Genç nesilin kıraathanelere olan ilgisizliği ve genellikle cafeleri tercih etmeleri, kıraathane işletmecilerini gelecek adına tedirgin ediyor.

Son dönemde genellikle emekli vatandaşların buluşma yeri olan kıraathaneler, genç nesli kazanmanın yollarını arıyor. Kıraathane kültürünün yavaş yavaş sona ermeye başladığını dile getiren işletmeciler, bu konuda cafelerle mücadele edemediklerini belirttiler.

Eskişehir’de uzun yıllardır kıraathane işletmeciliği yapan Alaattin Çiftçi, müşteri sayılarının her geçen sene biraz daha azaldığını dile getirdi. Bu durumun oluşmasında teknolojinin de önemli rol oynadığını vurgulayan Çiftçi, “Eskiden gençler, ihtiyarlar kıraathanede buluşur, oyun oynar, sohbet ederdi. Çünkü birbirleriyle tek konuşma, iletişim kurma yeri buralardı. Şimdi durum değişti. Artık her istediğimiz an bir telefonla birbirleriyle görüşebiliyorlar, birbirlerini görebiliyorlar. Durum bu olunca da, kıraathaneler boş kalıyor. Müşterilerimizin yüzde 90’ı emekliler. Gençler ise dışarı çıkacakları zaman cafeleri tercih ediyorlar. Maalesef genç nesili kazanamıyoruz” şeklinde konuştu.

“Mesleğimiz yok olma aşamasında”

Kıraathane işletmecilerinin, gelecek adına planlama yapamadığını ve bu sebeple tedirgin olduğunu aktaran Alaattin Çiftçi, şunları kaydetti:

“Ben kıraathanecilerin geleceği adına pek ümitli değilim. Sadece ben değil, hiçbir arkadaşım ümitli değil. Mesleğimiz artık yok olma aşamasında. Müşterilerimizin hepsi 60-70 yaşlarında. 10-15 sene sonrasında kıraathane diye bir oluşum kalmayabilir. Umarım bu gelenek, bu kadar kolay yok olmaz.”

Editör: TE Bilişim