Prima Uzman Kurulu Üyesi, Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, babalar ve bebekleri arasındaki duygusal bağı güçlendirmenin bir yolunun da oyundan geçtiğini söylüyor. Çaylaklı, Babalar Günü vesilesiyle babalara bebekleriyle geçirdikleri zamanları renklendirecek önerilerde bulunuyor.

Türkiye’de 30 yıldır bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimleri için çalışan Prima, ebeveynlerin bebek gelişimiyle ilgili merak ettiği tüm konulara Prima Uzman Kurulu üyelerinin paylaşımlarıyla yanıt veriyor. Prima, bu kez Babalar Günü vesilesiyle oyunun baba ve bebek arasındaki iletişimi ve bağı güçlendiren yönlerine dikkat çekiyor. Bebeklerin hayatlarında anneleri dışında bağ kurdukları kişilerin önemli bir yeri olduğunu belirten Prima Uzman Kurulu Üyesi, Uzman Psikolog Yeşim Çaylaklı, “Baba veya baba yerine geçen kişilerle kurulan özgün ilişki sayesinde bebekler, kendisi ve annesi dışında bir dünyanın varlığını fark eder. Babaların, bebeklerine ayırdıkları zaman içerisinde onlarla gelişimsel becerilerine uygun oyunlar oynamaları, aralarında gelişen duygusal bağı güçlendirir” diyor.

Bebekle ilişki kurmanın ve birlikte geçirilen anlardan keyif almanın oynanan oyundan çok daha önemli olduğunun altını çizen Çaylaklı, babalara bebekleriyle geçirdikleri zamanları renklendirmek için şu önerilerde bulunuyor:

Dokunun ve İletişim Kurun

Her gün bebeğinizle göz göze/ten tene temas kuracağınız, yavaş ve sakin bir tonda konuşabileceğiniz anlar yaratabilirsiniz. Sevgi ve şefkat dolu dokunuşlar, konuşmalar, gülümsemeler bebeğinize sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirir. Bebekler için hisler, sözcüklerin anlamlarından önde gelir. Bebeğinizle iletişim halindeyken onun çıkardığı sesleri taklit edebilir; ona karşılık verebilirsiniz. Bebeğinizle birlikte gün içindeki rutin zamanları (yemek, banyo, alt değiştirme gibi) iletişim kurma ve aranızdaki bağı güçlendirme zamanları olarak değerlendirebilirsiniz.

Duyularıyla Keşfe Çıkın

Bebeğiniz duyularıyla keşfetmekten, dokunmaktan hoşlanır. Duyularını harekete geçiren oyunlar bebeğinizin beyin gelişimini desteklemenin dışında merak ve keşfetme arzusunu pekiştirir. Evde ve dışarıda bebeğinizle geçirdiğiniz zamanlarda farklı dokulardaki ve renklerdeki malzemelere (kum, sünger, keçe, pamuk, su gibi) dokunmasına fırsat verebilir ve bu malzemelerin özellikleri hakkında onunla konuşabilirsiniz.

Top Oynayın

Bebeğiniz desteksiz bir şekilde oturmaya başladıktan sonra ondan kısa bir mesafe uzaklaşarak yumuşak bir topu yuvarlayabilirsiniz. Bu esnada yaptığınız hareketleri de tarif ettiğinizde (atıyorum, attım gibi) bebeğinizin dil gelişimine destek olabilirsiniz. Ayrıca topla birden fazla oyun üretmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin; topu bir elinden diğer eline geçirmesini, topu bir örtü altına saklamayı veya topu bir kutunun içine bırakmasını bebeğinize gösterebilirsiniz.

Kitap Okuyun

Bebeğiniz kitap okurken sesinizi duymaktan ve yüz ifadelerinizi izlemekten hoşlanır. İlk başlarda kitabın sayfalarını ağzına almakla meşgulken zamanla daha istekli ve dikkatli bir şekilde sizi takip etmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu nedenle ona her gün kitap okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Müzik Dinleyin

Bebeğinizle birlikte müzik dinlemeye, onun yaşına uygun şarkılar söylemeye ve parmak oyunlarına vakit ayırabilirsiniz. Evinizde bulunan tahta veya plastik kaşıkları, tahta kutuları kullanarak bebeğinizle birlikte farklı ritimler oluşturmayı deneyebilirsiniz. Ellerini kullanmaktan keyif alan bebeğiniz bu sayede ilk müzik deneyimini de yaşayabilir.

Prima Hakkında: Prima, Türkiye’nin 1986 yılında piyasaya sunulan ilk hazır bebek bezi olarak ilk günden bu yana pazar liderliğini koruyor. Annelerin ihtiyaçlarına göre ürünlerinde yeniliklere imza atan Prima; 1999 yılında hala sadece Prima’da bulunan “losyon bakım şeritleri”ni, 2000 yılında da ilk kez “nefes alan pamuksu dış yüzeyi” Türk tüketicisinin beğenisine sundu. 2003 yılında Prima, Tam Koruma ile daha geniş bel bantları ve daha yüksek emicilik gücü ile sızıntıları önleyerek bebeklerin daha rahat etmesini sağladı. 2004’te piyasaya sunduğu “Prima New Baby Yenidoğan” ürünü ise “İkili Koruma” Sistemi ile idrarın yanı sıra yenidoğana özgü yumuşak dışkının da emilmesini sağlayan yenidoğana özel ilk bebek bezi oldu. 2005 yılında hem ürün gamını Türkiye’nin ilk ve tek anatomik şekilli ürün gamı haline getirmiş hem de bebeklerin değişik gelişim aşamalarındaki farklı ihtiyaçlarının aynı bebek bezi ile karşılanamayacağından yola çıkarak, bebeklerinin gelişimlerinin her aşaması için farklı teknolojileri ile üretilmiş farklı ürünler geliştirmiştir. 2006 yılında Yeşil Ekstra Kuru tabakalı bebek bezini ve 2007 yılında da ilk mis kokulu bebek bezini tüketicileri ile buluşturmuştur. 2010 yılında ise Prima’nın en kuru ve en ince bezi, yeni Dry Max Teknolojisi ile Prima Premium Care’i annelere sunmuştur. 2005 yılında külot gibi bir kerede kolayca giydirilen ve pratik bir şekilde çıkarılabilen Prima Külot Bezi tüketiciler ile buluşturmuştur. Prima Dünyası; Aktif Bebek, Kuru ve Hesaplı, Premium Care, Prima Külot Bez bebek bezleri ve Islak Mendilleri’nden oluşan geniş ürün gamıyla tüm beklentileri karşılıyor. 

Editör: TE Bilişim