Konuyla ilgili açıklama yapan, Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformu adına Dönem sözcüsü Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Akif Aladağ, iklim krizinin giderek derinleştiğini vurgulayarak , “ Kısa bir süre öncesine kadar ‘iklim değişikliği’ olarak adlandırdığımız süreci artık ‘iklim krizi’ olarak nitelendiriyoruz. Bu krizle baş edebilmek için uluslararası çabalar yoğunlaşsa da yetersiz kaldığı apaçık ortada. Kapitalizmin ihtiyaçları önceledikçe kriz derinleşiyor, iklim krizi de ekolojik kriz de” dedi.

İklim krizi aşırı hava olaylarının artışından sıcak hava dalgalarına, enfeksiyon ve vektör kaynaklı hastalıkların artışından gıda ve su güvencesi sorunlarına kadar birçok başlıkta sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Aladağ şunları söyledi:

“ Var olan eşitsizlikleri derinleştiren bu sorunlar dünyanın farklı bölgelerinde farklı biçimlerde yaşanmaya başladı ve hemen hepimiz başımıza ne geleceğini, ülkemizi ve bölgemizi nasıl etkileyeceğini öngörmeye, önlemler almaya çalışıyoruz. Ama yetmiyor! İklim için daha çok hareket ve daha çok eylem gerekiyor.

Kapitalizm hem emeğimizi hem de doğamızı sömürüyor. Bu sömürü artık gezegeni yaşanmaz bir hale getirdi. Birleşmiş Milletler'in (BM) ‘Varoluş krizi’ olarak tanımladığı iklim krizi, yaşadığımız gezegeni dönüşü olmayan bir yola sokmuş durumda. BM Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), hükümetler derhal radikal tedbirler alma yoluna gitmediği takdirde, 10 yıl sonra dünyanın artık geri dönüşü olmayan bir yola gireceğini kesin bir dille ilan etti.

23 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek BM İklim Eylem Zirvesi’nde küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 santigrat derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planlar açıklanacak. Yeni hedefler ve taahhütler sıralanacak, eskilere neden ulaşılamadığı yeniden tartışılacak.

 Ancak bu zirve öncesi farklı bir etkinlik tüm dünyaya yayılıyor ve dünya genelinde 20-27 Eylül tarihleri iklim grevi haftası ilan edildi. Öğrencilerin ve ekoloji örgütlerinin küresel iklim krizine karşı başlattığı eylemler çok sayıda demokratik kitle örgütünün, yerel yönetimlerin ve sendikaların da desteğiyle küresel bir harekete dönüştü. Küresel iklim hareketi, 20-27 Eylül 2019 tarihleri arasında tüm dünyada ‘İklim Grevi’ etkinlikleri düzenleyecek.

Bu amaçla Eskişehir Demokrasi İçin Dayanışma Platformu olarak; 20 Eylül saat 15.00’de tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak Es-Park AVM önünde yapılacak ‘Küresel İklim Grevi’ etkinliğine katılacağımızı,

‘Yaşadığımız dünyanın, hayatımızın nasıl olacağına benden izinsiz karar veremezsiniz ,’BEN VARIM !’ demek için 22 Eylül Pazar günü saat 17.00’de adalar bölgesinde düzenleyeceğimiz ‘İKLİM KRİZİNE DUR DE’ etkinliğine katılarak sesimizi dünyanın diğer yerlerinde gerçekleştirilecek eylemcilerin sesleriyle birleştirerek çok daha gür çıkmasını sağlayacak duyarlı Eskişehirli hemşerilerimizi davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim