Eskişehir’in Sütçü Tezenegil’i olarak tanınan 23 yaşındaki Sema Mihaliç’i Tepebaşı Eğriöz Mahallesi’nde üretim çiftliğinde ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Süllü “Sütün fiyatı 2022 yılının son 6 ayında %50 arttı. Türkiye halihazırda, Avrupa’da süt ve süt ürünleri fiyatlarının açık ara en çok yükseldiği ülke konumundadır. Avrupa Birliği’ndeki ortalama artış %7’de kalırken, Türkiye’de süt, peynir, yumurta fiyatları son bir yılda %60 arttı. Yanlış politikalarla güvenli ve ucuz gıdaya ulaşım her geçen gün daha da zorlaşmıştır. Süt üretiminin içinde olduğu dar boğazın aşılması, üretimin devamlılığının sağlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Araştırma Önergesi verdim. Yem maliyetlerinin arttığı, üreticinin süt ineklerini kesime gönderdiği, kırsalda besicilik yapanların üretimi terk ettiği koşullarda Sema’nın girişimcilik öyküsü hepimize umut aşıladı” dedi.

HADİ GEL KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM

Güvenilir gıdaya erişimin zorlaştığı süreçte, Sema’nın kırsalda kaliteli üretim yapma mücadelesi ve çocuklara doğa ile güvenli gıda ilişkisini anlattığı Bozkır Okulu’nun, Cumhuriyet’in kırsal kalkınma anlayışının küçük bir örneği olduğuna dikkat çeken Süllü, “Kadının gücünü, kararlılığını, doğaya bağlılığını gösteren Eskişehirli genç girişimci Sema Mihaliç’i yürekten kutluyorum. Küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gençlerin tarımsal üretimde var olmasını çok önemsiyorum. Ülkemizde Sema’ların artması gerekiyor.

ÜRETİMDE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ: SEMA MİHALİÇ

“Ailemin karşı çıkmasına karşın Eğriöz’e dönüp kendi işimi yapıp üretimi sürdürerek çocukları bilinçlendirmek için yola çıktım. Ailemin ürettiği sütleri aracıya vermeyip, kapı kapı dolaşarak kendim satmaya başladım. Yaklaşık 1 yıl önce günde 5 Litre ile çıktığım yolculukta bugün 32 hayvanımla ortalama 500 Litre süt satıyorum.  Ayrıca “Bozkır Okulu” projem ile anaokulu öğrencilerini ağırlayarak onlara başağın yolculuğunu anlatıyorum, kendi ürettiğim süt, kaymak ve bal ikram ediyorum.” diyen Sema Mihaliç, CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü’ye desteği ve süt üreticilerinin sorunlarının çözümü için gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

Jale Nur Süllü’de, her geçen gün güya mahalle yapılan köylerden gençlerin terk ettiği kırsalda ailelerin tarımsal üretimden çekildiği, gıda güvenliği ve teminin güçleştiği dönemde bu başarı öykülerinin ve Sütçü Sema’ların artması gerektiğini söyleyerek, CHP İktidarında vatandaşın sağlıklı ve uygun fiyatla gıdaya erişiminin sağlanması için tarımsal üretime her tür desteğin verileceğini; tarımda çilenin biteceğini belirtti.

Editör: Mustafa YILDIRIM