Erdoğan Ekiner, Murat Dağı eylemi izlenimlerini fotoğrafladı, yazdı.

Üç kentin çevrecileri, duyarlı insanları ve köylüler Murat Dağı ve su kaynakları için buluştu..

Porsuk ve Gediz çaylarının ama kaynağı olarak kabul edilen Murat Dağı ve bu dağ silsilesi için Eskişehir Çevre Derneği iki otobüsle Gediz yakınlarına, dağlık yöreye hareket ederken, Kent Kent Konseyi katılımcılarının bulunduğu bir otobüs de konvoya eşlik etti.

 Bölgede çalışmış emekli bir maden mühendisinin önerisi ile yol güzergahı değiştirip otobüsler dağların içinden bölgeye ulaşırken, üç araçlık konvoy biri çanta araması, diğeri kimlik denetimi ve son olarak yolun dar olması nedeniyle Karaağaç Mevkiine uzun araçların girmesinin sıkıntı yarabileceği gerekçesi ile üç kez durduruldu. Bu arada dağlık yöreye uzanan yolun da dar olduğu gözlendi. CHP’li katılımcıların olduğu otobüsler daha erken hareket ettiği için, CHP’liler daha erken saatte toplanma yerinde yerlerini almıştı..

Karaağaç yakınlarında, altın çıkartılması düşünülen yerin yakınındaki toplanma yerinde ise Uşak, Kütahya ve Gediz’den gelen çevreciler, yakınlardaki köylerden kadınların da olduğu göze çarptı. Toplanma yeri olan yamaçtaki düzlüğe ulaşıldığında, ‘Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’ adına Funda Öz Akcura ve Gediz Nehri Havzası Fırtan Çevre Derneği Başkanı Süleyman Özdemir’in konuşmalarının ardından maden sahasına yakın olan Karaağaç Köyü’nden gelen kadınların alana girişi alkışlarla karşılandı.

Platform Sözcüsü Funda Öz Akçura, “Ormanlarımızın kesilmesini, sularımızın kirlenmesini, yok olmasını istemiyoruz; çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Sonuna kadar bunu savunacağız” derken, yamaçtaki kalabalıktan “Toprağına, suyuna, ormanlarına sahip çık.. Siyanürlü şirket, memleketi terk et” sloganları duyuldu. Gediz Havzası Fırdan Çevre Köyleri Derneği Başkanı Süleyman Özdemir, bilirkişilerin toplam 235 hektarlık alanda inceleme yapacağına dikkat çekip, maden çalışmasının ormanları, ormanlardaki canlı yaşamını ve 10 milyondan fazla insanın yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirterek,”Biz sonuna kadar dağlarımıza sahip çıkacağız. Çünkü Murat Dağı’nı savunmak, yaşamayı ve yaşatmayı savunmaktır. Murat Dağı yok olmacak,çünkü yaşam kazanacak” dedi.

Karağaç Mevkii’ndeki toplanma yerinde Eskişehir’in yanı sıra Kütahya ve Uşak’tan gelen çok sayıda insan, çevreci insan bir araya gelirken, farklı illerden gelen araçların da olduğu gözlendi..

Murat Dağı eteklerinde, Karağaç Mevkii’nde CHP Eskişehir milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer’in de içlerinde olduğu çok sayıda milletvekili de yer aldı. Yolculuk sırasında ise sıra dağların güzelliği ve görkemli duruşu da gözden kaçmadı..

Editör: TE Bilişim