Eskişehir Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) vekili Avukat Sultan Ballı Gündoğan, otizmli bireylerin eğitim ve gelişimi hususundaki farklılıklar da ülkemizde ne yazık ki uzun yıllar gözardı edildiğini  ve bu hususta araştırmaların yetersiz kaldığını belirtti.

Otizmli Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) olarak 2013 yılından bu yana otizmli çocuklarımızın gelişimleri ve eğitimleri başta olmak üzere bir çok alanda faaliyetlerde bulunarak otizmli bireylerimizin toplumda aktif olarak yer alması için çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Gündoğan basın açıklamasında şunları söyledi:

“OFDER olarak yaptığımız çalışmalar kısa sürede meyvesini vermiş ve otizmin ne olduğu hususunda Eskişehir’de hatırı sayılır bir bilgi seviyesine ulaşılmıştır. Toplumun otizm hususundaki bilincinin yükselmesi, otizmli bireylerin faal hayata daha etkin bir şekilde katılmasının önündeki ilk engeli de önemli ölçüde kaldırmıştır.

Bununla birlikte, otizmli bireylerin eğitim ve gelişimi hususundaki farklılıklar da ülkemizde ne yazık ki uzun yıllar gözardı edilmiş ve bu hususta araştırmalar yetersiz kalmıştır. OFDER olarak, eğitim ve öğrenim hususunda da tüm ülke nezdinde dikkat çekici çalışmalar yapılmış ve gerek kamu gerekse özel sektörün otizmli çocukların eğitimi ile ilgili çalışma ve araştırmaları bugün meyvesini vermeye başlamıştır.

Tabi ki bugün gelinen nokta her ne kadar sevindirici olsa da yeterli değildir. Otizmli bireyler, kendilerine samimiyetle destek eli uzatıldığında kolaylıkla kendi kendilerine yeterli olacaklardır. Ancak üzülerek defalarca tecrübe ettiğimiz üzere, ekseriyetle özel sektörde bir çok firma otizm hususunda hassas olduğu izlenimi verse de perde arkasında otizmli bireyleri bünyesine almama veya varsa da onları kurumlarından uzaklaştırma gibi eylemlerde bulunmaktadır. Bazı eğitim kurumları, otizmli bireyleri okullarına kabul etmemekte, nadiren kabul eden bazı eğitim kurumları da bu bireyleri rencide edici eylemler ile kurumdan ayrılmaya zorlamaktadır. Sözünü etmekte olduğumuz bu yöntemler içimizi kanatmakta ve otizmli bireyler üzerinde de telafisi imkansız olumsuz etkiler bırakmaktadır. Yapmakta olduğumuz bu basın toplantısı ile bu hususun da toplum nazarında tekrardan özenle irdelenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

OFDER olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir husus da samimiyettir. Bir desteğin ne kadar yapıldığından ziyade nasıl yapıldığı bir çok defa daha fazla önem taşımaktadır. Nitekim, bir yardım, sonuç kısmında niteliksel olarak ne kadar amacına ulaştıysa, o kadar faydalı olmuş ve yerini bulmuş demektir. Bu sebeple bir yardım kampanyası başlatılırken, o hususta faaliyette bulunan sivil toplum örgütlerinin fikirleri alınmalı ve hangi konudaki ihtiyacın öncelikli olduğu ve içeriğinin ne kadar doldurulması gerektiği değerlendirilmelidir."

TED KOLEJİ'NE TEPKİ

Gündoğan düzenlediği basın toplantısında TED Koleji’nin yapacakları etkinlik ile ilgili sosyal medya hesaplarında 24.03.2019 paylaştıklarını belirterek , “Ne yazık ki vatandaşların evlerinde kullanılabilir ve temiz durumda olan ayakkabıları otizimli çocuklarımıza layık gördükleri”ni belirterek tepki gösterdi.

Eskişehir TED Koleji, 2 Nisan otizm farkındalık gününe özel olarak sözde otizm hakkında farkındalık oluşturmak için ‘crazy shoes’ etkinliği düzenleyeceklerini 24.03.2019 tarihinde okulun sosyal medya hesabında paylaşmışlardır. Söz konusu etkinlik gereğince ne yazık ki vatandaşların evlerinde kullanılabilir ve temiz durumda olan ayakkabıları otizimli çocuklarımıza layık görmüşlerdir.

 Söz konusu durum başta derneğimizde ve Türkiye'de bulunan tüm STK’larda adeta şok etkisi yaratmış ve derinden yaralanmıştır. Bunun akabinde Eskişehir TED Koleji'ne gerek sosyal medyadan ve gerekse birebir aranmak suretiyle tepki gösterilmiştir.

Yaşanan vahim olayın hemen akabinde OFDER yönetim üyelerimiz Eskişehir TED Koleji'nin düzenlemiş olduğu etkinliğin doğru olmadığını, çocuklarımızın ayakkabıya değil eğitime, sevgiye ve samimiyete ihtiyaçları olduğunu izah etmek adına okula gitmiştir. Okul yönetimi hassasiyetimizi anlayabildiklerini söyleyerek bu durumla ilgili basın açıklaması yapacaklarını ve otizmli bireylerden özür dileyeceklerini belirtmişlerdir. Hatta basın açıklamasında yer alması adına yönetim kurulumuz üyeleri ile fotoğraf çektirmişlerdir. Fakat OFDER olarak yazılı ve görsel basında bir özür beklerken, okul kendi web sayfasında ‘bilgilendirme’ başlığı altında kendilerini öven bir metin yayınlayarak adlarının kötü bir algı ile anılmasını istemeyerek sözde özür dilemişlerdir. Okul, kendi adlarının kötü anılmaması adına özür dilerken, Türkiye'de bulunan otizmli ailelerin ne kadar incindiği hususunu aklına dahi getirmemiş ve bu konuda özür dilememiştir.

TED eğitim kurumları ülke çapında geniş bir faaliyet alanına sahip olup, bir çok alanda etkili çalışmalar yapabilecek kapasitede olduğu hepimizin malumudur. Böylesi tecrübeli bir eğitim kurumundan beklentimiz; öncelikli olarak otizm konusunda bizleri muhatap alarak, bu hususta ne tür çalışmalar yapılırsa otizmli bireylere en iyi katkının sağlanacağının değerlendirilmesidir. Usulen yanlış başlanan bir sürecin, işin esasında beklenen faydayı sağlaması mümkün olmayacaktır. Böyle bir çalışma, sadece toplumun tamamına etkisi çok düşük seviyede kalan az sayıda bir kesimi kendisine çekecek, neticede başarısız bir çalışma olarak unutulacaktır. Türk eğitim derneğinin otizm konusundaki çalışmalar yapmaya ilişkin samimiyetini ortaya koymasını bekliyor ve çalışmalarımıza kulak vermesini temenni ediyoruz. TED eğitim kurumlarının duyurusunda yer alan özür mesajının tarafımızca samimi bir şekilde hissedilebilmesi, ancak otizmli bireylerin ihtiyaç ve beklentileri hususunda derneğimizle işbirliği yapmasından geçmektedir. Şu halde, özür mesajı derneğimiz üyesi aileler üzerinde beklenen tesiri göstermemiştir. Otizm hususunda yapılacak çalışmalar kurumların tanıtımının ön plana çıkacağı faaliyetler olmamalıdır. Aksi halde yapılan yüzeysel çalışmalar kurumun marka değerini ön plana çıkarmaktan başka bir fayda sağlamayacaktır. OFDER olarak bizler, hiçbir kişisel menfaat beklemeden, sadece otizmli bireylerimizin geleceğini güvence altına alacak çalışmaların her daim içinde olacağımızı tekrar ilan ediyoruz. Bu hususta tek beklentimiz, kurum ve kişilerin otizm hususunda yapacakları çalışmalarda kurumsal tanıtımdan ziyade çalışmaların amacına odaklanmalarıdır.

Bahsi geçen okulun kurucusu olan atamız Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Eğitimde feda edilecek tek bir fert yoktur’ veciz sözünü tekrar hatırlatmak ister ve OFDER olarak bizlerin çocuklarımıza aldıracağımız eğitimde Atatürk'ün liderliğinde ilerlediğimizi belirtmek isteriz”dedi.

 

Editör: TE Bilişim