haber: erdoğan ekiner 

Eskişehir Çevre Derneği Han ve Yazılıkaya'ya bir gezi gerçekleştirdi..

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman öncülüğünde, dernek üyeleri ve diğer bazı katılımcılar Han İlçesine ve Yazılıkaya'ya yapılan gezide katılımcılara Murat Dağı'ndaki altın arama ve siyanürlü işlem, Maden arama çalışmaları ve doğaya, ağaçlara verdiği olumsuz etki konularında da bilgi verdi.. Han İlçesi'nde yeraltı şehri, tarihi hamam ve diğer eski yapılarını gezen dernek üyeleri ve diğer katılımcılar, daha sonra bir görüşme sonrası ilçeye dönen Han Belediye Başkanı Erdal Şanlıile bir görüşme yapıp hatıra fotoğrafı çektirdiler..

Gezide çevreciler, Han'daki yeraltı şehrini, tarihi hamamı ve diğer eski eserleri ve Yazılıkaya Midas Anıtını, Kayalara oyulmuş benzer anıtı ve çok sayıda sarnıcı, Friklere ait diğer yapıları görme fırsatı buldular..

Gezi sırasında katılımcılara bilgi veren Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Porsuk ve Gediz çaylarının Murat Dağı'ndan doğduğunu ve bu konunun yargıya götürüldünü anımsatarak, bilirkişi değerlendirmeninin, ÇET raporunun beklendiğini söyledi. Yurtman, Mihallıççık ve Sivrihisar'a bağlı köylerde maden arama çalışmaları nedeniyle 200 bin ağıcın tehlikede olduğunu, ikinci OSB yolu açılırken ağaçların kesilmemesi için Sanayi Odası başkanı ile görüştüklerini de anlattı. Alpu'daki termik santral girişimi de bir maden mühendisi tarafından anlatılarak, bunun vereceği çevresel sorunlara dikkat çekti ve Kızılcıören Mahallesi'nin bu girişime destek vermediğine vurgu yaptı.

Gezi sonrası çevreciler daha sonra Eskişehir'e geri döndüler.. Yolculuk sırasında Şair Erdoğan Ekiner de şiirlerini seslendirdi..

Editör: TE Bilişim