Eskişehirspor’da uzun yıllardır akademi takımlarında görev yapan Teknik Direktör Berkant Ongan  ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Ongan, “Modern futbola uygun, doğru metotlarla gençlerimizi başarılı bir sporcu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
15 YILDIR ESKİŞEHİRSPOR ALTYAPISINDA ÇALIŞIYORUM
İlk olarak kendini tanıtan Berkant Ongan, “1975 yılında Almanya’da doğdum. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünü kazandım ve Eskişehir’e geldim. 2006 yılında mezun olduktan sonra Eskişehirspor altyapısında göreve başladım ve U13 takımından U21 takımına kadar tüm takımlarında görev yaptım. Suat Alpargu hocamız okul takımlarında çalışmalarımızı görünce bizi Eskişehirspor’da görevlendirmişti. Eskişehirspor’un kapısından onun sayesinde girdim. Yıllardır da Eskişehirspor altyapısının çok daha iyi yerlere gelebilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İzmirli bir ailenin çocuğuyum. İzmirspor’da futbol oynadım. Eskişehir’de üniversite kazanınca aktif spor hayatımı sonlandırdım. 31 yaşımdan beri de Eskişehirspor altyapısında antrenörlük yapıyorum” dedi.
GÜZEL BİR PROJEYE İMZA ATTIK
Göreve geldiği ilk yıllarda güzel bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Ongan, “Eskişehirspor’da göreve geldiğim ilk yıllarda güzel bir okul, aile ve kulüp işbirliği yaptık. Şu an da A takımda forma giyen, başka kulüplere transfer olan başarılı futbolcuların çok büyük kısmı bu işbirliğinin sonucudur. Furgan Polat, Alperen Kocabaş, Dorukhan Toköz, Hasan Hüseyin Acar aklıma gelen ilk isimler. Bu oyuncular Milli Zafer İlköğretim Okulu öğrencileridir. Şu anda da Melahat Ünügür Ortaokulu ile işbirliği halindeyiz. Altyapılarda bu tarz projelere çok ihtiyaç vardır. Kaliteli futbolcuların çıkması adına bu tarz projeler artırılmalıdır” cümlelerini kurdu.
İYİ BİR ANTRENÖR ÇEVRESİNİ DEĞİŞTİRİR
‘İyi bir antrenör çevresini değiştirir’ söylemine çok inandığını ifade eden Berkant Ongan, “Kulüpler altyapılarına yatırım yapmalılar. 15 yıldır altyapıda değişmeyen tek şey değişimin kendisi oldu. Futbol sürekli gelişen bir spor dalı ve değişime ayak uydurmak zorundasınızdır. Biz de bunu yapıyoruz. Modern futbola uygun, doğru metotlarla gençlerimizi başarılı bir sporcu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
OYUNCULARA ZAMAN TANINMALIDIR
Bir oyuncu A takıma yükseltilirken dikkat edilen hususlar nelerdir sorusunu yanıtlayan Ongan, “Altyapılarda profesyonel oyuncu davranışları sergileyen oyuncular mutlaka A takıma yükselir. Biz oyunculara sürekli bunu durumu anlatıyoruz. Çok çalışan, işine saygı duyan, disiplinli futbolcuların tamamı A takıma çıkmıştır. Yetenek bir oyuncuyu belli seviyeye getirir. Ama bir noktadan sonra güçlü bir karaktere sahip olmak gerekir. Eskişehirsporurumuzun son yıllarda sadece altyapıdan oyuncu oynatabildiğini düşünürsek, önlerine çıkan bu fırsatları çok iyi kullanmaları gerekiyor. Altyapılar bir kulüp için çok önemlidir. Genç oyuncular A takıma çıktığında o oyuncularda ısrarcı davranmak gerekir, sabretmek gerekir. Oyuncuya zaman tanınmalıdır” ifadelerini kullandı.
ANTRENMANLARIMIZA DEVAM ETTİK
Ligleri oynanmayan akademi takımları pandemiyi nasıl geçiriyor sorusunu yönelttiğimiz Berkant Ongan’dan şu cevabı aldık; “Altyapı demek gelişim demektir. Gelişimin devam etmesi için de antrenman sürekliliği gerekir. Pandemi de de oyuncularımız antrenmanlarına devam ettiler. Bunu yapmak zorundaydık. Çalışmalarımız olması gerektiği gibi devam etti. Nitelik genç oyuncular yetiştirmeye devam ediyoruz, devam da edeceğiz.”
BİZ BU IŞIĞI GÖRÜYORUZ
Ligler oynanmadığı için futbolcuları motive etmekte zorlanmadıklarını ifade eden başarılı antrenör, “Çocukların motivasyonu çok yüksek. Motivasyon problemi yaşayan bir oyuncunun başarılı olma ihtimali çok azdır. Oyuncu seçimlerinde dikkat ettiğimiz detaylardan birisi de budur. Profesyonel bir futbolcu her zaman kendini maça çıkacakmış gibi hazır tutmalıdır. Ligleri oynanmayan akademi takımlarını da kendi aralarında maçlar oynatarak hazır tutmaya çalışıyoruz. Eskişehirspor’u bu akademi takımları kurtaracak. Bu ışığı biz görüyoruz” ifadelerini kullandı.
YILDIZ FUTBOLCU KADAR GÖREV OYUNCUSU DA LAZIM
Eskişehirspor’da yeni yıldız futbolcular yetişmeye devam edecek mi sorusunu yanıtlayan Ongan “Süper Lig’de çok yıldız futbolcuların yanında mevkisinin gerekliliklerini yerine getiren futbolcular da forma giyiyor. Sadece yıldız futbolcu yetiştirmeye odaklanmak doğru bir bakış açısı değildir. Her takımda yıldız oyuncu sayısı 1 veya 2’dir. Diğer oyuncular görev futbolcusudur. Bu futbolun bir gerçeğidir. Pozisyon bilgisi yüksek oyuncular yetiştirmeye çalışıyoruz. Elbette yetiştirdiğimiz oyunculardan yıldız futbolcular çıktı ve çıkmaya da devam edecek” dedi.

Kaynak Eskişehirspor gazetesi

Editör: TE Bilişim