Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan tarafından yapılan ve çoğu karakteristik olduğu için birbirinden farklı olan ’polimer bebekler’, gerçeğinden çok zor ayırt ediliyor.

Yaklaşık 5 yıl önce oğlunun hayranı olduğu dünyaca ünlü ‘Yüzüklerin Efendisi’ filminden bir karakter yapması ısrarıyla polimer bebek yapımına başlayan Özlem Işık Sarıhan, kısa sürede bu alanda kendini geliştirdi. Dünyada uzun zamandır bilinen ve Türkiye’de yeni tanınan karakteristik bebek çalışmalarını sürdüren Sarıhan, daha sonra polimer bebek yapımına devam ederek ünlü karakterleri de çalışmaya başladı. Tarihi isimlerden ’Yunus Emre, Karacaoğlan, Nasreddin Hoca’ gibi karakterlerin yanı sıra ünlü simalar ’Charlie Chaplin, Sunay Akın, Amigo Orhan’ gibi çalışmaları görenler, ‘Acaba gerçek mi?’ sorusunu sormaktan kendini alamıyor. Karakteristik çalışmalarıyla tarihi adeta yeniden canlandıran Sarıhan’ın asıl amacı ise toplumda sevilen kişilerin karakterlerinden bir koleksiyon oluşturmak.

“Zor bir yapım ve profesyonellik gerektiriyor”

Hobi olarak başladığı polimer bebek yapımını nasıl geliştirdiğini anlatan OHEM Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan, polimerin evde rahatlıkla kullanılabilen bir malzeme olduğunu anlatarak, “Polimer kil, evde rahatlıkla kullanabileceğiniz, dilediğiniz şekli verebileceğiniz ve ev fırınınızda pişirerek sertleştirebileceğiniz bir malzemedir. Oldukça eğlenceli, sınırları zorlayan ve kullanım alanı çok geniş olan bu malzeme ile çalışmaya başlamadan önce gelin birlikte dikkat edilmesi gereken noktaları ve çalışmalarınızı kolaylaştıracak detayları gözden geçirelim. Polimer bebek çalışıyorum. Aynı zamanda karakteristik seramik bebeklerim de var, kuklalarım var. Polimer bebeklerde en çok karakter çalışmayı seviyorum. Yaparken oldukça zevk alıyorum. Geleneksel bebekler de çalışıyorum yöreye uygun, eski kahramanlardan oluşan. Özel bir hamuru var. Türkiye’de daha yeni bilinen bir hamur ama dünyada gerçekten çok üst sanatçıların çalıştığı bir hamur. Kalıp kullanmadan şekillendirip ardından da fırınlıyoruz. Ev fırınlarında da fırınlanabiliyor. Arkasından makyaj, giydirme, saç gibi aşamalarını da kendim yapıyorum. Zor bir yapım, profesyonellik gerektiriyor ama uğraştıktan sonra yapılmayacak diye bir şey yok” şeklinde konuştu.

“Charlie Chaplin tarzı bebekler bazen 3 gün sürüyor”

Polimer bebek yapımının zahmetli bir uğraş olduğuna değinen Sarıhan, “Her bebekte farklı zaman alıyor. Örneğin Charlie Chaplin tarzı bebekler bazen 3 gün sürüyor. Bazen 1 gecede karakteri çıkartabiliyorum. Daha çok benim psikolojik durumuma ya da karakterin özellikleriyle alakalı. Bu tarz bebeklerde 3 hafta da uğraşabiliyorum. Çünkü aşamaları çok fazla olabiliyor. Vücutta ve şekillendirmede farklı teknikler kullanılıyor. Aynı zamanda kıyafetleri de kendim yapıyorum. Aksesuar konusunda da eşim yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

“Bu iş film karakterleriyle başladı”

Polimer bebek Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan, karakteristik bebek yapımına film karakterleriyle başladığını da söyleyerek şöyle konuştu;

"Yöresel karakterler var. Örneğin Yunus Emre, Karacaoğlan son dönemlerde çalıştığım karakterler arasında. Ünlü simalar, siyasetçiler var çalıştığım. Bunları genelde çok fazla göstermiyorum. Birebir siparişler de oluyor. Film karakterleri çalışıyorum. Bu iş zaten film karakterleriyle başladı benim için. Oğlum Yüzüklerin Efendisi hayranı. Tüm serisinin hastası diyebiliriz. O, ‘Anne bana da bir karakter çalışır mısın?’ demesiyle başladı. 5 yıl oldu. Hobi olarak başladım ama son 1 yıldır Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi’nde çalışıyorum.”

“Siyasetçilerden kendilerini yapmam için talepler geliyor”

Ayrıca Sarıhan, siyasetçilerin kendi simalarını yaptırmak istediklerini de belirterek, “Müdürümüzün istekleri doğrultusunda da bir şeyler üretmeye başladım. Genelde siyasetçilerden kendilerini yapmam için talepler geliyor ya da onların istekleri doğrultusunda çalıştığım bebekler de oluyor. Tabii benim asıl amacım bir koleksiyon oluşturmak. Koleksiyonla alakalı bir kişisel sergi teklifi de var. Bunu da değerlendirmek istiyorum. Bir 1980-1990’lardaki ünlülerden, günümüzdeki sevilen kişilerden, herkesin aklında iz bırakmış karakterlerle bir sergi oluşturmak istiyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim