İlk olarak gündem dışı söz alan AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Birsen belediyenin yaptığı çeşitli organizasyonlarda davet ettiği sanatçılara normalin çok üstünde ödeme yaptığını öne sürerek bunun gerekçesini sordu. Birsen, “Kültür hayatına katkı sağlayan bazı organizasyonlarla ilgili İstanbul’dan bir firmadan alınan fiyat 250 bin lira iken Büyükşehir’in ödediği paranın 625 bin olduğunu öğrendik. Başka bir sanatçımızın ise liste fiyatı 75 bin lira iken 350 bin lira ödendiğini gördük, bu konuda bir kafa karışıklığı var açıklama bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Birsen’in söylediklerini ilk kez duyduğunu dile getiren Yılmaz Büyükerşen konuyu soruşturup, açıklama yapacağını söyledi.

MHP ESNAFIN TALEPLERİNİ DİLLENDİRDİ

Gündem maddeleri sonrası Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Mustafa Ünal gündem dışı söz alarak Eskişehir gündemini meşgul eden Tarihi Odunpazarı Bölgesindeki Kemal Zeytinoğlu Caddesi ile ilgili konuştu. Ünal Odunpazarı Bölgesindeki Kemal Zeytinoğlu caddesinin trafiğe kapatılması konusunu esnafı, vatandaşları ve öğrencileri dinleme fırsatı bulduklarını belirterek bölge halkının taleplerini sıraladı. Ünal, şöyle konuştu: "Tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunan kemal Zeytinoğlu caddesinin trafiğe kapanması konusunda esnafı ziyaret ettik. Onları dinleme fırsatı bulduk. Hemşerilerimizin ve öğrenci kardeşlerimizin küçük esnafın talepleri için şikayet ve talepler şunlardır: Trafiğin tek yönlü olarak düzenlenmesi, dubalarla sağlı sollu parkın önlenmesi, caddenin mahallelere ve resmi kurumlara geçiş güzergahında olmasından dolayı trafiğin tıkanmasına neden olması, öğrencilerin geliş gidiş saatlerinde ring hatlarına izin verilmesi, şehir dışından gelenler için esnaf ile istişare yapılarak Cumartesi ve Pazar günleri trafiğe kapatılabilir. Sosyal ve kültürel etkinlikler bu bölgede yapılabilir.”

BÖLGENİN TRAFİĞE KAPATILMASININ YARAATACAĞI SORUNLARA ÇÖZÜM VAR MI?

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan da söz konusu bölgenin şehrin tartışma konusu olduğunu belirterek, işin siyasi boyutunu bir kenara bırakarak bölge halkının menfaatinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, şunları söyledi: "2011 yılı Temmuz ayında trafiğe kapalı alanlar mecliste görüşülerek karara varıldı. Diğer taraftan UKOME kararı ile imza altına alınan bir karar vardır. Talep şudur; bu karar gayri hukuki midir, değildir. Kötü bir karar değildir. Bu kararlar alındığı zaman, bu tarihi bölge zaten trafiğe kapatılmış ve yürüme sokakları yapılmıştı. Kemal Zeytinoğlu ve Malhatun gibi ana arterler kalmıştı. Sizin de bu karaları bilmeniz lazım. Alternatif yol güzergahları nelerdir, bunlar konuşulmalıdır. Büyükşehir'de meclis çoğunluğu AK Parti'de olduğu dönemde dahi size o bölgede yapılacak bir teleferik için de yetki verilmişti. Ama tüm tartışmalar şurada düğümlendi. Burası trafiğe kapatılabilir ancak bunun getireceği sorunlar nasıl çözülecek, bu konuşmalıdır.”

TRAFİK SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BAŞKA ÖNERİNİZ VAR MI?

Özcan bölgede ciddi bir trafik karmaşası olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Burada kısa mesafede bir otopark alanı da yoktur. Hatta orada turistlerin yoğun olduğu günlerde belirlenen açık otoparkın da yetersiz kaldığı gözlemlenmektedir. Bu bölgede çok sayıda STKmız da vardır, onların davetlerinde de ulaşım ve park sorununu beraberinde getirmiştir bu karar.  O bölgede az da olsa insan nüfusu da yaşamaktadır. İnsanlar Kalabak suyunu almakta bile zorlanmaktadır. Bu karar daha önce uygulanmak istendi ancak oluşacak karmaşa nedeniyle reddedildi. Esnaf ve halk hafta sonu uygulanmasında sakınca olmadığı saatlerin yumuşatılarak hafta içinde de uygulanabileceğini dile getirmektedirler. İşin siyasi boyutunu bir kenara bırakarak bölge halkının menfaatini düşünmemiz gerekir. Sürekli ‘büyükşehirlerde trafik sorunu kaçınılmazdır’ diyorsunuz ancak şehir merkezinin trafiğe kapatılması görüşünüz dışında trafik sorunun çözümü için başka bir öneriniz araştırmanız veya projeniz var mı?”

İNSANLAR KURALLARA UYMUYOR EN BÜYÜK SORUN BU

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, trafik sorununa ilişkin eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Eskişehir’de her 3 kişiye 1 araç düşüyor. Tek çözüm özel otomobil sahiplerinin trafik kurallarına uymalarıdır. Kaldırıma park etmeyecek, dar sokaklarda iki tarafa da park etmeyecek, kapalı otoparklarımız ağzına kadar dolu değil, ilk 2 kat dolu diğerleri boş, para vermemek için buraları kullanmıyorlar. Bu otoparkları kullanacaklar. Şehir merkezlerine araçla girilmemesi gerekiyor, 8 katlı 16 dairenin altında otoparkı nasıl olacak? Plansız yapılanmanın sonucu ortaya çıkan sorunlardır bunlar. Ben bu konuda kavga etmekten yoruldum, çoğu caddede yasak olmasına karşın, iki taraflı park var ama trafik polisi ceza yazmıyor. Sağlıklı davranış şeklini mevzuatlar sağlar ama bizde kurallar işletilmiyor, şehir içi trafiğinde belli konularda sorumlu biziz ancak yaptırım gücümüz yok, yaptırım yetkisi trafik polislerinde ama onlar da yılmış, dolayısıyla başa çıkamaz hale gelmişler. Buna rağmen bazı formüller aradık usulsüz park yapanların plakaları ile fotoğraflarını çektik, bir çekici aldık, dedik ki yetki sizde kurallara uymayanların arabasını çekin olmadı. Bahçeli evler yapalım altı tamamen otopark olsun dedik o da olmadı! Okullara park yapalım dedik Milli Emlak’a bağlı olduğu için izin vermediler. İnsanlar kurallara uymuyor bu bizim en önemli sorunumuz.”

DÜNYANIN HER YERİNDE BU BÖYLEDİR

Zeytinoğlu caddesinin kapatılması konusunda da konuşan Büyükerşen şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde turizmin olduğu yere lastik tekerlekli araç giremez. Belli saatlerde araçlara izin verilir. İtalya’da Floransa’da da bu böyledir, gelişmiş hiçbir ülkede bizdeki gibi olmaz. Bu şehirciliğin ve turizmin değişmeyen bir kuralıdır. Burada bir tek yönlendirme levhaları yapılmamış tek hatamız budur. Buralara levha koyup turistik mekanlara nasıl gidileceği tanımlanmalıdır. Orası çift yönlü trafiği kaldırır, Modern Müzen’in hemen arkasında 3 katlı otopark var, 1 gün 1 kişi orayı kullanmadı. Buraya kamera koyup bakacağız, trafiğe kapatılmasının sonuçlarını göreceğiz.”

ALÇIYI PARAFİNLEYİP LÜLETAŞI DİYE SATANLAR VAR

Odunpazarı bölgesindeki bazı esnafı da eleştiren Büyükerşen, “Haşhaşlı cevizli ekmek satar ama ceviz yoktur içinde. Alçıyı parafinleyip lületaşı olarak satanlar var, Çinlilerin magnetlerini kopyalanıp taklit magnetler yapanlar var. Bu nedenler; Antalya, İstanbul, Bursa gibi yerlerde turistik eşya yapanların kaliteli örneklerini getirdiklerinde bizim müzelerde pahalı olsa da bunları sattık kaliteli oldukları için. Bakın beni kızdırırsanız ucuz Eskişehir süs aletleri satarız meydanda!”

Editör: Mustafa YILDIRIM