Eskişehirspor her yıl olduğu gibi yine bu sezon başında da krizle karşı karşıya…

52 yıllık koca çınar başarısız ve basiretsiz yöneticilerin hatalarını bugünlerde iliklerine kadar hissediyor. Geçmişlere gidip yapılan hataları ve gelecek için yapılması gerekenleri sıralayıp kurtulma reçetesini anlatmaya kalksak sayfalara sığmaz.

Ben birkaç öneri verip başını kuma gömenlerin harekete geçmesini sağlamak için kısa bir kelam edeceğim.

Birinci aşama: Eskişehirspor’un şu dönemde acilen transfer yapabilmesi için 21 milyon TL’ye ihtiyacı var. Bunu sağlamak için elbette en yetkili ve etkili olacak olan Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’dır. Elimizde en önemli silahımız yeni stadyumun isim hakkı…

Bunu iyi pazarlayabilirsek bu virajı alabiliriz. Tabi bu konuda da sayın Avcı’ya büyük iş düşecek..

İkinci aşamada: 52 yıllık çınarın deyim yerindeyse dikili bir ağacı yok. Kalıcı gelir getirecek hiçbir çalışmanın içine girilmemiş. Elde edilen kaynaklar da satılmış…

Kalıcı gelir için birlikteliği sağlayarak “Eskişehirspor için kalıcı gelir platformu” ya da Eskişehirspor Vakfı kurulmalı.

Bu vakıf ile Eskişehirspor A takımı ve alt yapı için kalıcı gelirler sağlayacak projeler geliştirilmeli. Güvenilir bir sistemde kimin kapısını çalsanız Eskişehirspor için destek olacaktır.

Bu oluşumda öyle bir tüzük hazırlanmalı ki Eskişehirspor’un belli bir borçlanma oranı olmalı ve alt yapıdan A takıma alınacak futbolcu oranı ile aynı dengede bu vakıf ya da platformun elde ettiği gelirden Eskişehirspor’a para aktarılmalı… Şöyle ki; Eskişehirspor yönteminin vakıf ya da platformdan para alabilmesi için belli kriterler getirilmeli ve sınırlandırılmalı, örneğin; fazla borçlanmama ve alt yapıdan A takıma belli oranda futbolcu alma şartı getirilmeli.

Aksi halde elde edilen bütün varlıklar ilerde yine hiç edilebilir.

Bu birlikteliği sağlamak için bu vakıf ya da platformda her kurumdan, her siyasi oluşumdan, belediyelerden, taraftarlardan, üniversitelerden oluşacak isimler yer almalı.

İçi boşaltılamayacak ve yıllarca sürecek bir yapı oluşturulmalı.

Bunun için de tüm şehrin ileri gelenlerinin, aklı selimlerin yer aldığı bir çalıştay yapılmalı. Bunun öncülüğü için de Düşünce Platformu’nun ön ayak olabileceği kanaatindeyim.

Öncülük edecek başka kurum da olabilir… Olsun da… Benim fikrim bu…

Üçüncü aşama: Top yekûn alt yapı seferberliği…

Bunun için de bir platform oluşturulmalı…

Tüm bular sadece Eskişehirspor için değil aslında, Eskişehir’in futbolu kalkınmalı ki futbolcu yetişsin…

Futbol için, sahaların sayısı artırılmalı, kulüplere maddi imkân sağlanmalı. Üniversiteler futbolcu gelişimi için kulüplerle iş birliği içinde olunmalı.

Bu saydıklarım için Valilik, Eskişehirspor, Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü, belediyeler, üniversiteler, herkes taşın altına elini koymalı…

Sonuç olarak modeller, projeler, fikirler… Binlerce çıkabilir. Oturup konuşulmalı. Kalıcı gelir ve altyapı Eskişehirspor’un kurtuluşu olacaktır…

Editör: TE Bilişim