Eskişehirspor Kulüp Başkanı Mehmet Şimşek, Radyospor’da yayınlanan Üçleme programına konuk oldu.

Nazım Türknas ve Volkan Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Şimşek programda özetle şu açıklamalarda bulundu;

“Uzun süren bir kongre süreci vardı. Bir türlü yönetim kurulu oluşmadığı için kulübü bir kayyum ve kapanma süreci bekliyordu. Eskişehirspor armasına aşık insanlar olarak taşın altına gövdemizi koyduk ve sevdamız yaşasın diye mücadele ediyoruz. Geçen sezon A takımda oynayan ve sözleşmesi devam eden oyuncuların yanına U19 ve U17 takımından oyuncular dahil ettik ve sezona başladık.

Bu sezon 5 maça çıktık ve 4 puan aldık. Bu 4 puanın 3’ü TFF tarafından ulusal lisans alamadığımız için silindi. Türk futbolunda sadece Eskişehirspor’un mu borcu var. Bu konuyu anlayamıyoruz ve zorumuza gidiyor. Türkiye’de 500 civarı futbol kulübü var. 2021-22 sezonunda sadece Eskişehirspor’a puan silme cezası uygulanıyor.

Eskişehirspor’un kasasına 5 yıldır TFF geliri girmiyor. Yayın gelirlerimize bile temlik konulmuş. Deplasmanlara bile taraftarlardan topladığımız paralar ile gidiyoruz. İnsanlar maddi problemler yaşayınca icralık olurlar ve maaşlarından kesinti yapılır. Paranın tamamına el konulamaz. Eskişehirspor 5 yıldır TFF gelirlerinden en ufak bir para alamıyor. Bir kulübün TFF geliri olmadan yaşaması mümkün değildir. Eskişehirspor bunu inatla başarıyor. İnatla yaşıyor, inatla da yaşayacak.

Deli gibi çalışan bir yönetim kuruluyuz. Led panolara reklam alıyoruz, loca satıyoruz. Sponsorluklar bulmaya çalışıyoruz. Biz nereye gidersek icra dosyaları da peşimizden geliyor. Kiminle anlaşsak alacaklılar bizden önce firmalar ile iletişime geçiyor. Herkes parasını kurtarmanın derdinde. Kapattığımız FIFA dosyalarında önemli pazarlıklar yaptık. Adı geçen oyunculara verebileceğimiz miktarları  ilettik. Kabul ettiler. Ödemeleri yaptık ve dosyaları kapattık.

Anlayamadığımız konular ile de uğraşıyoruz. Futbolun gelişmesi ve devamlılığı için çalışan FIFA yabancı bir futbolcuya borcumuz var diye altyapıya oyuncu almamızı engelleyen bir yasak uyguluyor. A Takıma transfer yasağı koyarsınız anlarım. Altyapıya da yasak var. Futbolun mantığına da ters bir durum. 10-11 yaşında çocuklara bile lisans çıkaramıyoruz. Altyapısından oyuncu yetiştirdiğini iddia eden kulüpler oyuncularımızı alıp götürüyor ve yasal olarak engel olamıyoruz. FIFA ile yazışıyoruz ama sonuç alamıyoruz. FIFA’nın çözüm odaklı olması gerekiyor. Eskişehirspor kapansın diye mi uğraşıyorlar anlamıyoruz.

Cristian Tanase Türkiye önemli bağlantılara sahip bir oyuncu. Bu oyuncu Eskişehirspor’a transfer yasağı varken alınmış bir oyuncu. Eskişehirspor’a transfer yapamazsın diyen TFF, oyuncu ile kulüp arasındaki sözleşmenin geçerli olduğunu ve bu parayı ödememiz gerektiğini söylüyor. Bu arkadaş 1 dakika bile forma giymediği bir kulüpten 400 bin Euro alacaklı durumda. Dosyayı kapatmak için bizden 200 bin Euro para istiyor. Biz de kendisine 100 bin Euro teklif ettik. Kabul ederse, ödemeyi yapar ve borcu kapatırız. Bu oyuncunun dosyasını kapatamazsak veya imza alamazsak altyapıya transfer yapamıyoruz.

Eskişehirspor’un bu sezonki hedefi ligde kalmaktır. Ligde kalırsak borçlarımızı önemli bir oranda kapatmış olacağız. Hem ligde kalıp, hem de borçlarımızı azalmış olursak bu kulübün önü açılır. Ana hedefimiz bu. Eskişehirspor isminin önüne isim sponsorluğu için uğraşıyoruz ama henüz sonuç alamadık. Bize destek olmak isteyenlerin illa bize para vermesine gerek yok. Kapatmak istediği dosya varsa bizimle iletişime geçsin, biz kendisine yardımcı olalım. Eskişehirspor’un çok büyük diye adlandırılacak bir borcu yok. Eskişehirspor’un 100 milyon lira gibi bir futbol ailesi borcu bulunuyor. Bu borç kapanırsa kulüp transfer yasakları ile falan uğraşmaz.

Türk futbolunda ‘4 büyükler’ diye adlandırılan takımlar var. Ben bilmiyorum hangilerine ‘4 büyük’ deniyor. Sanırım bir tanesi Karadeniz temsilcisi. Sanki Eskişehirspor borcunu sildirmek için ağlıyormuş gibi bir algı yaratmışlar. Böyle bir şey yok. Bizim borcumuz borç. Biz sadece transfer tahtamızı açabilmek için bir defalık imza istedik. İmza verin ki oyuncu alıp bu kulübü yaşatabilelim. Bizim yedek oyuncumuz yok. 2011 yılını bahane ediyorlar. Üzerinden 10 yıl geçmiş. Bu konuyu bu kadar uzatmanın bir anlamı yok. Eskişehirspor yok olup gitsin diye neden uğraşılır, Eskişehir kenti olarak anlamış değiliz. Biz borcumuzu ödeyeceğiz. Kimseye borcumuzu silin demiyoruz. Biz sadece yaşamak istiyoruz. 5 yıldır da bunun mücadelesini veriyoruz.

FIFA tarafından bize ceza uygulanan sadece Cristian Tanase dosyası kaldı. Bu borcu çözebilirsek altyapımıza diğer kulüplerden oyuncular dahil edebileceğiz. Transfer yasağını açabilmek için 90 civarında alacaklıdan imza almak gerekiyor. Bu alacaklılarından da yarısından fazlası durumumuzu bildiği için gönüllü olarak direkt olarak imza veriyor. Transferi açabilmek için imza vermeyen alacaklılara yoğunlaşmak gerekiyor.

Biz Amedspor maçını için Diyarbakır’a 21 futbolcu ile gittik. Bu futbolcuların 8 tanesi hayatında ilk kez uçağa bindi. Kulübümüzde forma giyen çok sayıda futbolcu antrenmanlar için tesislere gelirken toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. Eskişehirspor Türk futboluna sayısız futbolcu yetiştirmiş bir kulüptür. Türk futbolunda Eskişehir doğumlu oyuncu sayısı ve Eskişehirspor altyapısından yetişmiş oyuncu sayısı oldukça fazladır.”

Editör: TE Bilişim