Yanlış ekonomi politikalarıyla hazinenin içini boşaltan, borçlanmada rekorlar kıran iktidar, ekonomideki kötü gidişi durdurmak için çareyi kamu spotları ile vatandaşa vergi bilinci yaymakta buldu! ‘Vatandaşlara vergi bilinci aşılamak’ için radyo ve televizyon kanallarına ‘kamu spotu zorunluluğu’ getiren yasal düzenleme Perşembe gecesi TBMM’den geçti.  Düzenlemenin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iktidarın ekonomi politikasını eleştirirken, Anadolu basını için destek çağrısında bulundu. Çakırözer, “Meclis’te radyo, televizyonlara vergi bilinci yaratmak için kamu spotu zorunluluğu getiriliyor. İyi, güzel ancak Anadolu basınımız da bu düzenlemeden yararlanmalı. Son bir yılda maliyetler nedeniyle 138 televizyon kanalı, 54 gazete yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. Anadolu’da Türksat uydu bedellerini, RTÜK ücretlerini ödeyemez halde olan kanallarımıza bu düzenleme can suyu olmalı. Televizyon kanallarının Türksat uydu bedelleri bu kamu spotlardan yayınlanarak ödeme imkanı verilmeli” dedi.

Görüşmelerde iktidarın vergi politikasını da eleştiren Çakırözer, “Vatandaşa film izletip ‘vergini öde’ diyeceksiniz, sonra o vergilerle Cumhurbaşkanlığında AKP milletvekillerini ağırlayacaksınız! Vatandaşın uçmadığı hava limanının, geçmediği yolun müteahhitlerini ballı kaymaklı besleyeceksiniz. Kur korumalı mevduat sahiplerinin zenginliğine zenginlik katacaksınız. Bu adaletsiz sistem sürdükçe 24 saat spot izletseniz neye yarar”  tepkisini gösterdi.

 

ANADOLU BASINI İÇİN DESTEK İSTEDİ

TBMM Genel Kurulu’ndan önceki gece kabul edilen torba yasa ile, radyo ve televizyon kanallarına vergi bilinci yaratmak için kamu spotu zorunluluğu getirildi. Görüşmeler sırasında söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Anadolu basını için destek istedi. Anadoluda televizyon kanallarının TÜRKSAT yayın bedellerini, RTÜK’e ücretlerini ödeyemez halde olduğunu söyleyen Çakırözer, televizyonların TÜRKSAT yayın bedellerinin kamu spotları aracılığıyla ödenmesini istedi.

“TÜRKSAT UYDU BEDELLERİ KAMU SPOTLARINDAN KARŞILANSIN”

Çakırözer Anadolu basını için şu çağrıyı yaptı:

“Torba yasadaki  29'uncu maddeyle radyo, televizyonlara vergi bilinci yaratmak için kamu spotu zorunluluğu getiriliyor. Düzenlemeye karşı değiliz ama bu düzenleme Anadolu basınımıza buradan can suyu olsun. Çünkü Anadolu'da kanallarımız TÜRKSAT yayın bedellerini, RTÜK'e ücretlerini ödeyemez hâlde. Son bir yılda maliyetler nedeniyle 138 televizyon kanalı, 54 gazete yayın hayatına son vermek zorunda kaldı. Uydu ortamında yayın yapan televizyon kanalı sayısı son beş yılda 1.100'den 340'a düştü, radyoların yarıya yakını yayınlarına son verdi. O zaman, bu spotları belki bir çıkış yapabilir, kanallara TÜRKSAT uydu bedellerini bu spotlardan yayınlayarak ödeme imkânı getirilebilir.”

VATANDAŞA VERGİ SPOTU,  RANTİYEYE BALLI FAİZ

Gerekçesi vatandaşa vergi bilincinin kazandırılması olana düzenlemede Çakırözer, iktidarın ekonomideki hatalarını gündeme getirerek eleştirilerde bulundu. Çakırözer Meclis Genel Kurulu’nda madde üzerindeki konuşmasında şunları söyledi:

 “Vergi bilincini kamu spotuyla yayalım. İyi de devlet kendisi yolsuzluğa bulaşmışsa, kendisi kara parayı kolluyor, koruyorsa o zaman bu kamu spotu neyi çözecek? Vatandaşa ‘Vergini ver’ diyeceksiniz, sonra o vergilerle AKP’li milletvekillerine Cumhurbaşkanlığı’nda yemek vereceksiniz. O vergilerle vatandaşın uçmadığı hava limanının, geçmediği yolun, köprünün müteahhitlerini ballı kaymaklı besleyeceksiniz. O vergilerle kur korumalı mevduat sahibi zenginlere, rantiyelere milyarlarca lira faiz ve kur farkı ödeyeceksiniz. Vatandaşa vergini öde deyip, ertesi gün yandaşların borcunu silecek, vergi affı getireceksiniz” dedi.

VATANDAŞIN VERGİSİNDEN GAZETESİNE AMBARGO

 

Gazete ve televizyonlara kamu kurumlarının verdiği ilanların dağıtımındaki adaletsizliğe de dikkat çeken Çakırözer şöyle devam etti:

 “Vatandaşa ‘vergini öde’ diyeceksiniz, o vergiyle işleyen devlet kanalarında, o vatandaşın gönül verdiği siyasi partiye hiç yer vermeyeceksiniz ya da tamamen hakaret, küfür ettireceksiniz. Vatandaşa ‘vergi spotu’ izlettireceksiniz, o vergiyle dağıttığınız kamu ilanlarında, onun okuduğu Sözcü'yü, Cumhuriyet'i, BirGün'ü, Karar'ı, YeniÇağ’ı, Millî Gazeteyi, Evrensel’i; onun izlediği Halk TV'yi, Tele1'i, KRT'yi, FOX'u, TV5'İ yok sayacaksınız, üstüne bir de ambargo uygulayacaksınız. Siz bu adaletsiz zihniyeti değiştirmeden değil on dakika, yirmi dört saat kamu spotu yayınlasanız hiçbir şey değişmez!”

DİYANET İNCİNDİ DİYE KANALLARA CEZA YAĞDI

RTÜK’ün TV kanallarının basın özgürlüğünü kısıtlayan kararlarını da eleştiren Çakırözer, şöyle konuştu:

“İktidarın sopası haline dönüşmüş olan bu kurum, işi gücü bırakmış, yedi gün yirmi dört saat 5 kanalı izliyor, Halk TV, FOX TV, Tele1, KRT, TV5. Acaba nasıl yaparız da en ağır cezaları yapıştırır bu kanalları sindirir, sustururuz diye. Son dört yılda yayın durdurma kararlarının yüzde 73'ü, para cezalarının da yüzde 69'u sadece bu beş kanala kesilmiş. 2021 yılında yine bu kanallara tam 71 ceza verilmiş; hepsi haksız, hepsi hukuksuz.”

Erzurum'da Kur'an kursundaki çocuklara yönelik istismar haberleri nedeniyle Halk TV, Tele1 ve KRT’ye RTÜK tarafından kesilen cezaları da gündeme getiren Çakırözer, “Çocuklara yönelik istismar haberlerini ekranlarına taşımış bu üç kanal. Diyanet İşleri Başkanlığı da pek incinmiş, pek rahatsız olmuş.  Peki ama bu meselede yüksek kamu yararı nerede? İncinen Diyanette mi, yoksa asıl beden ve ruh bütünlüğü incinmiş olan çocuklarımızda mı? Ama Diyanete, RTÜK'e kalırsa çocuklara tecavüzü, tacizi aman, kimse duymasın! Kılıf da hazır: ‘Yargı yayın yasağı koydu’. Türkiye’de yargı bağımsız mı ki yargı kararına sığınıyorsunuz?” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM