Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Sekreteri ve Eskişehir Aşçılar Derneği (Esasder) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, pandemi sonrası değişen yeme-içme alışkanlıkları ile turizm, yeme-içme ve konaklama sektörlerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kaya, yeterli sıhhi denetim yapılmayan işletmelerde artan iş kazaları ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan personel çalıştırılmasının sektörde ciddi tehlikeler yarattığını belirtti.
'Denetim ve Kalifiye Personel Zorunlu Olmalı'
Kemal Kaya, artan denetimsiz işletme mutfaklarının ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan personel istihdamının sektörde riskleri artırdığını ifade etti. "İş yerlerinde denetim zorunluluğunun artırılması ve mesleki yeterlilik belgesine sahip kalifiye personel çalıştırılması, halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır," diyen Kaya, özellikle turizm bölgelerindeki işletmelerde denetimsizliğin ve ucuz iş gücü kullanımının endişe verici olduğunu kaydetti.
Kalite ve Güvenlik Vurgusu
Kaya, sektörde kalite ve güvenliğin korunması için işletmelerin mutfak ekipmanlarına ve çalışan eğitimine daha fazla bütçe ayırmaları gerektiğini vurguladı. "Kaliteli ekipman ve iyi eğitimli personel, hem iş güvenliğini sağlamak hem de hizmet kalitesini artırmak açısından önemlidir," dedi.
Yetkililere Çağrı
Kemal Kaya, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Yetkilileri, denetimlerin sıkılaştırılması ve kalifiye personel istihdamının zorunlu hale getirilmesi için adımlar atmaya davet ediyoruz. Halk sağlığını korumak ve sektör standartlarını yükseltmek için bu konuların takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz