Döviz kurlarındaki dalgalanma sonucu yurtdışından ithal edilen ilaçlarda yaşanan sıkıntılar sektörde millileşme ile çözülmeyi bekliyor. 
Döviz kurlarındaki artış sebebiyle ithal ilaç firmalarının yaklaşımı sektörü zora sokuyor. İthal edilerek Türkiye’ye gelen ilaçlar için Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında en son 14 Şubat tarihinde kur anlaşması yapıldı. Euro’nun Türk Lirası karşısında yükselen değeri sonucu yapılan anlaşma gereği kurun 2.69’a sabitlenmesi, firmalar tarafından hoş karşılanmadı ve Türkiye’ye limitli bir şekilde vermeye ilaç verilmeye başladı. Yurtdışından ilaç girişi olmayan depolarda 500’e yakın ilaç bulunmuyor. Yetkililer ise yıllardır yaşanan bu tarz problemlerin ilaç sektöründe millileşme ile düzelebileceğini savunuyor. 
“Çok uluslu ilaç firmaları dünyanın bir çok yerinde piyasaya hakim durumdalar” 
Bugüne kadar sık sık yabancı ilaç firmaları ile bu tarz durumların yaşandığına değinen Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, çok az miktarda yerli ilaç üreten firmanın olduğunu vurguladı. Sektördeki millileşme hakkında açıklamalarda bulunan Yenilmez, “İlaç fiyatları için her yıl Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bir toplantı yapılıyor ve ilaç kuru belirleniyor. Bu yıl için belirlenen ilaç kuru ile 1 euro, 2 lira 69 kuruşa sabitlendi. Bu güne kadar zaman zaman ilaçların piyasada olmadığıyla ilgili haberler ya da yaşadığımız olaylar oluyordu ama çok ciddi boyutlarda değildi. Şu anda da tam olarak bir ilaç yokluğundan bahsedemeyiz ama kurun sürekli dalgalanıyor olması ve euronun 7 lira seviyelerine gelmiş olması aradaki makası çok açtı. Türkiye Eczacılar Birliği verilerine göre 500 civarında ilaç ya piyasada yok ya da çok kısıtlı olarak eczanelere veriliyor. Ne yazık ki ilaç konusunda yerlileşmemiz kısa vadede çok mümkün değil çünkü ilaç konusunda tüm dünya hemen hemen öyle, tamamıyla yurt dışına bağımlı bir ülkeyiz. Çok az miktarda yerli ilaç üreten firmamız var. Çok uluslu ilaç firmaları dünyanın bir çok yerinde ilaç piyasasına hakim durumdalar. Sabitlenen kur ile gerçek kur arasındaki makas bu kadar açılınca ilaç firmaları ilerleyen dönemde Türkiye’ye ilaç getirmede biraz daha dikkatli ya da daha çekingen davranabilirler” dedi. 
“Depolarda önümüzdeki 1 aylık sürece yetecek kadar ilaç olduğu söyleniyor” 
Yabancı firmaların ilaç vermemeye devam etmesi durumunda 1 ya da 1 buçuk aylık stok kalabileceğini söyleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez, zam yapılmasının gündemde olduğunu kaydetti. Yenilmez, "Depolarda önümüzdeki 1 ya da 1 buçuk aylık sürece yetecek kadar ilaç olduğu söyleniyor. Çok kısa vadede ciddi bir sorun gözükmüyor olsa bile, döviz kurlarında oluşan ciddi değişimler gelecekte ilaçlarla ilgili önlem almaya itebilir. Küçük miktarda bir zam belki ilaç firmalarını rahatlatıp Türkiye’ye ilaç göndermelerini hızlandırmayı sağlayabilir. Ben ilaç firmalarının gerçek euro değerinden ilaç fiyatı belirlenmesini talep edeceklerini çok düşünmüyorum ama muhtemelen yakın zamanda iktidarın ekonomi kurmaylarıyla ilaç firmaları arasında küçükte olsa bir zam pazarlığı yapılacaktır. İlaç çok önemli bir ürün, insanların sağlığı için ülkeyi idare edenlerin ilaçla ilgili bir kriz ortamına ülkeyi sokmayacaklarını düşünüyorum. Şu bir gerçek ki, şu anda kur farkından kaynaklı 5 yüz civarında ürün eczanelerde daha kısıtlı miktarda bulunmakta" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim