Eskişehir ile Romanya’nın Transilvanya Bölgesinin en büyük şehri olan Cluj Napoca kardeş şehir oldu. Eskişehir’in dokuzuncu kardeş şehir anlaşması imza töreni Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda gerçekleştirildi. Törene, 2008-2012 yılları arasında Romanya Başbakanlığı da yapmış olan Cluj Napoka Belediye Başkanı Emil Boc ile beraberindeki heyet katıldı.

Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Romanya’dan gelen heyeti Eskişehir’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederken, Cluj Napoka Belediye Başkanı Emil Boc ise, iki şehrin birbirlerinden örnek alacak ve öğrenecek çok şeyin olduğunun altını çizdi.  

Eskişehir’in Türkiye’nin en önemli ve değerli kentlerinden biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Boc “Sayın Büyükerşen’e ve ekibine misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Eskişehir’in sadece Türkiye için değil dünya için önemli bir kent olduğunu düşünüyorum. Ayrıca gelmeden önce bu kadar güzel bir kent ile karşılaşmayı beklemiyordum. Bu yüzden Sayın Büyükerşen’i ayrıca kutluyorum. Tarihleri başta olmak üzere birçok ortak özelliği olan iki kentin birbirine katacak çok şeyi olduğunu düşünüyorum. Kültür ve dinamizmi yüksek Eskişehir’den bizler de çok şey öğreneceğiz. Kardeş şehir anlaşmamızın iki kent için de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Romanya ile Türkiye’nin iki dost ülke olduğunu ve bu kardeş şehir anlaşması ile bu dostluğa katkı sunmak istediklerini ifade eden Başkan Büyükerşen ise “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Kardeş Şehir ilişkilerini son derece önemsiyorum.  Çünkü devletlerarasındaki ilişkiler ne kadar sıcak ve derin olursa olsun, uluslararası siyasetin katı yüzü ve sert rüzgârları nedeniyle asla gerçek yüzünü ortaya koyamıyor. Kardeş şehir ilişkilerinin yani bir ülkenin yerel halkıyla diğer ülkenin yerel halkının ilişkisinin, devletlerarasındaki ilişkilerdeki her türlü çıkar endişesinden arınmış, devletlerin çok farklı dengeleri gözeterek yürütmek zorunda kaldıkları ilişkilerden çok daha farklı, çok daha samimi ve çok daha dürüst olduğuna içtenlikle inanıyorum. Romanya ile Türkiye tarihlerinin her döneminde sıcak ilişkiler içinde olmuş, zaman zaman kader birliği yapmış, iki büyük ve iki kardeş ülkedir. Biz de bu kardeş şehir anlaşması ile bu dostluğa büyük katkılar sunacağımıza inanıyorum. Bu protokolün imzalanmasında göstermiş olduğu yoğun çaba nedeniyle Romanya’daki Türkiye Fahri Konsolosu Vasile Vita’ya ve Belediye Başkanı Emil Boc’a tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Protokolün imzalanmasının ardından tören çektirilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim