’da kurulacak tesiste imal edilecektir.)

Görüldüğü gibi, hazırlanan ihale şartnamesinde, ihaleye teklif verecek yurt dışı tedarikçilerine üretimlerini Türkiye’de yapma şartı ile %74’e varan yerlilik şartı getirilmiş, yerlilik şartının Tülomsaş’ca karşılanacağı yani yurt dışı tedarikçinin yerli ortağının Tülomsaş olacağı şartnamede açıkça belirtilmiş, bununla da yetinilmemiş ayrıca üretimin tamamının Tülomsaş tesislerinde yani Eskişehir’de yapılacağı şartnameye yazılmıştır.

Ancak ihale sürecine karanlık eller uzanmış, ihaleye birkaç gün kala ihale iptal edilmiştir. İptal gerekçesi olarak ihaleye teklif verecek firmaların şartnamede değişiklik talepleri gösterilmiştir.

Kamuoyuna yansıyan bilgilerden ve kulislerden ise, ihalenin yerli ortak şartı Tülomsaş’ın çıkarılarak kamuoyunca çok iyi bilinen, kamu ihalelerinin ve özellikle araç üretim ve ihalelerinin gediklisi olarak bilinen bir yandaşın ihalenin yerli ortağı yapılmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. Hatta bu kişiye Akyazı’da arazi tesis edildiği ve 500 milyon TL kredi sağlandığı da basına yansımıştır.

Aradan geçen 2 yıla rağmen yeni ihale şartnamesi yayınlanmamıştır.

TCDD’nin ihtiyacı olan ve ihaleye çıkılacak olan iş 4.5 milyar EURO yaklaşık maliyetli 96 Adet Yüksek Hızlı Tren Setini kapsamaktadır.

İşte Eskişehirlinin öncelikle beklediği haber bu işe  aittir.                             

Eskişehirliler, 96 adet yüksek hızlı tren seti alımı ihalesinde Tülomsaş’ın tekrar yerli ortak olarak şartnameye tanımlanmasını ve tren setlerinin Eskişehir’de üretileceğinin açıklanmasını beklemektedir.

Eskişehir’in yatırıma, istihdama, Eskişehirlinin işe ve aşa ihtiyacı vardır.

Bu yatırım, Demiryolu kenti olan Eskişehir’e nefes aldıracağı gibi Tülomsaş’ın yerli ve Milli Yüksek Hızlı Tren üretme kapasitesine kavuşmasına da imkan sağlayacaktır.

Çin örneği önümüzde durmaktadır. Çin, Ülkesinde inşa ettiği hızlı tren hatların için Dünyanın en büyük üreticilerinden Alman devi Simens’le iş birliği yapmış, Siemens’den aldığı tren setlerini Çin’de yerli ortakla üretmiş, bu aşamada sağladığı teknoloji transferleri ve Know How ile bir süre sonra kendi üretimlerini gerçekleştirerek Dünyaya araç satan ülke haline gelmiştir.

Sayın Bakana ve AK Partinin Sayın Milletvekillerine soruyoruz:

•TCDD, kısa ve orta dönem ihtiyacı için yüksek hızlı tren seti yurt dışı alım ihalesine çıkacak mıdır?

•Bu ihale şartnamesinde yerlilik şartı olacak mıdır? Olacaksa oranı ne olacaktır?

•Yerlilik şartını karşılayacak yurt içi yerli ortak Tülomsaş olacak mıdır?

•İhalesi yapılacak tren setlerinin üretim/montaj işleri Eskişehir’de mi olacaktır?

Eskişehir kamuoyu, soyut, karşılıksız sözler yerine somut cevapları sizlerden beklemektedir. Gelin hep beraber Eskişehir’e bu yatırımı kazandıralım. Eskişehir’in çocuklarına iş, aş kazandıralım, Eskişehir sanayisine yeni bir kanal açalım.”

Editör: TE Bilişim