10 yaşında öğrendiği saat tamirciliğini gelişen teknoloji ve ucuz saatlerin piyasada olmasına rağmen 40 yıldır sürdürmeye çalışan Necmi Gövez, teknolojiye yenilen saat tamirciliği mesleği bitme noktasına geldiğini belirterek, "Çırak yetişmediği için Eskişehir’de sadece 4-5 saat tamircisi kaldı" dedi.

Eskiden çok gözde meslek olan saat tamirciliği, teknolojinin gelişmesiyle artık rağbet görmüyor. Necmi Gövez, küçük yaşlarda çırak olarak işe başladığı ve yarım asıra yakındır yaptığı saat tamirciliğinin bitme noktasına geldiğini belirtti. Gövez, “Tamirciliğinin bitme noktasına gelmesinin sebeplerinden bir tanesi okul dönemi, eğitim siteminden kaynaklanıyor. Çocuklar 12 yıl okuyorlar, çocuk 17-18 yaşına geliyor. Bu çocuğu nasıl eğitip, iş öğreteceksin. Çocuk küçük yaşlarda gelecek ki, işi öğrenecek, büyünce bu işin kalfası, ustası olacak. Diğer bir neden de, teknolojinin gelişmesi, elektronik eşyalar çıktı fiyatlar ucuzladı. Saat düştü 10 liraya, 20 liraya, millet yaptırmak istemiyor, yaptırmayınca iş azalıyor. İş azalınca çırak yetiştiremiyorsun” dedi.

“Saate cam ve pil takmakla saat tamircisi olunmuyor”

Eskişehir’de 4 ya da 5 tane saat tamircisi kaldığını anlatan Gövez, “Onun dışında tamir yapanlar yok, bazı saatçiler ufak tefek işler yapıyorlar. Saat tamirini kapsamlı yapman lazım, mesele bir duvar saatini baştan aşağı söküp arızasını giderip tamir eden kişiye saat tamircisi deniyor. Saate cam takmakla, pil takmakla saat tamircisi olmuyor bizim tabirimizle, tabi onlar kendini tamirci zannediyor. Antika dönemi başladı, herkes antika istiyor, burada 100-150 yıllık saatler var, bunları götür bakalım herhangi bir saatçiye bak bakalım yapabilecek mi? Eline bile almaz, anlamam ben bundan der geçer. O zaman ki teknolojiyle şimdiki bir değil. Bize her türlü saat gelir. Çünkü tamirci azaldıkça, insanlar bir şekilde tamirciyi bulmaya çalışıyor. Çünkü hatırası olanlar var, saatini çok sevenler, saate değer verenler onlar yaptırmak istiyor. 10, 20 liralık bir saatin tamirlik bu durumu olmuyor, o da atıyor” ifadelerini kullandı.

“Devletin bu tür mesleklere destek olması lazım”

Bu iş geçte geçimini sağlamanın zor olduğunu vurgulayan Gövez, şu zamanlarda bu işi yapmaya çalışan anca kendi karnını doyurur. Aslından bu mühendislik bir meslek ama Allah rahmet eylesin. Bu sektöre destek olunmadığı sürece tamamen bitecektir. Devletin bu tür bitmekte olan mesleklere, zanaatkarlara destek olması gerekir. Devlet çırak verecek ki, bu iş ölmesin. Devlet çocukların yaz tatilinde bile çalışmasını yasakladı. Aslında, ilkokuldan sonra ya da meslek okulu okuyanlara diyecek ki ’yaz tatillerinde şu ustanın yanına gideceksin, bir şeyler öğreneceksin’ demeli. Bir süre böyle gelse az çok bir şeyler öğrenirler. Şimdiki çocuklar akşama kadar yatıyorlar. Okul çok yoğundu, okulu bitirdik, tatil yapmak istiyoruz. Eskiden öyle değildi, yaz tatili olunca ileri de lazım olur diye babamız bizi bir ustanın yanına bırakırdı iş öğrensin diye. Yatmakla öğrenilemez bu işler. Ailelerde yaz tatilinde bu işleri öğrenmesi için göndermesi lazım. Çocuklar liseyi bitirip, üniversiteyi kazanamadığında bu çocuk, ne iş yapacak elinde bir meslek yok. Bir yere iş başvurusu yaptığında ne iş biliyorsun dediklerinde şunu biliyorum bunu biliyorum gel o zaman başla diyecek. Çünkü öğrenmiş olduğun mesleğin var. Anne babalarından fikrinin değişmesi gerekiyor artık, çok eskiye dönmemiz gerekiyor. Eskiden anne babalarımız iyi de yapmışlar yaz tatillerinde bir ustanın yanına göndermekle” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim