Haber: Gökhan Koçal 

Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Spor Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar ve Eskişehirspor’ konulu panele Eskişehirspor’un efsane futbolcularından Prof. Dr. Fethi Heper, Teknik Direktör Fuat Çapa ve Spor Yorumcusu Hayri Ülgen konuşmacı olarak katıldı.  

Panelde konuşan Eskişehirspor eski futbolcusu, futbol adamı Prof. Dr. Fethi Heper spor yöneticilerinin sporun içinden gelmesi gerektiğini belirtti.  Futbolu bıraktıktan sonra Eskişehirspor ve Türkiye Futbol Federasyonunda yöneticilik yaptığını aktaran Heper, “Selami Vardar, Yılmaz Sezer, Aydın Arat ve Halil Ünal dönemlerinde yöneticilik yaptım. Yılmaz Sezer’e dedim ki bana 100 bin lira ver altyapı tesisleri kuralım. Altyapıdan futbolcu yetiştirelim. Bana dedi ki ‘yarın futbolculara ödenecek 30 bin lira borç var.  Sen bana bu parayı bul. Ne altyapısı’ dedi. Boş bir kâğıda istifamı verip ayrıldım.  Halil döneminde yöneticilik yaptım. Halil takımın her şeyi. Transferleri o yapıyor. Biz ne iş yapacağız burada. Kulüplerimizde başkan ne derse o olur mantığı var. Paraları başkan alır. Transfer paralarını başkan dağıtır. Her şey başkan. Diğerleri ne figüran. Profesyonel takımların profesyonel yönetim kurulu olmalı lazım. Planlamalar yapması lazım. İşleri yürütecek bir icra kurulu olmalı. ama bizde sadece başkan var. Başkan ne derse doğrudur mantığı var” dedi.

“BENİ MERKEZ HAKEM KOMİTESİNE YOLLADI”

Türkiye Futbol Federasyonundaki çarpıklığı ortaya koyan Heper, “Haluk Ulusoy döneminde TFF’de yöneticilik yaptım. Sporun içinden gelmişim 2 kere gol kralı olmuşum.  Milli takımda oynamışım Halil Ulusoy bir yöneticiyi milli takımlardan sorumlu yapıyor bana hiçbir görev vermiyor. ‘Korkma başkan sana bir şey yapmam, aday da olmam’ dedim. Beni merkez hakem komitesine yolladı. Biz yönetimlerde ne kadar demokrasi arıyorsak o kadar baskı yönetimleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

“FATİH TERİM’İ ANKARA’DAKİ O İSİM MİLLİ TAKIMIN BAŞINA GETİRDİ”

Ankara’dan gelen talimatla Fatih Terim’in milli takımın başına geçtiğini aktaran Heper, “Fatih Terim milli takıma gelecek, Demirören’in evinde sabah kahvaltısına gittim. Şunu yapacağım bunu yapacağım, diyor ama alacağı ücret konuşulmuyor. Akşam bir otelde yemek yiyoruz. Başkan peçeteye bir şey yazdı sadece başkan yardımcısı Ufuk’a gösteriyor. Bana göstermiyor. Çok önemli formül mü yazdın da gizliyorsun dedim. Yazdığı Fatih Terim’in alacağı ücret. Bu ücreti Demirören mi verdi hayır! Ankara’dan bir kişiden talimat aldı. Zaten kendisini başkan yapan o. Verilecek ücreti belirleyen de o. Sonra beni milli takımdan sorumlu yaptılar. Çünkü her şeye karşı çıkıyordum” diye konuştu.

“SORUMLU TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONUDUR”

'Türk futbolundaki sorunun sebebi TFF' diyen Heper, “Balık baştan kokuyor. Türkiye’de futbolun tam olarak gelişmemesinin nedeni futbol federasyonudur. Onun aldığı kararlar doğrultusunda futbol kulüpleridir. Gençlerbirliği biraz düze çıkmıştır. Onun dışında bütün takımlar korkunç derecede bir borç batağı içindeler. Bu batak içinde de boğulacaklardır”  ifadesinde bulundu.

“ÇAPA MUCİZE YARATTI”

Konuşmasının devamında Eskişehirspor’a değinen Heper, “Öncelikle Fuat Çapa’ya teşekkür etmek lazım. Parasız pulsuz, maaş almadan, prim almadan, transfer ücreti alamadan kahramanca Eskişehirspor’un başında. Gencecik futbolcularla mucizeler yaratmaya çalışıyor. Bu savaşta şimdiye kadar başarılı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Adı Eskişehirspor başkanlığı için anılan Dündar Ünlü hakkında ise Heper, “Dündar Ünlü’nün aday olmasını istemem. Takım politize olacak. Olursa da katlanırız” diye konuştu. Sanayicilere tepki gösteren Heper, “Eskişehirli sanayicilerin cebinde  akrep var” dedi.

“BEKLEMEDİĞİM BİR TABLO İLE KARŞILAŞTIM”

Eskişehirspor Teknik Direktörü Fuat Çapa,  beklemediği bir tablo ile karşılaştığını ifade ederek, “Bazı şeyleri dışarından duyuyorduk, görüyorduk böyle bir tablo beklemiyordum. Gelmeden önce Yücel Hoca ve Yılmaz Hoca ile görüşmüştüm. Yücel Hoca bana ‘elini nereye atarsan at elinde kalıyor’ demişti. Elimi her tarafa atıyorum ama elimde kalacak hiçbir şey kalmamış” dedi.

KALMA SEBEBİM…

Çapa devam etme sebebini ise şöyle özetledi: “Bizim sektörümüzde çok büyük paralar dönüyor.  Devre arasına kadar devam etme kararı aldıktan sonra, ‘buradan alacağım para giderken beni değişik şekilde götürmeyecek’. O yüzden alsam ne fark eder almasan ne fark eder. Çok önemli değil. Buradaki insanlara bir şeyler bırakabilirsek. Buradaki insanlara o umudu o ışığı yakabilirsek diye devam etme kararı aldım.”

“ESKİŞEHİRSPOR’U BİRLİKTE KURTARALIM”

Heper’e ‘Eskişehirspor’u birlikte kurtaralım’ diyen Çapa, “Fethi hocamı nasıl hırslandıracağım ona bakacağım. Asist yapacak insan arıyorsun. Ben sana asist yapmak istiyorum, hocam. Yeter ki Eskişehirspor’u birlikte kurtaralım” dedi.

“TAMAM, O KÖTÜYDÜ DE SEN NE YAPTIN”

Şehirde çok olumsuz bir havanın olduğunu belirten Çapa, “Zamanımızı hep eleştirmekle geçiriyoruz. Kiminle konuşursak olumsuz şeyler söylüyoruz. Beynimizi negatif yöne yönlendirmişsiz. o kötüydü, bu kötüydü. Tamam, o kötüydü de sen ne yaptın. Birilerini hedef tahtasına koymak en kolay olanı. Burada çok önemli potansiyel var. Bu sezonu bitirmek için 10 milyon gibi rakamla hem transferi açarız hem puan silmeyi önleriz hem de bu ligi hiç kimsenin beklemediği yerde bitiririz. 200 milyonluk borç var mıdır vardır ama bizim önümüzü açabilmemiz için o rakamlara ihtiyacımız yok. Eğer biz bu yükü kaldıramıyorsak bu ligde oynamanın bir anlamı yok” ifadesinde bulundu.

ESKİŞEHİRSPOR YOK OLACAKSA HEPİMİZ YOK OLALIM

Son olarak konuşan Hayri Ülgen ise, “Sizin gibi fedakar taraftar varken, hocam gibi değerli bir insan varken, bu Eskişehir eğer yok olacaksa hepimiz yok olalım” dedi. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Panelin sonunda konuşmalara plaket verildi.

Editör: TE Bilişim