Eskişehir’in en önemli sorunu şehir içi trafikte baklava modeline geçilmeli.

Bu modelin ne olduğunu harita başında ya da karşı karşıya detaylı olarak anlatmam gerek.

Ancak iddia ediyorum bu dokunuş şehir içi trafiğin akışını hızlandıracak, süre ve yakıt tasarrufu sağlayacak.

 Nereden mi biliyorum, çünkü ben bu modeli uyguluyorum…

Diye yazmıştım Esgazete için geçmiş yazılarımdan birinde.

Eskişehir’de yaşayan, Eskişehir’i yaşayan bir birey olarak günlük yaşamda şehrin her arterini kullanan ve zorluğunu, kolaylığını deneyerek görebilmekteyim.

Eskişehir’de trafik konusu konuşulduğu her ortam ve durumda gözü kapalı tarif edecek ya da okumadan hazırlıksız aktarımda bulunabilecek kadar tecrübe ve birikim sahibi olduğumu iddiayla sabit söyleyebilirim.

 Yapılacak köklü düzenlemelerin yanı sıra az kullanılan sokaklar ve caddeler yönlendirmeli trafik levhalarının konulması, araç sürücülerinin varış noktaları için alternatif sokaklarının da olduğu konusunda farkındalık oluşturulmalı ve yollar daha kaliteli hale getirilmeli.

Emin olun ana caddeleri kullanmadan ara sokaklarda daha az trafiğe ve trafik lambalarına takılarak gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. İşte baklava modelim budur.

  Eskişehir’de son dönemde bazı olumlu  şeylerde oldu.

Büyükşehir Belediyesi eski adı Çifteler Caddesi resmi adı Cumhuriyet Bulvarı’nın Vatan Caddesi kavşak düzenlemesini bitirdi ve hemen bayram önü hizmete açıldıki gerçekten harika bir dokunuş ve yerinde bir karar oldu trafik akışı hızlandı, paralel güzergah oluştu ve özellikle pik saatlerde ciddi bir rahatlama oldu.

Ben şahsen düşünen ve uygulayanlara buradan şehir yaşayanı olarak teşekkür ediyorum.

Bu dokunuşun yalnızca bununla sınırlı kalmaması en büyük temennim.

Bunu söylerken beklenti ve mevcut durumda düzenleme bekleyen ve şehir yaşayanı gözüyle tespit ettiğim ve denediğim sonuç aldığım aşağıda sıralayacağım benim baklava modeli çalışmamdan parçalar içinde o duyarlı iradeden dokunuşu beklediğimi eknot olarak ileteyim.

  1. Şehir trafiğinde şuan için en büyük yük adı çevre yolu ama işlevi şehir içi ana arter olan çevre yolumuzda.

 İşletmesi, bakımı ve tasarrufu Karayolları Genel Müdürlüğü’nde olduğundan doğrudan çevre yoluyla ilgili bir talepte bulunmak sonuçsuz kalacağından önerilerim doğrudan yerel iradeyle çözülebilecek türden olacaktır.

Karayollarının Gelir idaresi başkanlığı yan sokağı olan Bahçeli Sokağı ana yola bağlaması değerlendirilerek devamında eski hilal otomotiv Cemil sokak bağlantısı kullanılarak, bölgedeki kanal üzeri köprü üzerinden Muratcan sokak düzenlemesiyle Cumhuriyet Bulvarı trafiği çevre yoluna yönlendirilebilir.

Devamında makus Gündoğdu Mahallesi kangren kaderiylede oynanmış olur.

Gündoğdu Mahallesi’nin ön kısmında olan Gökmeydan Mahallemizde de birkaç dokunuş beklentisi kendini göstermektedir.

Dede efendi caddesi, Ondokuzmayıs caddeleri tek yön yapılıp Canay sokak kavşak düzenlemesi acil beklenmektedir.

  1. Bölgeye gelmişken yine çevre yolu üzerinde bulunan ve uyanık sürücülerin iyi bildiği Şeker Köprüsü’nün çevre düzenlemesiyle Fevziçakmak inişinden eski Hatboyuna bağlantı sağlandığı anda Espark Bölgesi’nden giriş ve çıkış için insanlarımızı yormadan, yoğunluğa sokmadan ana artere doğrudan yönlendirmiş oluruz.

Yine bağlı olarak geçmişte akıla gelmeyen Güneş Kiremit köprüsü Anadolu Üniversitesi tarafından mevcut geliş yönüne çevre yolu giriş verildiği anda Uluönder ışıklara kadar etki edecek bir rahatlama yüzde yüz olacaktır.

  1. Hallerin yanına yapılan tek şerit yol bile mükemmel bir dokunuş olmuş ve şehir insanının tramvayla araç yaşamını bütünlediğini göstermiş ve bölgesel rahatlamaya sebep olmuştur.

İnsanlarımız çarşı içine ya da gara gitmek için dolaşmaktan ve sinir harbinden kurtulmuş bulunmaktadırlar. Tam bu noktada esas bombayı söylemek istiyorum yıllar yıllar önce siyaset zamanlarında bir şehir içi trafik raporu hazırlamış ve geniş bir harita üzerinde şehrin tüm bileşenlerine sunmuştuk.

Takip eden süreçte karmaşa bölgesi olan gar önü ve kızılcıklı caddeleri tek yöne çevrilmiş ve bugüne kadar gelmiştir.

İnsan hatalı tıkanmaların yanında bu caddelerde problem kalmadı(Nayman Sokağı saymıyorum).

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen o zamanlar Kızılcıklı’nın tek yöne çevrilmesinde önerimizin dikkate alındığını katıldığı bir yerel televizyon programında bizzat söylemişti. İşte bu çalışmanın geliştirilmişi ve bir sonraki adımı olarak daha bir rahatlama için Şair Fuzuli caddesini de Kızılcıklı ve Gar önü caddelere uyarlayıp bugünkü akışın ters yönünde tek yön yapılması çözüm olacaktır diye bir iddia ortaya atıyorum.

Bizim şehir trafiği akışımızın sıkışma noktaları hep cadde kesişmeleri ve tramvay geçişlerinde olmakta buralarda çoğunlukla gidiş geliş yönlere denk gelmekte ve çok gerilere sirayet eden birikme, sıkışmalara sebep olmaktadır.

Önerimde tek yönlü akışlar bu olumsuzlukları kesinlikle ortadan kaldıracaktır. Şair Fuzuli’nin bu düzenlemesinin vereceği rahatlığı yaymak için Kırmızı Toprak Ercan sokak ve Taşköprü caddelerinde aynı şekilde paralel tek yönler olarak düzenleme için son derece müsait durumdadır.

Son noktada birileri diyebilirki bu yazdıkların hangi temele, hangi mühendisliğe dayanıyor.

Ben de derim ki her mühendise saygı duyarım ama ben duyarlı bir şehir yaşayanıyım bu da benim teknik tarafım ve şehir yaşayanı olarak şehri yaşayan birey özelliğime güveniyorum.

KÖPRÜBAŞI’NDA ATATÜRK LİSESİ ÖNÜNE 5 DAKİKA

Eğer konuda ispat isteyen olursa buyursunlar köprübaşında araçla trafiğin en sıkışık olduğu zamanda Atatürk Lisesi önüne ortalama 5 dakikada çıkarım diyorum, buda benim sırrım.

Devam süreçte gözlem, etüt ve not almalarım devam etmekte, bunlarıda uygun zaman da mutlaka sizlerle paylaşacağım.

Mesela Çevre yolu İlahiyat kavşağı bölgesi ilgi alanım.

 Eski Nuri Bey çiftliği önü yol ilgi alanım.

Buralar gibi şehir içi pek çok noktayla ilgili öneri ve görüşlerim olacak ve bunları paylaşacağım.

Olur olur olmazsa biz söylemiştik deriz ve tabiriyle bütünde bakıldığında baklavaya benzeyen model netice itibarıyla tat vermekte ve göze çarpar olmaktadır.

Evet değerli dostlar şimdilik bu kadar ben düşündüm, yaşadım, uyguladım, gözlemledim ve öneriyorum bir ilerisi merak edenlerle harita başında paylaşırım devamı ilgililerin ve ilgilenenlerin bileceği bir durum.

Ben Eskişehir’i ve insanını çok seviyorum her alanda ülke çapında önde olan şehrimiz trafik konusunda rahatladımı değmeyin keyfimize diyeceğiz.

İLGİLİ GÖRSELLERİ EKLİYORUM