Alpu-Tepebaşı Termik Santral projesi için verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için açılan davalar hala sürüncemede.  Eskişehir 1. ve 2. İdare Mahkemeleri, sürmekte olan başka davaları gerekçe göstererek davalarda bekletme kararı almıştı. Davacılardan Ozan Devrim Yay, bu kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karardan dönülmesini talep etmiş ve talebine yanıt alamaması üzerine, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı.

Adil yargılanma hakkının makul sürede yargılanma hakkı yönüyle ihlal edildiğinin tespiti talebiyle 9 Temmuz 2019 tarihinde Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi 3 Aralık 2019 tarihli kararında, başvurunun “açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle” (ve başka herhangi bir hukuki gerekçe sunmadan) kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Yaşam Bellek Özgürlük Derneğinin Eşbaşkanı da olan Ozan Devrim Yay yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu kararla ne benim ne de diğer davacıların hukuk mücadelesine son vermesi söz konusu olur. Ne yazık ki Anayasa Mahkemesinin de desteğiyle İdare Mahkemeleri top çevirmeye devam ediyor. Bu arada da iktidarın tabiriyle ‘Atı alan Üsküdar’ı geçiyor’ ve şirketler sondaj makineleriyle tarım alanlarına zarar veriyor, yargı aşaması devam etmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı 2020 Yatırım Programında, Eskişehir de dâhil olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde termik santral ve kömür madenciliği projelerinin artarak devam edeceği duyuruluyor.

Sağlık açısından açık bir tehdit olan termik santral projesinin gerçekleşmemesi için hukuksal ve toplumsal mücadelemize aynı kararlılıkla devam ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim