Söyleşi: Sevim Şahin

Bugüne kadar pek çok sivil toplum kuruluşunda çalışan ve özellikle kadın emeğini yücelten çalışmalarla kadınları buluşturan ESKED-Der Başkanı İlknur Kahvecioğlu, kadınların evde ürettiklerini rahatça satabilecekleri güzel ve kalıcı mekanlarının olması gerektiğini söylüyor.

Birçok insan gönüllük nedir bilmez bilemez. Nerede yer alsa bir beklenti içine girer. Halbuki gönüllük kendi değil toplum yararına yer almak, toplumsal hakları dile getiren özverili ve hatta kutsal bir görevdir. İlknur Kahvecioğlu 1994 yılından bu yana gönüllülük çalışmalarında örnek oluyor. 1994 yılında Genel Merkezi İstanbul’da olan KA-DER’ in (Kadın Adayları Destekleme Derneği) Eskişehir Şubesi’nin kurucu üyesiydi. KA-DER yönetim kurulu üyeliği, şube başkanlığı, denetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin 2010-2015 yılları arasında Yürütme Kurulu’nda görev yaptı. ESYO’da (Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu) 2 dönem kolaylaştırıcılar kurulu üyeliği ve ESYO-DER’de yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Daha sonra bir dönem Odunpazarı Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu’nda görev aldı. Ve son olarak ilk adımları 2013 yılında atılan ve resmi kuruluşunu 8 Mart 2014 yılında tamamlayan ESKED-DER’in (Eskişehir Kadın El Emeğini Değerlendirme ve Destekleme Derneği) kurucu üyesi, olan Kahvecioğlu, derneğin bir dönem başkan yardımcılığını yürüttükten sonra 3 dönemdir de başkanlığını yapıyor…

Derneğin amacı; evinde üreten kadınları bir araya getirmek, bir dernek çatısı altında onları toplamak, onlara eğitimler vererek hem kendilerini hem yaptıkları el işlerini geliştirmeyi ve “Kadınları ev dışına çıkararak bir yandan sosyalleşmelerini sağlarken en önemlisi de ekonomik özgürlüklerine kavuşturmak.”.

ESKED-DER’in ilk tohumları zaten o dönemde OKEP’te stand açan kadınlar, mikro kredinin satış yerinde üretim yapan kadınlar ve Kurşunlu Külliyesi etrafında stand açan kadınlarla atıldı. Günler, aylar süren toplantılar sonucunda dernek olmaya karar veriyorlar. O dönem İlknur Kahvecioğlu OKEP’te (Odunpazarı El Sanatları Pazarı) üreten ve standı olan bir kadındı.

İlknur Kahvecioğlu, derneğin kuruluşundan bugüne kadar yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

Kurulduğumuz günden beri yerel yönetimler ve Eskişehir Valiliği ile birçok etkinlik düzenledik. Bu etkinliklerimizden sadece dernek üyelerimiz değil, bizim gibi kadın el emeği konusunda çalışan farklı kadın gruplarından pek çok kadın yararlandı. Vilayet Meydanı’nda Anneler Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde standlar açtık. Adalar Porsuk Bulvarı’nda Büyükşehir’in desteği ile standlar açtık. Tepebaşı Belediyesi Desteği ile önce 2 yıl Ekolojik Pazar’da 2016 yılından beri de Hanımeli Sokağı’nda standlar açıyoruz. TÜYAP Hediyelik Eşya Fuarı’na katıldık. ESO’nun düzenlediği yeni yıl etkinliğinde derneğimiz adına stand açtık. Yine Tepebaşı Belediyesi’nin pandemi öncesinde her yıl düzenlenen Toprak Sempozyumu’nda standlarımız vardı. ETO desteği ile kadınlarımıza eğitimler verdik. ETO ve KOSGEB işbirliği ile 30 kadınımızı girişimci sertifikası sahibi yaptık. En son Odunpazarı Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Alaaddin Park içinde bulunan 4 adet baraka şeklindeki satış yerinde haftanın 7 günü üyelerimiz ile oradayız. Odunpazarı Belediyesi’nin yeni yıl (24 üye) ve 14 Şubat’ta (40 üye) Hamamyolu’nda düzenlediği etkinlikte üyelerimiz stand açtılar. Bizim gibi derneklerin yerel yönetimlerle ve resmi kurumlar ile uyum için de çalışması ve desteklenmesi gerçekten çok önemli. Bu konuda başta Vali Erol Ayyıldız olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büüykerşen, Tepebaşı Belediye Başkanımız  Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a, ESO’ ya, ETO’ ya ve ETO’nun Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine desteklerinden dolayı yönetim kurulum ve üyelerim adına çok teşekkür ederim.

Eskişehir’de emekçi kadın üye sayısı en fazla olan özel bir dernek olan ESKED-DER, çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde de paydaşlık rolü üstlendi. En büyük hedefim; kalıcı bir yer temin etmek. Ben artık üreten kadınlarımızın evde ürettiklerini rahatça satabilecekleri güzel kalıcı bir mekanları olsun istiyorum. Ellerinde bavulları ile karda yağmurda çadırlarda satış yapmalarına artık gönlüm razı olmuyor. Tek isteğim bu konuda bize destek olabilecek bir kurumun çıkması. Bizim üreten kadınımız en güzelini hak ediyor bana göre. Kadın el emeği en yüce değerdir.

Editör: Mustafa YILDIRIM