Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit"in ardından gelen Nesrin Kakırman’ın 2 ay bile görevde kalamadan yeni bir müdürün atanmasını eleştiren Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan,  “İstikrarsızlığın bedelini ağır bir şekilde eğitim emekçileri ödüyor. Siyasal iktidar cenahında gerçekleşen ve her gün soruları çoğalan güçler çatışmasını bir kent ödüyor.” şeklinde konuştu.  

1 Mayıs öncesinde eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getiren Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Kamusal eğitimin bitirilmesinin sonuçlarını eğitim emekçileri ve toplum olarak ödüyoruz. Derslik sayısı çok az, yardımcı personel sorunu çözülmedi. Artık sınıf anneleri gündelikçi temizlikçiler ile sınıfları temizlemektedirler.” dedi.  
İlçelere giden eğitim emekçilerinin ulaşım maliyeti çok arttığına dikkat çeken Alkan, “Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda, halkçı belediyecilik ilkesi doğrultusunda sorumluluk düşmektedir. En azından sabah servisleri ayarlanabilir. En yakın İlçemize giden bir eğitim çalışanı 600, Sivrihisar, Mihalıççık gibi ilçelerde görev yapan bir eğitim emekçisi ayda 1400 lira gibi yol parası ödemektedir.” diye konuştu. Depreme dayanıksız okullar gerçeğinin de ortada durduğunu belirten Alkan, “Merkezi okullarda sınıf mevcutları fazla, 46 a yakın okulda ikili eğitim devam ediyor.” dedi. 

ÜÇTE İKİSİ GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR

Eğitim emekçilerinin üçte ikisinin kendisinin ve ailesinin yaşamını sürdürebilmek için çok sayıda zorlukla mücadele ettiğini aktaran Alkan, özellikle son yıllarda satın alım gücündeki azalma çalışma ve yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini söyledi. Eğitim emekçilerinin üçte ikisinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için ek işler yapmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Alkan, “On yıl önce bin 920 lira aylık alan 9. derece 1. kademedeki bir öğretmen 970 ABD doları alabiliyorken, bugün aynı derece ve kademede 6 bin 532 lira alan ve sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmen ancak 448 ABD doları alabiliyor. Son 10 yılı temel aldığımızda 9/1 derecedeki bir öğretmenin maaşındaki aylık kayıp 522 ABD dolar, başka bir ifadeyle 7 bin 610 lira oldu. Benzer şekilde on yıl önce 9/1 derecedeki bir öğretmen maaşı ile 14 çeyrek altın alabiliyorken, bugün 4 çeyrek altın ancak alabiliyor.” ifadelerini kullandı.

TALEPLERLE 1 MAYIS’A

Ağır ekonomik kriz koşullarında yaşam mücadelesi veren milyonlarca emekçi gibi, eğitim emekçileri de bir taraftan geçim sıkıntısı yaşarken, diğer taraftan en temel ekonomik, mesleki ve özlük haklarına yönelik tehditlere karşı karşıya bulunduğunu sözlerine ekleyen Alkan, “Eğitimde yaşanan ticarileşme ve dinselleşme uygulamaları ile kuşatılan, düşük ücrete, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya mahkûm edilen eğitim emekçileri, haklarını savunmak ve taleplerini daha güçlü haykırmak için bulunduğu her yerde 1 Mayıs alanlarında mutlaka yerini almalıdır.” şeklinde konuştu.

Editör: Mustafa YILDIRIM