Söyleşi: Şenay Yıldırım  

Elektrikçiler Odası Başkanı Cafer Adıgüzel yaklaşan genel kurul öncesinde yeniden başkanlığa aday olduğunu açıklayarak, “Devam eden 3 mahkememiz var, bunlar sonuçlanıncaya kadar başkanlığa devam ederek, üyelerimizin hakkını savunmak istiyorum” dedi.

Kaç yıldır oda başkanısınız?
 

1994 yılından bu yana oda başkanlığı yapıyorum, onun öncesinde de 6 yıl yönetim kurulu üyesi olarak odaya hizmet ettim.

Mesleğiniz neydi?

1972 yılında çırak olarak işe başladım, ortaokuldan sonra meslek lisesini bitirdim, askerden dönünce de Özcan Elektrik adıyla kendi işletmemi kurdum, buraya ustamın adını verdim, beni bugünlere getiren, yetiştiren kaliteli işler yapmama vesile olan Özcan beydir, onun ismini yaşatmak için adını verdim.Elektrik taahhüt, tamir işleri yapan firmamızla 1983 yılından bu yana da bu işleri yürütüyoruz.

İçinde bulunduğumuz daire de odaya mı ait?

İlk oda başkanı olduğumda iş merkezinde bir yerimiz vardı, OEDAŞ burada olduğu için üyelerin geliş gidişleri zor oluyordu, sonra bir bina aldık, orası eski olduğu için buraya taşındık, sonra 1 daire daha aldık, yani toplamda 2 dairemiz 2,5 milyon liralık bir mal varlığımız var oda olarak, bu 406 üyemizin malıdır.

Odanın seçim tarihi ne zaman?

Ocak ayından sonra belli belli olacak Ocak veya Şubat ayında yapılacak.

27 yıllık mevcut başkan olarak bu seçimlerde yeniden aday mısınız?

Allah nasip ederse yeniden adayım, eğer üyelerimiz bizi seçerse hizmet için yola devam diyeceğiz.

Bu uzun zaman zarfında oda neler yaptı, hangi konularda yetersiz kaldı veya bir daha aday olma isteğinizin altında yapmak istediğiniz neler var?

Biz bir meslek odasıyız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumlarla birlikte çalışıyoruz ve farklı farklı sorumluluklarımız var. Dolayısıyla bizim meslek grubumuzun sorumlulukları çok farklı. Biz bir işi yaptığımız zaman altına imzamızı atarız, bu işi ben yaptım diyerek güvenli olduğunu taahhüt ederiz ve önemli bir sorumluluk alıyoruz aslında. Bu işlerin de süresi yok 20,30 yıl da geçse o evde elektrik kaçağından ölümlü bir vaka olsa,bilirkişi aleyhimize karar verirse çok kötü bir duruma düşeriz.

Bana sorarsanız üyelerimizin sorunlarının neredeyse tamamına çözüm bulduk. OEDAŞ ile bundan 1,5 yıl önce bir sorun yaşadık burada eksikliklerimiz oldu, bizim de hatalarımız olmuştur, ancak bunlar büyük hatalar değildir,  üyelerinin yanında olan sorunlarının çözüm için çalışan bir oda başkanı oldum her zaman…

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na açtığınız 3 dava nedir bunların konusu?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na dava açmadan önce sorunların çözümü için yıllarca yazışmalar yaptık ve emek harcadık, ancak taleplerimiz yerine getirilmedi. Bakan beye de söyledim yıllardır bir arpa boyu yol alamadık, bu nedenle de haklarımız yargıda arayacağız dedim.

Bizim meslekte 3grup vardır, 1. Grup: 50 kilowatt proje çizim yetkisine sahip 1500 kilowatt iş yapmaya ve işletme bakımı yapmaya yetkilidir. 2. Grup: 30 kilowatt proje çizim yetkisine sahip kilowatt iş yapmaya ve işletme bakımı yapmaya yetkilidir. 3. Grup 16 kilowatt proje proje çizim yetkisine sahip 750 kilowatt iş yapmaya ve işletme bakımı yapmaya yetkilidir.Birinci gurup dört yıllık yüksek okul okuyanlar, ikinci gurup iki yıllık okul okuyanlar, üçüncü gurup meslek lisesi ve 3308 sayılı mesleki eğitim okullarını yani eski adıyla çıraklık eğitim okullarından eğitim alan ve sınavlarda başarılı olan kişilerdir. Rahmetli Turgut Özal zamanında 1984 yılında Elektrik İç Tesisatları Yönetmeliği çıkarılarak, bu gruplar ve yetki alanları belirlenmişti. İş yapım yetkilerimiz kilowattlara göre belirleniyor, ancak aradan çok uzun zaman geçti, ogünden bu yana teknolojiler çok değişti, güçleri çok yükseldi, bu alanların güncellenmesi için bakanlığa başvurduk, ancak mühendislerin baskısı nedeniyle bu değişiklik yapılmadı. Elektrik mühendisleri maalesef pasta sadece bizim olsun istiyor ve kabul etmiyorlar.2’ncisi topraklamanın ölçümü konusunda bir anlaşmazlık yaşıyoruz, bunu da bizim yapmamıza engel oluyorlar oysa yönetmeliğimizde bunu bizim yapabileceğimiz belirtilmiştir. 3’üncü davamız ise fen adamlarının yönetmeliğinde alınan işlerin kilowattlarına göre bakım onarım yetkileri var, yine burada da mühendisler bizim bakım onarım işi  yapmamıza müsaade etmiyorlar.

Bu davaların peşini bırakmayacağım, üyelerimizin hakları temin edilinceye kadar görevimin başındayım…

“Yetkili elektrikçi iş bitirir, yetkisiz elektrikçi can yitirir” sloganınız var, evimize çağırdığımız elektrikçinin yetkili olduğunu nasıl anlarız?

Yetkili demek bu işin ehli demektir, nasıl ki ehliyeti olmayan birinin aracına binmiyorsanız yetkisi olmayan birinin de elektrik işlerine bakmasına izin verilmemelisiniz. Yetkili elektrikçilerin listesi odamızın web sitesinde kayıtlıdır ve odamız tarafından verilen bir kart taşırlar. Bu kişilerin yaptığı işleri takip etmeniz çok daha kolaydır, bir sorun yaşadığınızda odaya başvurabilir hakkınız arayabilirsiniz.

Elektrikli aletlerini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Duvardaki prize takacağınız fişi sağ elinizle takıp sağ elinizle çıkartın, sol elinizle taktığınız zaman olası bir kaçak durumunda kalp krizi riski çok yüksektir. Ütü, buzdolabı gibi yüksek voltajlı cihazlar da çoklu prizle değil tek olarak kullanmalıdırlar.Bütün binalarda kaçak akım rölesi bulunmak zorundadır, bu nedenle kaçak olayları artık yaşanmamaktadır. Eskiden buzdolabını açınca hafif gıdıklardı. Şimdiki sistemle 30 mili amperlik bir kaçak bile olsa hemen elektrikler kesiliyor.

Elektrikçilerin sorunları nelerdir?

2005 yılından bu tarafa kar marjlarımız düştü, meslektaşlarımızın sayısı çok arttı, pandemide de biz izin kağıtlarımız ile birlikte çalıştık, çalışmaya ara verdik ancak tabi işerimiz azaldı, Eskişehir’de elektrikçiler olarak çok fazla sorunumuz yok. Bizim sorunumuz hep Ankara’da bakanlıklarda çözülmesi gereken konular. Diğer meslek gruplarından farklı bir işleyişimiz var. Yaptığımız işlerle ilgili yönetmelikler Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan çıkıyor. Çizmiş olduğumuz projeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onaylanıyor. Almış olduğumuz eğitimlere göre yetkilerimizin arttırılması Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından yapılıyor. Dolayısıyla Ankara’da 3 bakanlık ile çalışan bir kuruluşuz. Ben ucundan da olsa siyasetin içinde bulunan biriyim. Menfaat karşılığı siyaset yapan değil, Türkiye genelinde bütün meslektaşlarımızın menfaatleri için siyaset yapan bir insanım. Şahsım için asla değil… Siyasetin içinde olduğum için bütün bakanlıklardaki çalışmalarda bizzat görev alıyorum.

Hükûmetin pandemi süresince bir desteği oldu mu?

Biz bu süre boyunca pek çok esnaf gibi devletten 3 bin liralık bir destek aldık, onun haricinde bir olanak vermedi.

Odaya bağlı kaç üyeniz var?

406 aktif üyemiz var.

Son soru yeninden başkan seçilir misiniz?

Karşımızda bir aday daha var, bu arkadaşımız 2018 yılındaki genel kuruldaliste dışı kaldı ve butarihten beri karşımızda çalışıyor ancak yaptığımız araştırma ve yoklamaya göre meslektaşlarımız ve üyelerimizbu kurulda da yanımızda olacak... Çünkü biz de hep onların yanında olduk, sorunlarını çözdük onların dateveccühü ile yeniden göreve geleceğiz inşallah…

Yapacağımız genel kurulda rakip arkadaşıma da başarılar diliyorum, herkesin yolu açık olsun ayrıca söyleşi içinesgazete ekibine de çok teşekkür ediyorum…

Editör: Mustafa YILDIRIM