Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde düzenlenen Tarih Konuşmaları’nın 19’uncusu, “Romanlarda 12 Mart Askeri Darbesi” söyleşisi ile online olarak gerçekleşti.

Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde, tarih bilincini artırmak amacıyla düzenlenen ve vatandaşlardan büyük beğeni toplayan Tarih Konuşmaları sürüyor.

Etkinliğin 19’uncusu da koronavirüs salgını nedeniyle online olarak gerçekleştirilirken, “Romanlarda 12 Mart Askeri Darbesi” başlıklı söyleşinin konuğu Doç. Çimen Günay Erkol, moderatörü ise Prof. Dr. Kemal Yakut oldu. Programda Erkol ve Yakut, 12 Mart döneminin edebi açıdan yansımalarını ele aldı. Erkol, “Edebi eserler, romanlar tarihi olayları kayda geçirirler. O dönemin romancılarının da yaşananlara eleştiri getirdiğini düşünüyorum. Dönemin pek çok ünlü yazarı, yapıtlarını bu dönemde veriyorlar. 71-79 yıllarını kapsayan yaklaşık 10 yıllık bir dönemi inceledim. Bu romanlarda şöyle bir farklılık var, Melih Cevdet Anday’ın 1970 tarihli ‘Gizli Emir’ diye bir romanı var. Anday romanında gizli bir emrin verilmesini bekleyenlerden bahsediyor. Ben de bunu biraz esprili bir şekilde, edebiyatın tarihi öngördüğü şeklinde yazdım” dedi.

Tarih Konuşmaları, Tepebaşı Belediyesi’nin Youtube hesabı “tepebasibld” kanalından izlenebiliyor.

Editör: Mustafa YILDIRIM