Eskişehir’in Odunpazarı bölgesindeki Sevinç Mahallesi’nde yapılması planlanan kömür ocağı projesinin ÇED bilgilendirme toplantısı yarın yapılacak. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, toplantı öncesinde Çevre Derneği üyeleriyle bölgeye giderek, kömür ocağı projesine ilişkin bölge halkının kaygılarını dinledi. Bölgenin yüzde 80’nin hayvancılık ve tarımla uğraştığına dikkat çeken Mahalle Muhtarı Tekin İşli, “ Bizim mahallemizde 12 bin büyükbaş, 6 bin 500 küçükbaş hayvan var! En lezzetli Eskişehir domatesi, mısır burada yetişiyor. Kömür ocağı projesi buradaki sulu tarımı, meralarımızı yok edecek. Hayvancılık bitecek. Biz buna karşıyız” dedi. Çakırözer, ziyareti sonrasında kömür ocağı projesini TBMM gündemine de taşıyarak, iktidara, “ Kömür ocağı projesi sadece Sevinç’i değil iki ilçemizi, 7 köyümüzü, Eskişehir’i etkileyecek. Meraları, sulu tarımı bitirecek. Sevinç, Odunpazarı, Tepebaşı bu projeye karşı. Bu projeden vazgeçin” çağrısında bulundu.

İKİ İLÇEDE 7 KÖY ETKİLENECEK

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ve dernek üyeleri ile Sevinç mahallesini ziyaret ederek, Sevinç halkı ile kömür ocağı projesinin çevreye vereceği zararları konuştu. Ekişehir’in Odunpazarı bölgesi Sevinç Mahallesi’nde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin yarın yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısı öncesinde Sevinçliler maden ocağının çevreye vereceği zararlara dikkat çekti.

MUHTAR: “12 BİN BÜYÜKBAŞ, 6 BİN 500 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VAR!”

Bölgede halkın yüzde 80’inin hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Sevinç Mahalle Muhtarı Tekin İşli, “Köyümüzde şu an 12 bin büyükbaş, 6 bin 500 küçükbaş hayvan bulunmakta. Meralarımız zaten bitiyor. Bizim başka gelirimiz yok. Sevinç, 75. Yıl, Yassıhöyük, Gökdere, Çavlum, Ağapınar, Kireçköyü mahallelerimiz olmak üzere 7 mahallemiz bu maden ocağından etkilenecek. Biz 7 mahalle muhtarımız bir araya geldik konuştuk.  Biz bu kömür ocağına karşıyız” dedi.

“GÜNDE 150 KAMYON MAHALLEYE GİRECEK”

Kömür ocağı projesinin yaklaşık 15 bin dönüm alanda 1100 hektar üzerinde yapılacağına dikkat çeken CHP’li Çakırözer, kömür ocağı projesinin iki ilçede 7 köyü etkileyeceğine dikkat çekti. Alpu’da yapılması planlanan kömürlü trmik santrale karşı verilen mücadeleye dikkat çeken Çakırözer şöyle konuştu:

“Biz Eskişehir’de köylüsüyle, belediyesiyle, sivil toplum örgütleri, odalar, sendikalar, yüzbinlerce Eskişehirli Alpu’ya zehir santrali yapılmasını engelledik. Buradaki kömür ocağı aslında o santrale kömür çıkaracaktı. Biz bunu bitti zannetmiştik ama yeniden gündeme geldi. Kömür ocağı prrojesi hayata geçerse hayvancılık bitecek, tarım bitecek, temiz havamız, suyumuz, bereketli topraklarımız gidecek. Odunpazarı’nı, Tepebaşı’nı, yüzbenlerce Eskişehirliyi etkileyecek. Artık kömürden, fosil yakıtlarından bizim uzaklaşmamız lazım. Ama bakıyoruz Eskişehir’in göbeğine, Odunpazarı’nın dibine siz yeni maden ocağı açmak istiyorsunuz. Biz buna karşıyız.”

 “YERALTI SULARIMIZ BİTECEK”

Mahallede çiftçilik yapan Mete Mattepe ise, “Biz atalarımızdan böyle bulduk. Böylece gelecek nesillere teslim etmek istiyoruz! Burada bu kömüre karşıyız. Biz burada sulu tarım yapıyoruz, yeraltı sularımız çekilecek. Devlet yeraltı suları yapacağım diye uğraşıyor, sen 300 metre yer altına inip nasıl suyu zapt edeceksin. Barajların durumu belli. 2030’da su savaşları başlayacak. Bizim çiftçiliğimiz suyla, sulu tarım yapıyoruz. Hayatımızı suyla idam ettiriyoruz. Onun için bu kömürlü termik santraline karşıyız. Devletimizden rica ediyoruz. Bu işi askıya alsınar. Bölge olarak karşıyız biz bu işe” diye konuştu.

“DOMATES, MISIR YETİŞEMEYECEK”

Mahallede hayvancılık yapan ve 200 hayvanını olduğunu söyleyen Devran Karatay, “ Biz bu kömür ocağı projesini sadece maddi kaygılardan dolayı istemiyor değiliz. Doğamızı mahvedecek, ekosistemi mahvedecek. Bu parti meselesi de değil. Benim doğam mahvolacak. Domates, mısır bu ovada yetişiyor. Burada kömür ocağı açıldığında biz bunları bulamayacağız. Hayvancılık, tarım yapamayacağız. Başka illerde kömür ocaklarının kurulduğu yerlere bakıyoruz. Kimsenin faydasına değil, böyle bir iş yapılsa hayvancılık yapamaz hale geleceğim. Benim sağlığım, benim tabiatımın görüntüsü yok olacak. Buradan geçecek kamyonların tozu, pisliği ne gerek var ona. İstemiyoruz. Eğer bizim görüşümüze başvurulacaksa bizim görüşümüz olmaması yönünde” dedi.  

“KÖY YAŞANAMAZ HALE GELECEK!”

Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ise, “Burada yapılacak kömür ocağı alanın beşte biri sulu tarım alanında yapılacak. Sulu tarım bitecek, hayvancılık bitecek ve burası yaşanamaz köy haline gelecek. Bundan Eskişehir’de etkilenecek. O nedenle kömür ocağı projesine karşıyız”  dedi.

“BAKANLIĞIN İSMİNE ‘İKLİM’ EKLEMEKLE ÇEVRE KORUNMUYOR”

Çakırözer, gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında kömür ocağı projesinin bölgeye vereceği zaraları ve Sevniç alkının taleplerini Meclis gündemine de taşıdı. TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çakırözer, “Tüm dünya çevreyi korumak için kömürden vazgeçiyor ama bu iktidar Eskişehir'in Sevinç köyünde, Anadolu'nun buğday deposu Alpu ovamızda havayı, suyu, toprağı zehirleme inadından vazgeçmiyor. Tarım ve hayvancılık merkezi olan bu bölgeye kömür ocağı açma projesi yeniden gündemde. Görüyoruz ki Paris İklim Anlaşması'nı imzalamakla, Bakanlığın ismine ‘iklim’ eklemekle çevre korunmuyor. Köylüsüyle, kentlisiyle 900 bin Eskişehirli nasıl Alpu ovamızda zehir santrali yapılmasına izin vermediysek şimdi de Sevinç köyünün, Eskişehir'imizin kömür solumasına, zehir solumasına da izin vermeyeceğiz; bereketli topraklarımızı, temiz havamızı, berrak suyumuzu hayatımızın sonuna kadar koruyacağız” diye konuştu.