Gezi-Yorum: Nilüfer Akyüz Kurumehmetoğlu 

Kaş Gezisi Notları: Kaş’a Nasıl Gidilir / Kaş’a Ulaşım
Kaş’a gitmek için seçenekleriniz belli, ya arabayla, ya da uçakla ulaşacaksınız. Önce herkesin tercih etme ihtimali daha yüksek olan Kaş’a uçak ile ulaşımihtimalinden başlayalım:
*Kaş’a uçakla ulaşacaksanız normal bir birey olarak “E Kaş Antalya’ya bağlı olduğuna göre o zaman Antalya Havaalanı’na uçmalıyım, çünkü olması gerek budur” diye düşünebilirsiniz, lakin aslında işler tam olarak öyle değil. Çünkü ilginç bir şekilde Dalaman Havalimanı Kaş’a Antalya Havalimanı’ndan daha yakın. Dolayısıyla özellikle kısıtlı bir süreniz varsa Dalaman Havalimanı’na uçup oradan Kaş’a geçmeniz daha mantıklı bir tercih. Fakat çok büyük bir vakit kısıtlamanız yoksa bu iki havalimanından hangisine uçmak daha uygun fiyatlı ise onu seçebilirsiniz, zira öyle dev mesafe farkı da söz konusu değil.
*Kaş’a İstanbul’dan arabayla gitmeye niyet ettiyseniz artık yanınıza yolluk mu alırsınız, arabayı kullanan kişiye yolda Thai masajı mı yaparsınız, masajla eş zamanlı olarak baklava börek mi açarsınız bilmiyoruz, ama o kişiyi hoş tutmanızı öneriyorum, zira Eskişehir – Kaş arası mesafesi yaklaşık 8 saat civarı bir şeye denk geliyor. Ey arabayı kullanacak kişi, sen en güzel duyguların insanısın, sana helal olsun… Designated İyilik Meleği diye dizi yapıp seni başrol yapacağız. Valla zaten bu Kaş nereye yakın bende anlamadım resmen ya. Kaş bi’ tek Kaş’a yakın galiba. Düşünün Antalya’ya bağlı bir ilçe olmasına rağmen Antalya merkeze mesafesi bile neredeyse 3 saat. Oldu olacak Mordor’a yapsaymışsınız şirin beldemizi. 

Kaş Gezisi Notları: Kaş’a Ne Zaman Gidilir?
Kaş’a yazın gidilir şeklinde 3 kelimelik net bir cümle yazarak bir sonraki konuya geçmek isterdim ama, tabii ki yapmayacağım. Benim de söyleyeceklerim var. Tabii ki deniz-güneş-kum ihtiyacınızı gidermek niyetindeyseniz Kaş’a aşağı yukarı ne zaman gitmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Çünkü Türkiye’nin bölgeleri ve bölgelerin iklimleri konusunu ilkokulda işlemiştik, bilmeniz gerekir…(Buradan maki bitki örtüsüne de selamlarımızı gönderiyoruz) Ancak bana kalırsa Kaş’ı yalnızca denize girmek için gidilecek belde olarak görmek biraz ŞEY bi’ durum. Burası ruh haliniz sapıttığında, yaşadığınız şehre her gün saydırmaya başladığınızı ve küfür konusunda giderek yaratıcılaşmaya başladığınızı fark ettiğinizde, hatta genel olarak her şeye tahammül eşiğiniz düştüğünde kendinizi sıfırlamak için gidebileceğiniz yerler kategorisinde. O yüzden şöyle 2-3 gün bir yere kaçsak düşünceleri kafanızdan çıkmaz bir hal aldığında da Kaş’ı aklınızın bir köşesine yazabilirsiniz. Misal biz Kaş gezi rehberi çıkarırken kalabalıklarla cebelleşmemek adına Kaş gezisi planımızı Nisan ayına denk getirdik ve çok mesut, pek mesuduz, şiddetle tavsiye ederim.

Kaş Gezisi Notları: Kaş’ta Nerede Denize Girilir / Kaş’ın En İyi Plajları
Geldik herkesin hassas noktasına; Kaş’ta nerede denize girilir? Şanslısınız, Kaş plajları konusunda seçenek bol, birinden baydınız mı öbürüne seke seke bu geziyi de mutlu mesut ve biraz da aklınız kalarak sonlandırırsınız. Dönüşte zaten ne yapacağınızı biliyorsunuz, arkadaş ortamlarında Kaş öveceksiniz, çünkü Kaş’a gitmek demek dönüşte Kaş övmek demektir, bunu unutmayın………
*Bu plajlarda henüz denize girememiş olabiliriz ama yüzemeyecek olmamıza rağmen rehber çıkardığımız için hepsine gidip tek tek baktık .

Kaş Kaputaş Plajı
Listeye Kaş’ın en popüler, en baba plajı ile başlayalım, eminiz ki birçoğunuz fotoğraflarıyla Instagam’ı  istila etmiş Kaputaş Plajı’nda durum nedir ne değildir merak ediyor. Bir kere Kaputaş Plajı gerçekten göründüğü kadar güzel mi? SORU MU BU? Neredeyse fotoğraflardan bile güzel diyebilirim, fotoğraf çekmek uğruna telefonumu bu plajda düşürmememe rağmen telefonumun bozulduğuna değildefotağrafları kaybedeceğime üzüldüm işte o kadar güzel burası . Abartısız bir şekilde hayatımda gördüğüm en güzel plajlar listesinde ilk 3’e girer, 1 ve 2’yi tedirgin eder. Ancak fotoğraflara özenip de gidecekler için birkaç şeyi daha detaylandırarak daha gerçekçi yaklaşmak gerekiyor diye düşünüyoruz, tatiliniz zehir olmasın.
*Öncelikle Kaş Merkez’den Kaputaş’a ulaşım işini çözmeniz gerekiyor. İkisinin arası 15 – 20 km civarı bir şey. Özellikle sezonda arabayla gitmenin küçük bir çılgınlık olduğunu fark ettiyseniz (aşağıda sebebini anlattım) Kaputaş’a dolmuş ile ulaşılabiliyormuş, bunu Kaş’ta konuştuğumuz insanlar söyledi, deneyimlemediğimiz için nereden kalktığını bilemedik, orada birilerine sorarsınız.

*Kaputaş Plajı’nın en çok dert edilen mevzularından biri 100+ basamaklı merdivenleri. Ben  bunun neden bu kadar dert edildiğini pek anlayamadım açıkçası, ama öyle bir şey olduğundan haberdar olun diye yazıyorum. Evet, Kaputaş Plajı’na inmek için o merdivenlerle cebelleşmek durumundasınız, ancak bu o kadar da büyük bir sorun değil. Bu konuyla ilgili sorun yaşayabilecek arkadaşların bilgisi olsun. Sonra anneannenizi KaputaşPlaj’ına götürürseniz ve merdivenlerin yarısında anneanneden dayak yerseniz sorumluluk kabul etmiyorum.
*Bir diğer sorun, Kaputaş Plajı’nın konumu. Plaj otoyol kenarında, aşağıda bir noktada kaldığı için özellikle  yaz döneminde park konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Ve bu yüzden   arabalar çaresizce uzaklara bırakılıyor ve insanlar Kavimler Göçü gibi güneşin altında plaja doğru yürüyor, konumu sebebiyle başka da bir çözümü yok çünkü.
Derya Beach Küçük Çakıl’ın favorisi.

Küçük Çakıl Plajı

Kaş merkezde yer alan, Kaş plajları arasında en kolay şekilde ulaşabileceğiniz plajlardan. Çınarlar Beach diye bir işletme de burada yer almasına rağmen anladığımız kadarıyla buraya gidenler öncelikli tercih olarak kendini Derya Beach’e atıyor. Derya Beach’in pizzası ve kokteylleri çok övülüyor ve konuştuğumuz hiçbir Kaş müdaviminin buradan şikayet ettiğini görmedik, hakikaten sevilen bir işletme. 

Büyük Çakıl Plajı

Küçük Çakıl gibi gerçekten küçük olan bir plaja kıyasla bir tık daha büyük olan (o yüzden isim konusunda bu kadar yaratıcı davranmışlar herhalde), Kaputaş kadar da dalgalı olmadığı söylenen bir diğer plaj. Adından da anlayabileceğiniz üzere plajı kum değil, çakıl. Bir de suyunun soğukluğu ünlü, ve sıcakta çok iyi geliyor doğrusu .

Hidayet Koyu

Kaş plajları arasında Çukurbağ tarafında kalanların en popüleri kesinlikle Hidayet. Kaş’a gittim, Hidayet Koyu’nda denize girmedim derseniz Kaş müdavimi arkadaşlarınızın yüzünde bi’ kınama ifadesi, bi’ küçümseyen bakışlar falan oluşmaya başlıyor. Ancak anladığım kadarıyla bu koy BlancaBeach adlı bir işletmenin hakimiyeti altında ve diğer plajlara kıyasla bir tık daha yoğun/beachclub tadında bir havası oluyor. O sebeple eğer sakinlik peşindeyseniz aradığınız koy burası olmayabilir.

İnceboğaz

Kaş’ta denize girilecek yerler arasında yukarıda saydığımız koy ve plajlara kıyasla bir tık daha sakin olan bir plaj. Yine Çukurbağ tarafına doğru kalıyor. Öğrendiğimiz kadarıyla burada da Çınar Beachadlı tek bir işletme mevcut.

Limanağzı

Tekneyle ulaşım gerektirmesi sebebiyle (kara yolu ile ulaşılıyor diyen 1-2 kişi oldu ama biz nasıl olduğundan haberdar değiliz) bizim göremediğimiz, ancak yine pek övülen koylardan biri. Nuri’sBeach, Bilal’in Yeri, Delos gibi birkaç farklı işletme mevcut. Kaş merkezden tekne ile ulaşım pek zorlu olmadığı için üşenmeyip gidilebilir, çünkü denizi çok övülüyor. (geçen sene Limanağzı’na tekneyle gidiş-dönüş ücreti 20 TL-imiş, bakalım bu sene artacak mı)

Kaş Gezisi Notları: Bir Takım İpuçları
*Kaş’ta şöyle bi’ dolanıp tanımak isterseniz o kadar da uzun sayılmayacak ama şirinliği ve gece gündüz fark etmeksizin güzel fotoğraf  kareleri vermesi sebebiyle Uzun Çarşı’yı, ve Kaş merkezin göbeği sayılabilecek Cumhuriyet Meydanı’nı da görmeyi ihmal etmeyin. Uzun Çarşı’nın hemen sonunda kalan Kral Mezarı da es geçilecek gibi değil zaten. Tabii ki özellikle fotoğraf merakınız varsa (gerçi yoksa da Instagram’ı fotoğrafa boğma gayeniz olabilir) ara sokaklarda günün farklı saatlerinde dolanmayı ihmal etmeyeceksinizdir, o konuda ısrar etmemize gerek yok herhalde?
*Kaş’a kadar gelmişken “abi bu adanın bizim olması lazımmış” muhabbetini çevirmenin kaçınılmaz olduğu ve 10 saniye için gereksiz milliyetçi duyguların vücudunuzu ele geçireceği Meis Adası’na da uğramak harika bir fikir olabilir. Tabii vizeniz varsa. Tamam sakinleşiyoruz. Eğer vizeniz varsa ve pasaportunuzu yanınıza almayı akıl ettiyseniz (bu yazıyı okuyanlar edecek mesela)  Kaş’tan 

Kaş Gezisi Notları: Kaş’ta Nerede Kalınır?
Kaş’ta nerede kalacağınız meselesi aslında tamamen Kaş’tan beklentilerinize bağlı. Kaş gezisi isterseniz sakin bir tatil seçeneğine, isterseniz “hadi gel içelim, yerlere düşelim” temalı bir eğlence gezisine dönüşebildiği için konaklayacağınız yeri de ona göre belirleyebilirsiniz. O yüzden en iyisi biz sizin için Kaş’ta konaklama meselesini de bi’ kategorize edelim, siz kafanıza göre seçim yapın.
Kaş’ın Merkezinde Konaklama: Eğer Kaş’ın göbeğinde olayım, ulaşım/araba derdim olmasın, plaja da, mekanlara da yakın olayım, odadan çıktım mı kalabalığa karışayım diyorsanız Kaş merkezde konaklamak sizin açınızdan mantıklı bir seçenek olabilir. Merkezde onlarca butik otel seçeneği olduğu için bunlardan aklınıza yatana yönelebilirsiniz. Denize çok yakın olayım diyorsanız Küçük Çakıl Plajıyakınlarındaki otellerden birini seçmek daha mantıklı olabilir. Ancak o şekilde denk gelmezse de sorun değil, çünkü zaten merkezde her şey iç içe

Editör: TE Bilişim