CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümetten kamuda çalışan yüzbinlerce taşeron işçi ve geçici mevsimlik işçileri için kadro ve sendikal hakların bir an önce verilmesini istedi. Çakırözer, “Taşeron işçi ve geçici işçilere verdiğiniz kadro sözünü tutun, vaat ettiğiniz sözleri unutmayın” çağrısında bulundu.

116 milyar liralık İşsizlik Sigortası Fonu’nun kamu bankalarında değerlendirilmesi sonucu kar getirmez hale geldiğini belirten Çakırözer, “Bu parayı milyonlarca işsizimize vermek, istihdam yaratacak projeler yapmak yerine durduğu yerde eritiyorsunuz. Yeni bir batık fon yaratıyorsunuz” dedi.

VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTUN

TBMM’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer, taşeron ve mevsimlik işçiler için verilen sözleri hatırlatarak, “Seçim bölgem Eskişehirimizde ve Türkiye’nin dört bir yanında yüzbinlerce taşeron işçi ve on binlerce geçici mevsimlik işçi kadro bekliyor. Geçici işçiler on yıllardır çalışmalarına rağmen emekli olacak gün sayısını dahi dolduramamakta. Bu konuda çözümler bulunacağı şeklinde sözler veriyorsunuz ama içerik açıklamıyorsunuz.  Hem Şeker Fabrikalarımızdaki, Demiryollarındaki, ÇAYKUR’daki geçici işçilerimizin hem de taşeron işçilerin hak ettikleri kadroları ve sendikal hakları bir an önce vermenizi, vaat ettiğiniz sözleri tutmanızı bekliyoruz” dedi.

İŞSİZLİK FONUNU BATIRIYORSUNUZ

Çalışanların maaşlarından yapılan kesintilerle oluşturulan işsizlik sigortası fonunda 116 milyar lira birikimin kamu bankalarında değerlendirilmesi sonucu bu yıl ilk kez ‘negatif gelir’ elde edildiğine dikkat çeken Çakırözer şunları söyledi: “ Bu yıl işsizlik sigortası fonunun neması, enflasyondan arındırıldığında negatif getiri veriyor. Yani fon büyümüyor, eriyor.  Ülkemizde 7 milyon işsiz varken,  bu kadar büyük bir fon işsizler için kullanılmıyor. Giderek eriyor. Geçmişte örneklerini gördüğümüz şekilde batık fon yaratıyorsunuz.  Bu fon bir an önce işsizlere aktarılmalı, istihdam için kullanılmalı.”

ENGELLİ İSTİHDAMI GÜVENCEYE ALINMALI

Engelli yurttaşların iş istihdamı konusunda yaşanan sıkıntılara da çözüm isteyen Çakırözer, engellilerin işe alındıktan bir iki ay sonra işten çıkarıldıklarına dikkat çekerek, “Bu durum engelli yurttaşlarımıza iş, aş sağlanamamasının yanı sıra psikolojik sıkıntılar da yaratmakta. Bu konuda kanunun uygulamaları bakanlığınca denetlenmeli ve engelli istihdamı güvence altına alınmalı” diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞLARI YETERSİZ

Emeklilerin yaşadığı sıkıntıları da Bakan Sarıeroğlu’nun gündemine getiren Çakırözer, “Emekli yurttaşlarımıza ülke büyümesinden yeterli pay neden verilmiyor?” diye sordu. Çakırözer, “Emekli yurttaşlarımız zor koşullar altında geçim mücadelesi veriyor. Emeklilerimizin maaşları en az 2 bin liraya çıkarılmalı, emeklilerden alınan sağlık kesintileri de ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

İŞ CİNAYETLERİNİ DURDURULMALI

 İş kazalarına da değinen Çakırözer, “Başta maden ve inşaat sektörü olmak üzere iş cinayetlerine yönelik olarak alınan önlemler çok yetersiz. Günde ortalama 4 işçimizi iş cinayetlerinde kaybediyoruz.  Bu rakam zaman zaman 10’a da çıkıyor. Bu istatistikte hâlen Avrupa 1’incisi, dünya 3’üncüsü konumumuzu sürdürüyoruz maalesef. İş cinayetlerini önüne geçecek çalışmalara bir an önce başlanılmalı, artık yurttaşlarımız iş cinayetlerinde ölmemeli” dedi.

Editör: TE Bilişim