Törende konuşan Başkan Büyükerşen, “Çiftçiye olan desteğimiz aralıksız sürüyor. Sıvı gübre desteği ile bu sürece devam ediyoruz. Bakıyorsunuz köylerde yaş ortalaması 65. En geç 15 yıl sonra boş camiler, boş köy konakları, boş evler, boş köyler göreceğiz. Üretimi ve köylerdeki hayatı canlandırmak zorundayız. İşte bunun için çalışıyoruz.” diye konuştu.

       CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ise, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı gibi ekonomik devrimi tarım üzerinde yapacağız. Belediyelerimizle buna başladık merkezi hükümetle devam edeceğiz. Bakın Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz kısıtlı imkânlarına rağmen kocaman bir alana destek oluyor. Tek şeye ihtiyacımız var, birbirimize güveneceğiz.” dedi.

 

Toplamda bin çiftçinin yararlanacağı ve 50 bin dekarlık alanın gübrelenmesi hedeflenen projede çiftçinin girdi maliyetlerinin düşmesi planlanırken 63 bin litre sıvı gübre toprakla buluşacak.

‘Sıvı Gübre Dağıtım Töreni’ne Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, CHP Eskişehir Milletvekili adayları Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve Abdülkadir Adar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Genel Sekreter Yardımcıları Senem Ekinci ve Şenol Kara, Ankara Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Sivrihisar, Beylikova ve Günyüzü’nden gelen çiftçilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.  

Törende bir konuşma yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Eskişehir’in mahalle dediğimiz 540 köyü var. Bakıyorsunuz köylerde yaş ortalaması 65. En geç 15 yıl sonra boş camiler, boş köy konakları, boş evler, boş köyler göreceğiz. Bunları iyice düşünür, önümüzdeki seçimlerde oyumuzu ona göre kullanırız. Gerçek özgürlükçü, gerçek demokratik, gerçek kalkınmacı, kendi topraklarında kendi halkını başkasına muhtaç etmeden üreten, yetiştiren, varlıklı kılan yeni politikalara sahip oluruz.” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, çiftçilerimize destek olmak, onların yaşadıkları sıkıntılara bir nebze olsun çözüm üretebilmek için çeşitli projeler ve yatırımlar yaptık, yapmayı da sürdürüyoruz.” diyen Büyükerşen, “Domates fidesi, marul fidesi, dut fidesi hibelerimiz oldu. Belediyemize ait ancak boş duran tarıma elverişli alanlara ekim yaptık ve hasadı yapılan ürünleri çiftçimize ücretsiz olarak dağıttık. Lavanta tarlaları oluşturduk, halkımıza yine ücretsiz olmak üzere yerli tohum dağıtımları yaptık. Bu ve benzeri destek projelerimiz bundan sonra da devam edecek. Bugünkü törenle bu projelerimize bir yenisi daha ekliyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi bir süre önce sıvı gübre üretimine başladı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak hem yerli üretime destek vermek amacıyla, hem de çiftçilerimize verdiğimiz desteği sürdürmek amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyemizden sıvı gübre alımı gerçekleştirdik. Kırsalın kalkınması, kırsal ekonominin canlandırılması ve yerli üreticilerimizin desteklenmesi amacıyla Sivrihisar, Günyüzü ve Beylikova ilçelerimizde hububat ekimi yapan çiftçilerimize 63.000 litre sıvı gübre dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Kırsalda tarımsal üretime katma değer kazandırılmasında, yöresel değerlerin bugüne kadar gelmesinde kritik rolü her zaman kadınlar üstleniyor. Bu kapsamda da başvuru yapan kadın üreticilerimizin hepsinin başvurularını onayladık. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun” dedi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ise tarıma olan desteğin önemine vurgu yaptı.

Sarıbal, “Bugün başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyorum. Ben bir çiftçi çocuğuyum. Sivrihisar’a ürünler gönderirdik. Bu dayanışmayı siyasetçi olarak paylaşıyorsam sizlerin sayesindedir. Tarım çok kıymetli, çok değerli bir iş. İstedikleri kadar itibarsızlaştırsınlar. Ekmek olmadan hayat ve yaşam olmaz. İnsanı yaşatamazsanız toplumu ve devleti yaşatamazsınız. Bakın deprem bize şunu gösterdi. Para pul boş ama en önemlisi insanca yaşamak. İşte ekmeğe muhtaç olmak meselesi tam da burada önemli oluyor. Eskişehir, Ankara oraya yetişti. Çiftçiye, üreticiye destek oldular. Çiftçimizi korumamız lazım. Kentlerde yaşadığımız yoksulluk ve işsizlik köyden kente göçün sonucudur. Köylerdeki yoksulluk şehre taşınıyor. Mazotun, gübrenin ne olduğunu biliyorum. Son 21 yılda 142 milyar dolarlık ithalat yapılmış. Eğer bunu çiftçiye verseler kimseye muhtaç olmazdık. Tarımdaki her sorunun kaynağı tercihtir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı gibi ekonomik devrimi tarım üzerinde yapacağız. Belediyelerimizle buna başladık merkezi hükümetle devam edeceğiz. Zarar eden çiftçi olmayacak. Mazotu, tohumun ve gübrenin yüzde 50’sini destekleyeceğiz. Kadın çiftçileri sigortalı yapacağız ve gençleri de sigorta kapsamına alacağız. Yani hep beraber hem kentte hem köyde planlı ve bilinçli bir tarım yapacağız. Bir kez daha belediyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bakın Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz kısıtlı imkânlarına rağmen kocaman bir alana destek oluyor. Tek şeye ihtiyacımız var, birbirimize güveneceğiz. Birlikte ekeceğiz, birlikte karnımızı doyuracağız. Bunun için 14 Mayıs’ta sizleri dayanışmaya çağırıyorum. Bu dağıtılan gübrelerle bol bereketli bir yaz diliyorum.” diye konuştu.

Çiftçiler adına kürsüye gelen çiftçi Arzu Balkan ise tekrar tarıma ve üretime dönmek istediğini ifade ederek, “Tekrar döndük, çiftçiliğe başladık ama ekonomik koşullar çok zorladı. Bu ortamda Büyükşehir Belediyemizin destekleri bir nebze olsun bizlere katkı oldu ve durumu iyileştirdi. Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Sivrihisar, Beylikova ve Günyüzü’nden gelen çiftçilere sıvı gübre teslimi yapıldı. Tören çektirilen fotoğraf ile tamamlandı.

-SIVI GÜBRE DAĞITIM PROJESİ-

   Kırsal Kalkınma Projeleri alanında Türkiye’ye yeni örnekler veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, her geçen gün artan maliyetler nedeniyle üretemez hale gelen çiftçiye destek amacıyla başlattığı Küçük Çiftçiyi Destekleme Projesi ile tarlaların boş kalmasını önlerken, küçük çiftçi için Sıvı Gübre Dağıtım Projesi başlattı. Proje ile özellikle girdi maliyetlerinin katlanmasıyla tarlasını ekip biçmekte zorlanan, çiftçi kayıt belgesine sahip toplam tarlası 100 dönüm ve altı olan çiftçinin 50 dekarlık kısmı için sıvı gübre hibe ediliyor. Kontenjanla sınırlı olan projeden en az bin çiftçi yararlanacak. 50 bin dekarlık alanın gübrelenmesi hedeflenen projede çiftçinin girdi maliyetlerinin düşmesi planlanırken 63 bin litre sıvı gübre toprakla buluşacak.

Editör: Mustafa YILDIRIM