2002 yılında başlayan sağlık da dönüşüm artık yerini çöküşe mi bırakıyor diye soran Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, “Sahanın hassasiyetinden uzak personel iş barışını bozacak, personelin aleyhine olan kararlar oldubittiye getirilip yangından mal kaçırırcasına anında uygulanırken, personelin lehine uygulamalarda neden ayak diretiliyor. Karar alma mekanizması ne kadar hızlı işliyor” dedi.

Sözleşmeli yönetici sistemine acil son verilmesi gerektiğini vurgulayan Köksal,  “Çünkü liyakat ve ehliyet sıkıntısı olanlar görevde kalmak İçin göbek ve illet bağını bir yerlere bağlayıp karar almada sıkıntı yaşamakta ve sağlık sistemine önlenemez zararlar vermektedir.

Sağlık idarecileri sağlık çalışanlarına hak ettiği değeri ve önemi vermiyor, hak ettiği alın teri akıttığı ücreti  vermiyor, döner sermaye öleli çok oldu cenaze namazını hep beraber kılmıştık, inanın artık sağlık idarecilerinde vicdanda kalmamış. Sağlık personeli kendi hasta olduğunda inanın önceliği bile yok. İzne vesaireye ayrıldığında yanında ki iş arkadaşının yükü artıyor” diye konuştu.

Yöneticilerin, personelin çalışma koşullarını iyileştiremediğini ifade eden Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Köksal şunları söyledi:

“Kurumların insan kaynakları yönetiminin olmazsa olmazı personel ısı haritası oluşturmayan idareciler personelin alın teri döktüğü fazla mesaisi konusuna gelince fazla mesai ücretlerini kesmeyi biran olsun tereddüt etmiyorlar. Fazla mesai olması için eksik personel istihdam edilmesi gerekmiyor mu? Eksik personel var ise diğer personel fazla mesai yapması gerekmiyor mu? Fazla mesai ücreti ödemeyecem bu personeli izin kullandıracam ne demektir. Personel zaten eksik, nasıl izin kullandırılacak. Bu duruma bir an önce karar alıcı mercilerin müdahale etmesi gerekiyor. Sendikal olarak her açıklamamızda her beyanatımızda idareciler sağlık çalışanlarına anket uygulasın diyoruz lakin idareciler ankette uygulayamıyor. Demek ki sıkıntı var idareciler neyi gizlemeye çalışıyorlar.

İlimizde her gün yeni bir icraatı ile sayfalarda olan hastane bir serviste çalışan sağlık personeline fazla mesai verirken diğer servislerde çalışan sağlık personeline hangi kriterlere göre fazla mesai vermiyor. Biz söyleyelim sağlık mevzuatında şu servise fazla mesai verilir bu servise verilmez diye bir kriter bulunmamaktadır. Sağlık idarecilerinin vicdanına kalarak kraldan çok kralcı olan idareciler sağlık çalışanlarının alın terini kendi istekleri doğrultusunda heba etmektedirler.

Eskişehir öğrenci kenti malum memurlar olup ta okuyan sağlık çalışanı çok fazla İlimizde. Sağlık personeli Eskişehir’e il dışı tayin ile gelmek için alan dışı bölüm seçerek, mesleki kariyerine hiçbir katkısı olamayacak bölümler şehrimize geliyor. Örneğin ormancılık bölümü. Hizmet yılına ve hizmet puanına bakmadan öğrenci olduğu için merkeze atanıyor. (Öğretim hayatını sürdürüp sürdürmediği de belli değil) Burada ilçede çalışan kimisi her gün geliş gidiş yapan yılların sağlık personelinin hakkı hukuku yeniyor mu yenmiyor mu? Sağlık idarecileri karar alırken sahanın hassasiyeti duymalı, görmeli ve kendini o mesai arkadaşının yerine koymalı.

İlimizde sağlık ile ilgili son gündem maddesi ise sağlık personelinin 24 saat çalışma sistemi.

Sağlık personelinin aralıksız 24 saat hizmet vermesi kaldırılıyor. Yoğun bakım ve acil servis de 24 saat çalışma kaldırılıyorken, normal servisler de serbest çalışma saatleri isteğe bağlı devam edecekmiş. Karı koca çalışan sağlık personelinin öğrenim gören çocuklarını, evde bakması gereken yatalak hastasını bu kararı alır iken hiç düşündünüz mü? Popülist yaklaşımlarla günü kurtarmak için yapmış olduğunuz çalışmaları görüyor ve izliyoruz.

Devlet ve hükümet büyük devasa yatırımlar ile İlimizi konum itibariyle sağlık cazibe merkezi yaparken, Sağlık Bakanlığı  ve yerelde ki idarecileri sağlık çalışanlarını unutuyorlar. Unutulmamalıdır ki sağlık ta ki dönüşümün kahramanları gece gündüz demeden fedakârca hizmet veren sağlık çalışanlarıdır. Ama nedense son dönemde sağlık çalışanları iyice ezilmektedir.

Son olarak; birilerinin keyfine göre iş yapanlar hatırlatmak isteriz. Sağlık sisteminde işler kötüye gidiyor Recep Akdağ’ın biriktirdiği deniz bitti, çöküş başladı. Siyasi ve üst düzey bürokratlara bir tavsiyemiz olacak. Kimse babanızın oğlu değil anket yapın, çalışanlara sorun ne durumdasınız yarın çok geç olabilir.”