Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, video konferans olarak yapılan meclis toplantısında koronavirüs salgını sonrasında odanın yürüttüğü çalışmalar, TOBB Nefes kredisi, hayata geçen ve geçmeyi bekleyen talepler hakkında bilgi verdi.

Eskişehir Ticaret Odası’nın Koronavirüs salgını sebebiyle ertelenen Mart meclis toplantısı ve Nisan olağan meclis toplantısı video konferans olarak gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan ETO Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara, Mart meclis toplantısını virüs salgını nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını belirterek, video konferans yöntemiyle Mart ve Nisan ayının birlikte değerlendirileceğini dile getirdi. Meclis üyeleri tarafından gündem maddeleri onaylanan toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, koronavirüs salgınının tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilendiğini belirterek, salgından en çok geçici olarak işletmeleri kapanan iş yerlerinin etkilediğini dile getirdi. 
Üyelerin talepleri için sayfalarca rapor ilettik
ETO olarak meslek komiteleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını, üyelerle telefonla görüşerek bilgi aldıklarını belirten Güler, “ Bu süre zarfında 50 bin adet ücretsiz maske dağıttık. Üye ve munzam aidatlarının ödeme dönemini Ekim ayına ertelettik. Eskişehir’deki tüm hastanede çalışanlarına moral vermek için çeşitli desteklerde bulunduk. TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu ile iki kez interaktif olarak görüşme gerçekleştirdik. Milletvekillerimizle telefon vasıtasıyla görüşmeler yaptık. TOBB’a ve milletvekillerimize sayfalarca raporla talepte bulunduk ” diye konuştu.
Çek ödeme için destek kredisi talebi
Meclis üyelerine ETO’nun koronavirüs kapsamında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Güler, “ Mart ayı KDV’sinin ertelenmesi, Muhtasar- KDV-SGK paylarının 6 ay ertelenmesi, 

Gelir İdaresi Başkanlığı ekranında mücbir sebep durum sorgu ekranı açılması, KOSGEB’in 30 Haziran’a kadar olan alacakları 2021 yılına ertelemesi, inşaat sektörümüzü yakından ilgilendiren Otopark Yönetmeliği’nin ertelenmesi, firmaların kamu bankalarından aldıkları kredilerde anapara ve faizi 3 ay ötelenmesi, çek ödemesi olan firmalar için Çek Ödeme Destek Kredisi çıkarılması, 24 Mart’tan öncesine ait olan çek, kredi ve kredi kartı borcunun 31 Aralık 2020’den önce ödenmesi ya da yapılandırılması halinde sicile işlenmemesi, taleplerimiz arasında idi ve hayata geçti” şeklinde konuştu.
Banka müdürleri ile kredi sorununu görüştük
Diğer talepler hakkında da bilgi veren Güler, “İş’e Devam Kredi Desteği çıkarıldı. 6 ay geri ödemesiz 36 ay vadeli bir kredi bu. Ancak bundan üyelerimizin çok yararlanamadığını gördük. Burada da banka müdürleriyle bizzat görüştüm. Durumun biraz daha iyileştiğini söyleyebilirim. Artık daha da hassas davranıyorlar. BDDK’da bankalar için şikayet hattı açılması, Kredi Garanti Fonu Kefalet kapasitesinin artırılması, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kullanılacak kredilerde Vergi Borcu, SGK prim borcu yoktur şartının kaldırılması, kamu ihale şartlarını yerine getiremeyen üyelerimize süre uzatımı veya fesh edebilme hakkı, 1 Mart ile 30 Haziran arasında iş yeri kirasını ödeyemeyenlerin kira sözleşmesinin fesh edilmesinin ve tahliye kararı alınmasının engellenmesi, iflas ve icra takiplerinin 30 Nisan tarihine kadar ertelenmesi, kısa çalışma ödeneğinde şartların iyileştirilmesi taleplerimiz de hayata geçti” ifadelerini kullandı.
Hayata geçmeyi bekleyen taleplerimiz var
Koronavirüs salgınından etkilenen üyeler adına ilettikleri bazı taleplerinin yerine getirilmediğini de belirten ETO Başkanı Metin Güler, “ İşletmeleri kapalı olan firmalar için kira bedellerinin sübvanse edilmesini, işleri olumsuz etkilenen tüm üyelerimizin doğalgaz, elektrik ve su faturalarına destek verilmesini, belediyelere ödenen reklam, çevre ve emlak vergilerinin 2020 yılı için alınmamasını veya 2022’ye ertelenmesini, mağdur olan işyerlerinden SGK işveren priminde indirime gidilmesini, kiracı olan üyelerimizin kiralarına bu yıl zam yapılmaması ile ilgili bir düzenleme getirilmesini, şahıs işletmelerinin hangi sicil müdürlüğüne kayıt olduğuna bakılmaksızın esnaf destek paketi kapsamından faydalanmasını, bir sefere mahsus üyelerimizin sicil affından faydalanmasını, belli sektörlerde değil tüm sektörlerde destek verilmesini, İş’e Devam Desteği kredilerinin herkese ulaşabilmesi için üst limitin 100 bin lira olmasını, KOSGEB’in de devreye girerek İşletme Kredisi sağlamasını talep ettik” dedi. 


Üyelerimize kredi verilmesi için onay bekliyoruz
Üyeler için talep ettikleri TOBB Nefes Kredisinin son durumu hakkında da bilgi veren Güler, “Biliyorsunuz biz TOBB’a bağlı odalar olarak mevzuat gereği üyelerimize kredi veremiyoruz. Nefes kredisi için de talebimizi ilettik. Odanın tüm parasını özkaynak olarak vermeye hazır olduğumuzu bildirdik. Bakanlıktan ve TOBB’dan onay gelmesi halinde tüm üyelerimize duyuracağız. Odamızın tüm imkanlarını bu süreç için seferber ediyoruz.  Sizlerden ricam ulaşabildiğiniz kadar üyeye ulaşmanız ve odamızın yürüttüğü çalışmalar hakkında üyelerimize bilgi vermeniz” diye konuştu.