Eskişehir Çevre Derneği yönetici ve üyeleri, Porsuk Çayı'nı kirleticilerin yerinde incelemede bulundular.

ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, "Kütahya'da yeni oluşan Yeni Bosna Mahallesinin ve bir süt fabrikasının evsel ve fabrikasyon tüm atıklarını arıtma yapmadan doğrudan Felet Çayı'na gönderdiğine canlı tanık olduk. Felet Çayı ileride Porsuk Çayı ile birleşmektedir. Yani tüm bu evsel ve fabrikasyon atıklar hiç bir arıtmaya tabi olmadan Porsuk çayımıza direkt karışmaktadır. Ayrıca Halıcılar Kimyacılar Sitesi'nin ve Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesinin de atıkları Porsuk çayına karışmaktadır" dedi.

Aynı güzergahta olan Kütahya, Güral, Altın Çini, Kümaş ve Azot fabrikalarının atık sularını arıtma tesislerinden geçirerek Porsuk Çayı'na verdiğini vurgulayan Yurtman şunları söyledi:

"Zam zaman fabrikaların arıtma tesislerini çalıştırmadıkları da gözlemlerimiz arasındadır. Porsuk Baraj Gölü ve Havzası Özel Hükümleri gereğince bir çok kurum ve kuruluşlara görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Yetkili tüm kurum ve kuruluşların denetimlerini sıklaştırarak Porsuk Çayı'nın kirletilmesinin önüne geçilmesini ESÇEVDER olarak talep ediyoruz.

Eskişehir’imizin Porsuk Çayından başka su kaynağı yoktur. Öncelikle şehrimizin su kaynakları için alternatifler yaratılması gereklidir. Sakarya başından şehrimize su temin etmek mümkünken bu yatırımın neden yapılmadığının sebebini ilgililerden bekliyoruz."

                                                                                                                                                              

Editör: TE Bilişim