Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü emlak piyasasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Muhtarları ve gayrimenkul firmalarını ziyaret eden Süllü, mahallerdeki muhtar ve emlakçı ziyaretlerinde, Eskişehir’de yükselen konut fiyatları ve kiralardaki artışlara değinerek “Eski binaların, kutu gibi apartların bile yanına yaklaşılmıyor.  Sabit gelirlilerin ev almasının imkansızlaşması bir yana, kira ödemekte zorlanıyor” dedi.

İnşaat maliyetleri yüzde 110 arttı

Süllü açıklamalarına şöyle devam etti: “Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 110 oranında arttı. İnşaat maliyetlerindeki yüzde 102 artışın etkilerinin hissedildiği konut piyasasında ev almak neredeyse hayal oldu. Eskişehir’de merkezde olmayan eski konutların fiyatları bile en düşük 1.500.000 TL’den başlıyor; yeni konutlarda ise en düşük ev bedelleri, 2 milyara dayanmış görünüyor. Bu fiyatlarla   sabit ücretle geçinen bir ailenin ya da emekli olan birinin, ev alabilmesi mümkün görünmüyor. İnşaat sektörünün canlanması ve vatandaşın dövize yönlenmemesi için verilen yüzde  0,99’luk konut kredi ise geçim sıkıntısının yaşandığı ülkemizde derde deva olmuyor. Kıyıda köşede birikimi olmayan hiç kimsenin bu paket kapsamındaki düşük faizli krediden yararlanıp konut sahibi olması zaten mümkün değil. Yeni konut kredisi düzenlemesi ile ev fiyatları neredeyse 3 katına çıktı.”

En düşük kiralar 2000 lira

Şehir merkezine uzak mahallelerde eski konutlarda bile kiraların, 2000/2500 TL’den başladığını belirten Süllü, “Yeni konutlarda ve şehir merkezine yaklaştıkça en düşük kiralar 4.000TL’ye yaklaşıyor. Bu yüksek kiraları gören ve yüksek enflasyondan etkilenen ev sahipleri, mevcut kiracılardan da kira artışı talep ediyor. Kira artışlarında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar getirilen yüzde 25 sabit artış oranı da kira artışlarının önüne geçemiyor.  Hatta, kayıt dışı ekonomiye sebep oluyor Vergiden kaçmak için, bazı konut sahipleri beyan ettikleri kiranın üzerine kiracıdan elden nakit para istiyor. dedi.

KYK yurtlarına yüzde 70 zam kabul edilemez

Öğrencilerin barınma sorununa da değinen Dr. Jale Nur Süllü “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile binlerce genç yurt ve kiralık ev arayışına girecek. Geçen yıl yaşanan tablodan ders almayan iktidar, KYK yurtlarının sayısını arttırmak yerine, yurtlara yüzde 70 zam yapmayı tercih etti. Öğrencilerin bu fiyatlarla KYK yurdunda kalması zorlaşırken, yüksek kiralarla ev tutmak konusunda zorlanacak; diğer yandan kiralar iyice tırmanışa geçecek.  Bu ekonomik gerçeklerle iktidarın daha fazla yol alması mümkün gözükmüyor.” diyerek emlak piyasasında yaşananların, iktidarın öngörüsüzlüğünün ve beceriksizliğinin bir sonucu olduğunu söyledi. “Yaşanan bu tablo 20 yıllık beton ekonomisinin iflasıdır.”  diyen Süllü,  yapılacak ilk seçimde  bu iktidardan kurtulmak gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Mustafa YILDIRIM