Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Eskişehir Valiliği tarafından organize edilen ve Mahmudiye Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen, Eskişehir ili Mahmudiye ilçesi 2017 yılı Sonbahar Mahalli At yarışlarının ilk haftası 24 Eylül 2017 Pazar günü yapıldı.

Mahmudiye halkının yoğun bir biçimde katıldığı programa; Eskişehir Vali Yardımcıları Bekir Şahin Tütüncü ve Aslan Avşarbey, Mahmudiye Kaymakamı Gökhan Dolaş, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Mahmudiye Eski Belediye Başkanı Sabri Avcıl, İlçe Jandarma Komutanı Tarkan Orta, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Kemal Çevik, Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Yıldıray Çil, OGÜ Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokul Müdürü Hakan Çalışkan, Mahmudiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlker Çolak ve Mahmudiye At Yetiştiricileri Geleneksel At Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (MAYAD) Başkanı Yenel Kaya’nın katılımlarıyla yapıldı.

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan'ın yarışlar ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

 “İki hafta sürecek olan Mahmudiye Mahalli At Yarışlarının ilk haftası Anadolu T.İ.M, Mahmudiye Kaymakamlık, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Vali Kupası olmak üzere 4 koşuyla yapılmıştır. İkinci hafta 1 Ekim Pazar günü 14:00-16:00 saatleri arasında Mahmudiye Belediye Başkanlığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ve Türkiye Jokey Kulübü kupası koşuları yapılacaktır. Mahmudiye Belediyesi’ni her ne kadar dışarıda bırakmak isteseler de Mahmudiye Belediyesi kendi üzerine düşen görevi layığı ile yapmıştır. Adıyla bilindiği gibi bu bir Mahalli At yarışıdır. Mahmudiye Belediyesi olarak siyasi yaklaşmayan bir yapıdayız. O yüzden Mahmudiye’de atçılığı geliştirmek için üzerimize düşen göreve hazırız. At yetiştiriciliğinde 200 yıllık geçmişi olan Mahmudiye İlçesi, halen mahalli yarışlar için kullandığı pistleri ile resmi yarışlara da başlamak için son aşamaya geldi. Atçılığın ana merkezi olan ilçede, Mahmudiye Belediyesi atçılığın gelişmesi için Bin 752 dönüm üzerine kurulu araziyi Türkiye Jokey Kulübüne vererek 2000 yılında hizmete girmişti. Geçtiğimiz yıl dokuz milyon TL harcanarak at hastanesi yapıldı. Yarış atı yetiştiriciliğinde Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olan Mahmudiye İlçesinde Türkiye Jokey Kulübü resmi at yarışlarına da talip oldu. Türkiye'deki at yarışlarında sahalarda koşan atların yüzde 50'sini Mahmudiye'de yetiştirilen safkan Arap atları oluşturuyor. Bu atların başarı oranları ise yüzde 40 düzeyinde. Yarışlara açılmayan hipodrom sahasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek ulusal yarışlara açılması için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Hipodrom ulusal yarışlara açıldığında Mahmudiye ilçesi atçılığın cazibe merkezi haline gelecek ve birçok kişiye istihdam kapısı açılacak. Eskişehir'in çiftçisi, turizmcisi, yatırımcısı bu sektörden para kazanacak.”

Yarışlarında Anadolu T.İ.M, Mahmudiye Kaymakamlık, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Vali Kupası koşuları yapıldı.

Günün ilk koşusu 3 yaşlı safkan arap taylarının katıldığı 1200 metre kum pistte yapılan, Anadolu T.İ.M kupa koşusuydu. Bu koşuyu BOĞAZLI isimli arap atı birinci olarak kazandı.

Günün ikinci koşusu 4 ve yukarı yaşlı safkan arap atlarının katıldığı 1600 metre kum pistte yapılan, Mahmudiye Kaymakamlık kupa koşusuydu. Bu koşuyu FORDTA TEK isimli arap atı birinci olarak kazandı.

Günün üçüncü koşusu 3 ve yukarı yaşlı safkan ingiliz atlarının katıldığı 2000 metre kum pistte yapılan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koşusuydu. Bu koşuyu ÖZBAYHAN isimli ingiliz atı birinci olarak kazandı.

Günün son koşusu olan Vali Kupası koşusu ise 5 ve yukarı yaşlı safkan arap atların katıldığı 2000 metre kum pistte yapıldı. Bu koşuyu BABA İLHAMİ isimli arap atı birinci olarak kazandı.

Ayrıca Mahmudiye Mahalli At Yarışlarında Eskişehir Sultan Atlı Okçuluk Spor Kulübü Derneği gösteri yaptı.

Editör: TE Bilişim