Eskişehir SMMMOdası’nın 23. Olağan genel kurulu başladı. 2 gün sürecek genel kurulda oda üyeleri oylarını 12 Mayıs 2019 Pazar günü kullanacaklar.

Genel kurulun açılış konuşması yapan ESMMMO Başkanı Neşet Ertoy, yönetimde eşitlik, denetimde şeffaflık ve disiplinde adalet ilkelerine bağlı bir anlayışla üç yıl boyunca hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Mesleklerinde mevzuat ve dijital dönüşümle ilgili radikal değişiklikler yaşandığını vurgulayan Ertoy, bu değişim ve dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için sürekli eğitimleri önemsediklerini kaydetti.  Odanın çalışmaları hakkında geniş bilgi veren Ertoy, 3 yıllı görev süresi içinde 9 adet Danışma Meclisi toplantısı yaptıklarını belirterek, “Bu toplantılarda faaliyetlerimiz konusunda sizlere bilgilendirmeler yaparak ve sizlerin fikirlerini alarak odamızı birlikte yönetmeye çalıştık” dedi.

Zorunlu BES uygulaması, UETS gibi bir çok uygulamanın yine kendilerinin üzerine kaldığını vurgulayan ESMMMO Başkanı Neşet Ertoy şunları söyledi:

“Bunlar birer yakınma ve sitem değildir. Alt yapısı tam oluşturulmadan alel acele uygulamaya konulan bu durumlar biz meslek mensuplarının sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Bizim sorunlarımız var, müşterilerimizin sorunları, ülkemizin sorunları var ve olmaya da devam edecek. Ama şuan ülkemizin içinde bulunduğu durum hiçte iç açıcı değil. Döviz, faiz, işsizlik, enflasyon rakamları ve belirsizlikler maalesef almış başını gidiyor. Gayri safi milli hasıla düşmüş, borçlarımız artmış yani hiçbir veri olumlu değil. Eğer ülkemizde bu sorunlar çözülmezse bizim sorunlarımızın da bir önemi kalmayacaktır. Ülkemizin sorunların çözümü yapısal reformlara ihtiyacı vardır. Ancak yapısal reform dediğimiz şey enflasyon, kur, faiz, bütçe açığı, para politikası ve maliye politikası değildir. Yapısal reform dediğimizde hukukun üstünlüğü ilkesi, yargının bağımsızlığı, güçler ayrımı, kamu kesimi hesaplarının şeffaf hale getirilmesini anlamalıyız.

Bir ülkenin hukuk sistemine güvenilmez ise o ülkeye sermaye gelmez, gelse de kalıcı olmaz. Şu an en çok ihtiyaç duyduğumuz şey sıcak paradır. Bizim ihtiyacımız olan sıcak para, borsaya giriş yapan para değildir. Bizim ihtiyacımız olan sanayi bölgelerine yatırım yapan, bina yapan doğrudan yabancı yatırımcının ülkeye gelmesidir. Bunun şartı yabancı yatırımcı; güven ortamı ve hukukun herkese eşit uygulandığı bir ortam ister. Önce bunu tesis etmemiz gerekiyor.

Biz ülke olarak bu sorunların, bir birine saygı göstererek, kimseyi ötekileştirmeden, özgür bir ortamda, barış içinde, birliktelik ruhu ile çalışarak üstesinden gelebiliriz.”