Günay, “Asgari ücret Aralık’ta belirlenecek, gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır” dedi.

Tüm ülkede eş zamanlı olarak yapılan açıklamanın Eskişehir ayağında; DİSK Eskişehir Bölge Temsilciliği tarafından Adalar Porsuk Mevkii’nde ‘Gelirde adalet, vergide adalet’ konulu basın açıklaması yapıldı.

DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz tarafından yapılan açıklamada; “Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. Her gece yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız endişesiyle uykularımız kaçıyor.  Her sabah paramızın döviz ve zamlar karşısında adeta pula döndüğü, yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Pandemide tüm dünyada devletler yurttaşlarına sosyal destekler verirken Türkiye milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri oldu” ifadelerini kullandı.

EMEĞİMİZ DEĞERSİZLEŞİYOR!

İşçilerin patronlarından daha yüksek oranda vergi ödediğine vurgu yapan Günay, “Şirketlerin vergileri bir gecede bir kararname ile sıfırlanıyor. İŞKUR ve SGK kaynaklarından patronlara bol keseden kaynak aktarılırken, halkın geçimi için en ufak bir sosyal politika önlemi gündeme gelmiyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının büyük bölümü patronlara aktarılıyor. İşsizliğe çare bulunmazken, bir avuç ayrıcalıklı 3’er 4’er maaş alıyor, siyasi kadrolara işe gitmeden maaş bağlanıyor. Döviz kurlarındaki artış durmak bilmiyor. Türk Lirası değer kaybettikçe emeğimiz, doğal kaynaklarımız, kentlerimiz değersizleşiyor” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET ARALIK’TA BELİRLENECEK

Türkiye’de çalışanların yarısından fazlasının asgari ücrete mahkûm hale getirildiğine dikkat çeken Günay, “Sendikalaşmanın önüne engeller çıkararak, grevleri yasaklayarak, toplu iş sözleşmeli işçi sayısını azaltarak, asgari ücreti ortalama ücret haline getirdiler. İşçi sınıfını asgari ücrete mahkûm ettiler. Şimdi de açlık sınırının bile altına düşen asgari ücret ile övünmeye kalkıyorlar. Bu masalları dinlemek değil geçim sorunumuza çözüm istiyoruz” dedi. TBMM’de 2022 yılı bütçesi için çalışmalarının başladığını ifade eden Günay açıklamasını şöyle sürdürdü: “Asgari ücret ise Aralık’ta belirlenecek. Bütçe ve asgari ücret belirlenirken sosyal devlet gibi davranarak bu ülke bu halk nefes alabilir. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler alınmalıdır! Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır! Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı Anayasa’nın sosyal devlet ilkesinin gereği olan aşağıdaki önlemleri acilen alınmaya çağırıyoruz: 

1.    Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

2.    Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

3.    En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

4.    Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

5.    Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

Evet, kimsenin bize bahşedeceği bir kurtuluş yok. Geçinmek için, insanca yaşamak için, insanca çalışmak için omuz omuza mücadele edeceğiz.

Mücadelemizi ve örgütümüzü işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan büyüteceğiz!”

 

Editör: Mustafa YILDIRIM