SÖYLEŞİ: Tuğba KOÇAL

Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

Down sendromlu Bayram Emre Tekin, 13 yaşında ve atletizm sporu ile ilgileniyor. Hayatı dolu dolu yaşayan Emre, son olarak Türkiye Özel Sporcular Federasyonu tarafından Antalya’da düzenlenen turnuvada atletizm dalında bölge 1’incisi oldu. Manşet Gazetesi olarak biz de Emre’nin annesi ile bir söyleşi gerçekleştirerek, oğlunun başarı hikayesini konuştuk.
Feyza Hanım merhaba, oğlunuz Emre, spora ne zaman ve nasıl başladı?
Kendisi de bir down sendromlu annesi olan bir arkadaşımın açtığı Umudun Çocukları Derneği sayesinde Emre spora başladı. Emre yaklaşık 1 senedir atletizm ile ilgileniyor. Dernekteki hocalarımız Emre’yi yarışlara hazırlıyor. Haftada 2 gün spora gidiyoruz.
Spora başlaması Emre’de ne gibi değişiklikler yarattı?
Emre çok hareketli bir çocuk olduğu için Emre’nin bir sporla ilgilenmesi bizim hep istediğimiz bir şeydi. Özellikle atletizm tam Emre’ye göre bir spordu. Engelli çocuklar için çok fazla aktivite olanağı yok. Böyle bir dernek vesilesi ile çocuklarımızın sosyal hayata girmesi, sporla ilgilenmesi bizi çok mutlu etti. Arkadaşlıklar kurdu, onlarla güzel vakit geçiriyor. Koşuyorlar, spor yapıyorlar. Normalde down sendromlu çocuklar kilolu oluyor. Atletizme başladıktan sonra kilo sorunu da olmadı.
Emre atletizm branşında bir başarı elde etti. Ondan da söz eder misiniz?
Türkiye Özel Çocuklar Sporcular Federasyonu 2000 yılından itibaren her sene 16 branşta müsabaka düzenliyor. Antalya’da düzenlenen bu turnuvada atletizm dalında Emre bölge birincisi oldu. Yarışta önce kaybettiğini sandı ve çok üzülüp ağladı. Sonra 1. olduğunu öğrenince dünyalar onun oldu.
TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLMAK İÇİN HAZIRLANIYOR
Hedefiniz nedir?
Emre atletizmi çok seviyor, çok isteyerek yapıyor. Bundan sonra da bu sporu sürdürmeyi, daha büyük başarılar elde etmeyi istiyor. Hedefimiz Türkiye 1’incisi olmak. Şu an sıkı şekilde hazırlanıyoruz.
Peki, Emre nasıl bir eğitim alıyor?
Murat Atılgan Ortaokulu'nda 6'ncı sınıfa gidiyor, okuma yazmayı çözme aşamasındayız. Toplama işlemi yapabiliyor, bir süre evde özel ders aldırdım. Baktım çok sıkılıyor ev derslerini bıraktım. Şu an okulu dışında sadece haftada 2 kez Ekin Başak Özel Rehabilitasyon Merkezi'ne gidiyor.
“ÇOCUĞUMUZU ASLA EVE KAPATMADIK”
Diğer ailelere ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
Biz Bayram Emre ne istiyorsa onu yaptık, nerede olmak istiyorsa hep orada olduk. Nereye gitmek isterse götürdük. Nerede bir aktivite varsa biz kesinlikle oradayız. Çocuğumuzu asla eve kapatmadık. Down sendromlu ya da engelli çocuğu olan ailelere en önemli tavsiyem bu. Anne ve babalar çocuklarıyla daha fazla ilgilensinler. Her şeyin başı sevgi ve ilgi. Biz Emre’yi sevgimizle büyüttük. Komşularımız, akrabalarımız, hepimiz onunla çok ilgileniyoruz. Herkes onun çok özel bir çocuk olduğunun farkında. Filiz isminde bir komşum var. Bebekliğinden beri bana çok destek oldu. Emre onu öyle çok seviyor ki... Sevgiyi çok hissediyorlar ve sevdikleri kişileri gerçekten çok içten seviyorlar. Emre Allah’ın bize bahşettiği bir çocuk. Ben onu cennet anahtarı olarak görüyorum.
Emre’nin kardeşleri ile ilişkisi nasıl?
Emre’nin 17 yaşında bir abisi, 4 yaşında da bir kız kardeşi var. Kızım Sümeyye Emre’nin ikinci annesi, küçük annesi gibi. Onu koruyup kolluyor. Kızım abisi için “Anne o bizim cennet kuşumuz” der. Babası kendisini Emre’ye adadı. Nereye giderse onu da götürür.
EMRE MAHALLENİN MASKOTU
Emre gün içinde okul ve spor dışında neler yapıyor?
Emre gezmeyi çok seviyor. Pizza yemeye bayılır. Bir dönem yüzmeye gitti ama bir özel çocuk olarak ayrı bir ilgi gerekiyor. Özel bir hoca ne yazık ki yok. O sebeple biraz korktu ve bir daha göndermedim. Emre mahallenin maskotudur. Camiye gider, parka gider, kahveye gider. Parkta arkadaşları var, onlarla oynamayı çok seviyor. Emre her gittiği yerde fenomen oluyor. Çok girişken, sıcakkanlı bir çocuk. Emre yoldan geçen herkese selam verir. Mahallede herkes onu tanır. Emre kaybolur diye korkmuyorum artık. Her yerde telefon numaram var. Her yeri çok iyi tanıyor biliyor. Okula normalde servisle gidiyor. Bir gün kendisi yürüyerek gitmek istedi. Ben de arkasından takip ettim. Çok rahatlıkla okula kadar gidebildi. Evdeyken oyuncakları ile ilgilenmeyi çok sever. Bilgisayar ile oynar. Müzik dinleyip oynamayı sever.

Editör: TE Bilişim