Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Avrupa İnsani Yardım Fonu ortaklığında, Sağlık Bakanlığı’nın da desteği ile Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Projesi birçok mülteciye umut olmaya devam ediyor.

ESOGÜ öncülüğünde gerçekleştirilen ’Kadın Sağlığı Danışma Merkezi Projesi’ Suriye ve Iraklı mülteci, mevsimlik tarım işçisi ve ihtiyaç sahibi kadınların hayatlarına devam edebilmeleri için ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti vermeye devam ediyor. Eskişehir genelinde 3 bin ihtiyaç sahibi ve mülteciye hizmet veren projeye destek olmak için Türkiye’ye gelen İskoçya Gençlik Akademisi Gönüllüsü ve İnsan Hakları Avukatı Debora Kayembe, mülteci kadınlar ile çocuklara oyuncak ve giysi hediye etti.

“Türkiye’deki mültecilere yardımcı olmak istiyorum”

Yıllar önce ülkesi Kongo’dan Birleşik Krallık’a mülteci olarak sığındığını belirten Debora Kayembe, Türkiye’deki mültecilere yardımcı olmak istediğini ifade etti. Kayembe, “Birleşik Krallık’a geldiğimde bana yardımcı olan insanlar gibi ben de Türkiye’deki mültecilere yardımcı olmak istiyorum. Mültecilerin bulunduğu koşulları daha iyi hale getirebilmek için akademisyenlerle beraber konferanslar düzenleyeceğiz ve ortak atölyeler yapacağız. Bu merkez özellikle kadın ve kız çocukları için, mülteci olarak bulundukları yerde daha iyi hale gelmeleri için çalışan bir merkez. Burada çok güzel çocuklar var ama savaş nedeniyle farklı travmaları olduğunu öngörüyoruz. Bu tarz çocukların daha özel ihtiyaçları olduğuna inanıyoruz. Onların bu travmaları atlatabilmeleri için eğitsel bazı oyuncaklarla burayı destekleyeceğiz. Biz bu izolasyonu yıkacağız” ifadelerini kullandı.

“3 bin yararlanıcıya ulaştık”

Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin Suriyeli, Iraklı ve ihtiyaç sahibi kadınları desteklemek üzere kurulduğunu belirten proje koordinatörü Doç. Dr. Figen Çalışkan, kadınlara ücretsiz eğitim ve sağlık hizmeti verdiklerini aktardı. Çalışkan, “Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’miz özellikle Suriyeli, Iraklı ve ihtiyaç sahibi yerlerdeki kadınlarımızı desteklemek üzere kuruldu. Bu merkezde hem eğitim hem de sağlık hizmeti veriyoruz. Verilen bütün hizmetler tamamen ücretsiz olarak kadınlarımıza sağlanıyor. Eskişehir ilimizde, yaklaşık 3 bin yararlanıcıya ulaştık. 7’den 70’e her yaş grubundan kadın ve kız çocuklarımız için burada eğitimler veriyoruz. Halk eğitim merkezinden ilk okuma-yazma eğitimi, Türkçe konuşma eğitimleri veriyoruz. Bunun dışında kuaförlük eğitimi veriyoruz ve eğitim tamamlandığında sertifika alacaklar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak ve İl Sağlık Müdürlüğümüz ile yaptığımız protokol çerçevesinde birer doktor ve hemşire merkezimizde bulunuyor. Bu kapsamda kadınlarımıza ücretsiz sağlık hizmeti de sunuyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’ye ve burada çalışanlara çok güveniyorum”

Türkiye’de çalışarak diğer mültecilere yardımcı olmak istediğini belirten Sumaya İbraim, burada kendisine yardımcı olan herkese teşekkür ettiğini söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Irak’tan 4 yıl önce Eskişehir’e geldim. Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ne geldim ve okuma yazma öğrendim. Burada sağlık aracısı olarak çalışıyorum. Ayrıca kuaförlük eğitimi de alıyorum. Türkiye’de iş sahibi olup, başka mültecilere de faydalı olmak istiyorum. Türkiye’ye ve burada çalışanlara çok güveniyorum. Bana çok yardım ettiler. Herkese çok teşekkür ederim.”

Editör: TE Bilişim