Yıllardır Anadolu kentlerinin ekonomilerini ayakta tutan Avrupa’da yaşayan Türkler de bu yıl pahalılıktan şikayetçi. Nüfusunun büyük kısmı Belçika ve Danimarka’da yaşadığı için ‘gurbetin başkenti’ diye bilinen Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde esnaf CHP’li vekillere iş yapamamaktan dert yandı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın  aralarında bulunduğu CHP heyetine ilçenin en işlek caddelerinden Uzun  Çarşı’da dert yanan esnaflar, bu yıl eski yıllardaki gibi iş olmadığını söylerken, fiyatların artık gurbetçiye de pahalı geldiğine dikkat çektiler. Çarşıda yıllardır satış yapan bir esnaf “ Geçen yıl euro 10 liraydı, yüzde 80 artışla 18 lira oldu. Bizdeki ürünler ise yüzde 300, 400, 500 arttı. Haliyle artık Avrupalıya da pahalı geliyor. Almak istemiyorlar” dedi.

GURBETİN BAŞKENTİNDE ‘SILA YOLU’NU ANLATTILAR

Aralarında milletvekilleri, belediye başkanı ile parti yöneticilerinin bulunduğu CHP heyeti gurbetin başkenti olarak bilinen Emirdağ’a çıkarma yaptı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Afyorkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Belçika Birlik Başkanı Derya Bulduk ile CHP Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can’ın da aralarında bulunduğu heyet Emirdağ’da tatil için memleketlerine gelen Avrupa’da yaşayan Emirdağlılar ile bir araya geldi. CHP’nin Kapıkule’de başlattığı ‘Sıla Yolu’ projesi kapsamında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurtdışında yaşayan yurttaşlara hazırladığı mektubu dağıtan heyet, yurtdışında yaşayan Türklerin talep ve sıkıntılarına yönelik çözüm önerilerini de anlattı.

TÜRKİYE ARTIK GURBETÇİYE DE PAHALI!

CHP heyeti ilçenin en büyük ticari merkezi olan Uzun Çarşı’da esnafı ziyaret ederek, talepleri dinledi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Berlin Birlik Başkanı Derya Bulduk ve CHP Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can’ın tek tek dinledikleri bölge esnafı, Avrupa’daki Türklerin sayıca yoğun gurbetçi yoğunluguna rağmen iş yapamamaktan dert yandı. Esnaf ‘Gurbetçinin parası iki katı arttı ama Türkiye’de fiyatlar yüzde 300, 400 arttı. Artık Türkiye onlara da pahalı geliyor. Pahalılık karşısında avronun gücü de yetmiyor” dedi.

“FİYATLARA EURO’NUN GÜCÜ DE YETMİYOR”

Telefon ve bilişim ürünleri satan bir esnaf geçen yıllara kıyasla bu yıl işlerin daha zayıf olduğunu belirtirken şunları söyledi:

“Artık alım gücü eskisi gibi değil. Euro’nun gücü de yetmiyor. Bizim işimiz artık dönmüyor. Hep cepten!. Asgari ücret çoğalıyor, sigorta, bağkur aldı başını gidiyor. Devlet ne yapmaya çalışıyor anlamış da değiliz. Kiralar en az yüzde 70, 80 arttı çıktı. Piyasadaki her şey bu kadar artarken kiranın sabit kalması imkansızdı. Ama bu gidişat böyle olursa çoğu esnaf biter. Bitiyor da, sene sonunda bunu hep birlikte göreceğiz. İşsizlik çoğalıyor, esnaflar iş bırakıyor. Herkes krediyle, kartlarla döndürmeye çalışıyor. Asgari ücreti çoğaltıyorsan primi, sigortayı düşürebilirsiniz. Yoksa ben nasıl yanımda personel çalıştıracağım. Bir yemek söylesen 100 lira. 3 kişi 300 lira. Nasıl çevireceğiz biz bunu? Bilen de varsa söylesin. Gurbetçi 10 kişi dükkana geliyor, 1 kişi alışveriş yapıyor.  Artık telefon kılıflarını da son zamana kadar kullanıyorlar. Sim kart, şarj aleti gibi temel ihtiyaçları satabiliyoruz. Bunlarla da bu dükkan  dönmez” dedi.

CHP’li heyetin dinlediği kuyumcu da yaşadığı durumu şöyle aktardı:

“Geçen yıl Eoru 10 liraydı, yüzde 80 artışla 18 lira oldu. Bizdeki ürünler yüzde 300, 400, 500 arttı. Avrupalıyla hayliyle pahalı geliyor. Onun alım gücü yüzde 80 azaldı.”

“HER ŞEY 3 MİSLİ, ARTIK GURBETÇİYE DE PAHALIYIZ”

Optik dükkanı olan başka bir esnaf ise yaşadığı durumdan hiç memnun olmadığını dile getirirken, “Gurbetçi de alamıyor bu yıl. Bu sene hep zarar. Sadece Emirdağ’da değil, Türkiye genelinde hayat pahalı. Biz hiç memnun değiliz. Bizimki artık lüks oldu” diye konuştu.

Çarşıda yılardır kıyafet satan bir esnaf da pantolon, gömlek, tişört gibi ürünlerdeki artışın artık gurbetçiye de pahalı geldiğini söyledi. Esnaf, “Artık burası gurbetçiye de pahalı. Çünkü her şey 3 misli oldu. Artık onlar bile almakta zorlanıyor. Geçen yıl 50 lira olan gömlek  bu yıl 150 lira. Onların parası 2 misli arttı ama pahalılık 3 misli arttı. Yine alanlar da artık 3 tane ürün alacağına, 2 tane, 1 tane alıyor” dedi. 

“YÜKSEK ENFLASYONUN KANITI”

Ziyaretleri sonrasında değerlendirmelerde bulunan CHP’li Utku Çakırözer ise, “Emirdağ’daki ziyaretlerimizde dünyanın en yüksek enflasyonunun biz de olduğunu bir daha gördük. Avrupa’da çalışıp Euro kazanan kardeşlerimiz bile artık Türkiye’de alışveriş yapmakta zorlanıyor. Çünkü Türkiye’de hayatın pahalılığı, döviz kurundaki yükselişi sollamış durumda. Avrupalı Türklerin Eurosu bile Türkiye’deki pahalılığa yetmiyor artık. Tüm bu pahalılığın sorumlusu olan, ekonomiyi buhrana sokan beceriksiz tek adam yönetiminden bu millet ilk seçimde sandıkta hesap soracak” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM