Alpu’da termik santral ile ilgili sondaj çalışmalarına değinen  Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu yazılı bir açıklama yaparak, bekletme kararlarına karşı sondaj çalışmalarına başlanmış olması ve bu hukuksuz tutumda ısrar edilecek olması Eskişehirlilerin affedebileceği, Baromuzun da hukuken kabul edebileceği bir tutum olmadığı vurgulandı.

Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu’nun açıklaması aynen şöyle:

“Eskişehir ili, Tepebaşı ilçesi, Kozulubel, Beyazaltın, Kızılcaören, Ağapınar ve Gündüzler mevkilerinde Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan ‘Alpu Termik Santrali ve bu santrale kömür sağlayacak olan rezerv alanındaki yeraltı maden işletmesi ile Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi’ ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 06.03.2018 tarihli ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı, Baromuzun da davacı olduğu davanın dosyasında; mevzuat hükümleri ve Danıştay 14. Dairesi’nin kararı gereğince, gerek dava konusu projenin sınırları içerisinde yer alan tarım alanlarının tarım dışı amaçla kullanımına ilişkin alınan kararın iptali istemiyle İdare Mahkemesi esasına kayden açılan davalarda verilecek olan kararın, gerekse de projenin kapsadığı alanla ilgili olarak Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nca 26.09.2017 tarihinde onaylanan 1/100.000 ölçekli Eskişehir ili Çevre Düzeni Planı değişikliğinin iptali istemiyle İdare Mahkemesi esaslarına kayden açılan davalarda verilecek olan kararların bakılmakta olan davanın sonucunu etkileyebilecek nitelikte olduğu anlaşıldığı gerekçesi ile BEKLETME KARARI verilmiştir.

Birbirine bağlantılı dosyaların hepsi açısından bekletme kararı verilmiş olduğu dikkate alındığında, hangi hukuki temelle sondaj çalışmalarına başlanmış olduğu tarafımızdan anlaşılamamakta, süreç tarafımızdan üzüntüyle ve dikkatle takip edilmektedir. 

Hukukun üstünlüğü, verilen her yargı kararına saygı duymayı ve gereklerinin uygulanmasını amaç edinmeyi gerekli kılmakta olup, tek ve yegane amaç etkin, güçlü ve kapsamlı bir şekilde Hukuk Güvencesinin sağlanması olmalıdır.

Danıştay ve Mahkemeler tarafından verilmiş bekletme kararlarına karşı sondaj çalışmalarına başlanmış olması ve bu hukuksuz tutumda ısrar edilecek olması Eskişehirlilerin affedebileceği, Baromuzun da hukuken kabul edebileceği bir tutum değildir. Bu yanlışlığa ivedilikle son verilerek, sürecin takipçi olduğumuzu saygılarımızla kamuoyu ile paylaşırız. “

                                                                                                                                                                             

Editör: TE Bilişim