Tepebaşı Belediyesi’nin kardeş şehri Treptow-Köpenick Belediyesi iş birliğinde hayata geçirdiği Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi, sosyal girişimcilere verdiği eğitim ve desteklerle ışık tutmaya devam ediyor.

Aralık 2018’den bu yana faaliyet gösteren merkezde sosyal girişimcilik eğitimlerini tamamlayan Büşra Şan Berberoğlu ‘Bienvenu’ markasıyla tekstil sektörüne giriş yaptı.

2021 Eylül ayında Bienvenu E Ticaret ile online satışlara başlayan Büşra Şan Berberoğlu, tamamen el yapımı ve çevreye duyarlı bebek giyim ürünlerini sunmaya devam ediyor. Projesinin ortaya çıkışını ve sürecini anlatan Berberoğlu, “Çocukluğumdan beri annemle birlikte örgü örüyorum. Annem bu konuda oldukça uzman. Bu bizim için ortak yaptığımız bir hobiydi. Eğitimimi işletme üzerine aldım ve girişimci olmak için fikirler düşünmeye başladım. Daha sonra annemle birlikte hobimizi girişime çevirmeyi düşündük. Çocuklar için sağlıklı içeriğe sahip, kadınların tamamen elleriyle ürettiği ürünlerden oluşan bir Bienvenu markasını kurmuş olduk. Projeyi hazırlarken sosyal bir girişim olmasını istiyorduk. Kadınların birçoğunun gerek çocuklarına bakmaktan dolayı gerekse iş hayatında yaşadığı olumsuzluklardan dolayı gerekse yaşı itibariyle ekonomik gelir elde edemediğini fark ettik.  Evinde bir şeyler yapabilecek ve gelir elde edebilecek yetenekli kadınlarımızla çalışmak istiyorduk. İçerik olarak da çevreye duyarlı, sağlıklı, bebeklerimiz için en iyisini tercih edebileceğimiz iplikleri tercih ettik. Ve kendi internet sitemizden online olarak satışlarımıza devam ediyoruz” dedi.

 “Kadınlara gelir kapısı oluşturmak istiyoruz”

Projesini hayata geçirme sürecinden söz eden Berberoğlu, “Girişimci olmak Türkiye’de zor ama sosyal girişimci olmak daha zor. Hem bir sosyal fayda yaratmaya çalışıyorsunuz hem girişiminizin hayat bulmasını istiyorsunuz hem de birçok kadına gelir kapısı oluşturmak istiyorsunuz. Burada yaşadığınız zorluklar daha fazla oluyor ve bilen birine danışmak çok fazla katkı sağlıyor. Sosyal kuluçka merkezi de sosyal projelerde başarıya ulaşmış, deneyimli bir kadroya sahip. Bir girişimin nasıl bir sosyal fayda sağladığını, birlikte neler yapabileceğimizi, ne tür alıcıda duygular uyandırmamız gerektiğine birlikte karar vermek çok iyi oldu güzel bir süreç geçiriyoruz. Çok içten ve verimli çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de sosyal girişimci olmak çok zor”

Sosyal girişimci adaylarına önerilerde bulunan Berberoğlu, “Ben klişe olarak hedeflerinizden vazgeçmeyin, motivasyonunuzu yüksek tutun demeyeceğim. Çünkü burası lavanta bahçesi değil, dikenli bir gül bahçesi. O yüzden sabırlı olmaları ve çok çalışmaları gerekiyor. Başka alanlarda destek alsalar bile üretim aşamasında, pazarlama satış aşamasında, satış sonrası hizmetlere kadar her aşamayı detaylı bir bilip, farklı çalışanları yapsa bile detaylı bir şekilde öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Dediğim gibi Türkiye’de girişimci olmak zor ama sosyal girişimci olmak daha zor. Sabırlı olsunlar ve çok çalışsınlar diyorum” dedi.

“Kaliteli bir ekip var”

Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi ile tanışma hikayesini aktaran Berberoğlu, “Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’ni bize fikir olarak destek olan kadınlarımızdan biri önerdi. Daha önce burada hayat bulmuş girişimi örnek olarak gösterdi. Zaten sosyal girişimcilik konusunda danışabileceğimiz kurumsal bir muhatap arıyorduk. Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi ile tanışmamız da bu açıdan çok iyi oldu. Burada kaliteli bir ekip var ve en önemlisi Bienvenu’yu kendi markaları gibi benimseyerek yüksek bir motivasyonla çalıştılar. Bize ayrı ayrı destek oldular” diye konuştu.

Eğitimlere devam ediyor

Berberoğlu, Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’nden sosyal medya, pazarlama, strateji geliştirme, hedef kitle analizi, Kanvas İş Modeli oluşturma, Network, Swot Analizi, sunum hazırlama teknikleri, sosyal medya ve ürün fotoğrafçılığı gibi alanlarda mentörlük hizmeti alıyor. Aynı zamanda Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’nin ofis kullanım hizmetinden de yararlanıyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM