Yılmaz Büyükerşen mazeretli olduğu için toplantıya katılmadı. AK Partili Meclis üyeleri Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri’nin akıbetiyle ilgili bilgi istedi. AK Partililere yanıt veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, “Kuruluş pazar yeri yıkım ihalesi 20 eylülde bitiyor. Biz vakit kaybetmemek için proje çalışmalarını önceden başlattık. Valilikle mülkiyet problemi yaşamazsak çalışmalar başlayacak. Biz de yenisini yapmak istiyoruz. Sorunların giderilmesi için yazışmalarımız devam ediyor” dedi.

Daha sonra gündeme gelen 2020- 2024 Stratejik Plan Güncellemesi’ne karşı oy gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, “Hiç başlanılmayan ve tamamlanmayan yatırımların, yine ötelendiğini görüyoruz. 2023 yılı Yatırım Programında, 5 adet elektrikli otobüs alımının yeterli olmadığımı değerlendiriyoruz. 2020-2024 Stratejik Planında 1. Stratejik amaç olarak belirlenen "Eskişehir'in iklim değişikliğine duyarlılığını arttırmak hedefi için ve buna bağlı faaliyet olarak ifade edilen "enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kapasitesi arttırılacak, iklim değişikliğiyle mücadele edilecek alt başlığında gösterilen, hedeflere uygunluk bakımından yeterli olmadığını görüyoruz.

Çiftçilerimize ve tarımsal faaliyetlere yönelik yatırımlar, çok yetersizdir. Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne yapılması planlanan tramvay hatları projesinin 2024 yılına ötelenmesini doğru bulmuyoruz. Gençliğe ve gençlere yönelik spor tesisleri yatırımlarının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Başka şehirler ile kıyaslandığında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu konuda oldukça geride kalmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanına giren dış ilçelerimiz için, yatırımlar konusunda, yeterli bütçe ayırmamaktadır” diye konuştu.

Durmuş’un konuşmasının ardından görüşülen diğer bir madde olan 2023 Yılı Yatırım Programı’na da AK Partili Meclis Üyeleri ret oyu verdi. AK Partililere yanıt veren CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, “Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle programda değişiklik yapmak zorunda kaldık. Hatta bu değişiklikler zorunlu hale gelmiştir. Yenilebilir enerji ile ilgili belediyelerimizin uygulamaları var. Nasıl geliştirebiliriz diye de çalışıyoruz. Belediye güneş enerji santrali projesinden vazgeçmemiştir. 25 milyon lira bütçe ayrılmış, Mamuca’da yapılacak ve 2023 yatırım programı için ön görülmüştür. Yeşil konusunda eleştiri yapılmasını doğru bulmuyorum. Eskişehir, yeşil alan konusunda dünyada ve Türkiye’de örnek haline gelmiştir. Yeşil alanı yapmakla kalmıyoruz, belediyeler, geleceğe taşımak için de bakımını yapıyor Eskişehir Büyükşehir Belediyesi. Kendi öz sermayeleri ile oluşturmaktadır belediye yeşil alanlarını. Millet Bahçesi’ni yaptınız, Dede Korkut Parkı’nı yaptınız çok teşekkür ederiz. Bunu yüksünme aracı olarak görmeyiz. Yarış aracı olarak da görmeyiz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 2020-2024 Stratejik Plan Güncellemesi ve 2023 Yılı Yatırım Programı oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı yatırım bütçesi 1 trilyon 159 milyon lira olarak belirlendi.

Editör: Mustafa YILDIRIM